Huvudböcker:
- Alberts B, Johnson, A, Lewis J, Raff M, Roberts K, Walker P. Molecular biology of the cell. 6th ed. New York: Garland Science; 2014
- Slípka J, Tonar Z. Outlines of Embryology. 2nd ed. Karolinum Press; 2019 Sektion II.
- Nanci, Antonio. Ten Cate’s Oral Histology : Development, Structure, and Function. Elsevier; 2018.
- Willey JM, Sherwood L, Woolverton CJ eds. Prescott Harley Klein Microbiology. 7th ed. New York: McGraw-Hill Higher Education; 2008.
Finns även på [https://archive.org/details/Microbiology\_7\_edition\_by\_Joanne\_Willey\_Linda\_Sherwood\_Chris\_Woolverton](
Övrig litteratur i form av e-böcker, media och vetenskapliga artiklar tillhandahålles innan kursstart via separat bilaga.
Utöver detta förväntas studenten självständigt söka, samla in och bedöma relevant litteratur i enlighet med den pedagogiska modellen för utbildningen. Litteraturen är huvudsakligen på engelska.
EduSinglePage
This course is offered as part of programme:
Course content
Syftet med kursen är att studera munhålans uppbyggnad och funktion samt att introduceras till tandläkarprofessionen.
Kursens innehåll är fördelat på två delkurser: ”Det orala ekosystemet I” och ”Det orala ekosystemet II”. Kursernas innehåll och upplägg är planerade för att ge förutsättningar för reflektion kring kompetensbehov och lärande inom professionen.
Delkurs 1 - Det orala ekosystemet I – 12,5 hp
Delkursen omfattar en introduktion till högre utbildning och professionen samt en översikt av den orala hälsan i Sverige. Vidare studeras grundläggande tand- och huvud-halsanatomi. Kursen blir startpunkten för att förstå det orala ekosystemets ingående komponenter och barriärfunktion. Munhålans uppbyggnad och funktion studeras på vävnads-, cellulär och molekylär nivå med speciellt fokus på tandutveckling, tanden samt dess fäste i käkbenet.
Delkurs 2 - Det orala ekosystemet II – 17,5 hp
I delkursen sker ytterligare fördjupning och breddning av förståelsen kring begreppet orala ekosystemet. I kursen studeras munhålans uppbyggnad och funktion på vävnads-, cellulär och molekylär nivå med speciellt fokus på munslemhinna, saliv och det orala mikrobiomet.
Som student kommer du att arbeta med professionella färdigheter såsom vetenskapligt förhållningssätt, kritiskt tänkande, professionellt bemötande och att ta ansvar för både ditt eget och gruppens gemensamma lärande.
Entry requirements
Grundläggande behörighet + Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matematik 4 eller Matematik D.
Course literature
Course evaluation
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).