Letar du efter texter till ett projekt eller uppsats? Vetenskapliga artiklar, peer-review eller en svensk debattartikel? Här ger vi tips så att du kommer igång!

Sök vetenskapliga texter

Här är söktjänster som är bra att börja med, i flera av dem kan du avgränsa din sökning till vetenskapliga tidskrifter, peer review eller avhandlingar.

Libsearch – bibliotekets böcker och artiklar

Libsearch är bibliotekets söktjänst och här hittar du våra böcker, både de som du kan låna och e-böcker. 

Du hittar också artiklar, konferensrapporter och andra texter från bibliotekets olika databaser. Du kan avgränsa din sökning till "Peer review och vetenskapligt material". Du kan också avgränsa genom att välja "Akademiska tidskrifter”, en viss tidsperiod, ämne mm. 

Libsearch är inställt på att visa det du har tillgång till via biblioteket. Du kan göra din sökning bredare genom att bocka ur avgränsningen "Elektroniskt och tryckt material via biblioteket".

I bibliotekets databaslista kan du se om resultat från en viss databas kommer med när du söker i Libsearch.

Sök i Libsearch

Sök i Libsearch, använd denna länk om du inte studerar eller arbetar på Malmö Universitet

Google scholar – ställ in så du hittar bibliotekets tidskriftsartiklar

Google Scholar är ett alternativ till Libsearch när du söker efter vetenskapliga artiklar. Du behöver ställa in Google Scholar så att länken till fulltext visas om biblioteket har artikeln:

  • Gå till Google Scholars inställningar
  • Välj "Bibliotekslänkar"
  • Sök på Malmö University eller Mau
  • Bocka för "Malmö University - Fulltext via Mau" och spara ditt val

Sök i Google Scholar

LIBRIS – svenska böcker och böcker på svenska bibliotek

 I Libris kan du hitta böcker inom ditt ämne som finns på något annat bibliotek i Sverige, du ser också all litteratur som är utgiven i Sverige. Förutom vanliga böcker finns t ex också rapporter från svenska myndigheter och organisationer. I Libris kan du även avgränsa din sökning till avhandlingar.

I länken till Libris från bibliotekets webb är Malmö universitet valt som ”Mina bibliotek”. Då ser du direkt att boken finns på biblioteket, annars visas en länk till ”Fjärrlåna/beställ”.

Studenter och personal kan utan kostnad beställa böcker som fjärrlån eller lämna inköpsförslag. 

Sök i LIBRIS

Swepub – forskningspublikationer från svenska universitet och högskolor

Swepub är en bra startpunkt för att söka bland svenska forskares publikationer, som artiklar, konferensbidrag och avhandlingar. 

Om texten inte finns länkad från Swepub så prova att söka efter den i Libsearch eller Google Scholar. 

Sök i Swepub

För att få kopplingen till bibliotekets tidskriftsartiklar från PubMed behöver du använda bibliotekets länk. Du hittar den här och i bibliotekets lista över databaser, Databaser A-Ö. 

PubMed

Hitta databaser inom ditt ämne eller utbildning

  • Tips på databaser för olika ämnen och utbildningar hittar du i bibliotekets sökguider. Du kan också kolla i listan över biblioteks databaser, där ser du också om resultat från en viss databas kommer med när du söker i Libsearch.
  • Databaser A-Ö
  • Sökguider

Studentuppsatser

E-resurser

För att få tillgång till bibliotekets databaser, tidskrifter och e-böcker är det några saker som är bra att känna till, vi har samlat information om det på denna sida.

Åtkomst till e-resurser

 

Sök svenska tidnings- och tidskriftsartiklar

Artiklar från svenska tidningar och tidskrifter är svåra att hitta i Libsearch. Därför är det bättre att söka direkt i någon av dessa databaser.

Retriever Mediearkivet – dagstidningar

Artiklar från svenska tryckta dagstidningar, till exempel Sydsvenskan och Dagens nyheter, hittar du i Mediearkivet som innehåller tidningsartiklar i fulltext från 1981 och framåt.

Mediearkivet är förinställt för sökning på tidsperioden Senaste 30 dagarna. Du kan ändra tidsperioden, och du kan även ändra urvalet av Källor till t ex Storstadspress eller tidskrifter.

Mediearkivet ger inte åtkomst till den så kallade "låsta webben" för Dagens Nyheter m fl.

Mediearkivet uppdateras dagligen men DN, Expressen, DI och Sydsvenskan kommer in i arkivet först efter 24 timmar. DI kommer ingå i Malmö universitets prenumeration from 2022.

Innehållet är från 1981 och framåt 
 

Sök i Mediearkivet

Tips om länkningen till arkivets artiklar och tidskrifter från Libsearch och Tidskrifter A-Ö

Artikelsök – tidskrifts- och tidningsartiklar

I Artikelsök söker du efter artiklar från ett urval av svenska tidskrifter och tidningar. Om artikeln inte finns i databasen kan du kolla i Tidskrifter A-Ö om den finns på biblioteket.

KB:s digitaliserade dagstidningar "Svenska dagstidningar"

På Orkanenbiblioteket kan du söka i databasen "Svenska dagstidningar", den finns på en specifik dator. Databasen är en specialsamling med digitaliserade dagstidningar och innehåller alla svenska dagstidningar från 2014 och framåt, samt ett urval tidningar som är digitaliserade i sin helhet från start. Databasen går att söka fritt i, men själva artiklarna kan du bara läsa på plats på Orkanenbiblioteket.

Du bokar tid i en papperskalender bredvid datorn. Ifall du inte har möjlighet att själv boka tid kontakta biblioteket@mau.se. För att kunna spara och e-posta artiklarna behöver du skapa ett användarkonto i databasen.

Svenska dagstidningar

Letar du efter nyhetsartiklar i internationella dagstidningar söker du istället i denna databas: 

Access World News Research Collection (NewsBank)