Är du ny student och undrar hur du ska hitta böckerna på din kurslista? Här får du tips om både lån och köp men också om studieplatser på biblioteket och om hur du kommer åt böcker och artiklar du kan läsa online.

Lånekort och inloggningar

Som ny student behöver du beställa ett multikort. Kortet kan användas som passerkort till universitetets byggnader och salar, för att kopiera och skriva ut men det blir också automatiskt ditt lånekort på biblioteket. Du kan låna och återlämna böcker på samtliga av våra tre bibliotek.

Beställ multikort

Mina lån - reservera och låna om böcker

Om du vill reservera en bok eller låna om böcker loggar du in på Mina lån. Logga in med ditt förnamn som användarnamn och multikortsnummer som lösenord. Ifall du behöver låna böcker innan du fått ditt multikort kan vi hjälpa dig med det i bibliotekets informationsdisk.

Artiklar och böcker online

Vill du komma åt e-böcker eller artiklar online använder du istället din datorinloggning (samma inloggning som till Canvas).

Hitta dina kursböcker

Tycker du det är svårt att hitta alla böcker på kurslistan? Här får du några tips på var du kan söka efter dem!

Låna böcker

Kurslitteratur och andra böcker som finns att låna på Malmö universitetsbibliotek hittar du i databasen Libsearch (sök i den turkosa sökrutan på bibliotekets startsida).

Böcker som finns tillgängliga på biblioteket lånar du på respektive bibliotek och kan lånas i tre veckor. Om alla exemplar av boken är utlånade kan du ställa dig i kö genom att reservera.

Om boken inte finns hos oss kan du enkelt kolla om den finns på något annat bibliotek i databasen LIBRIS. Kanske bor du nära ett bibliotek där du kan låna den.

Bibliotekets regler i korthet

  • Du får låna böcker i tre veckor.
  • Förseningsavgiften är 10 kronor/bok och dag.
  • Dina böcker lånas om automatiskt ifall de inte blir reserverade av någon annan (max sju omlån). 
  • Ett par dagar innan återlämningsdatum mejlar vi dig om vilka av dina böcker som behöver återlämnas och vilka som lånats om automatiskt. Kom ihåg att kolla i skräpmejlen för att inte missa bibliotekets mejl. 
  • Du kan alltid hålla koll på återlämningsdatum och reservationer genom att logga in på Mina lån
  • Efter de sju automatiska omlånen kan du fortsätta låna om dina böcker manuellt, ifall ingen står i kö. För att göra det loggar du in på Mina lån.

Köpa böcker

Med lite tur kan du hitta böckerna du letar efter begagnade, här är några tips för att leta begagnade böcker:

Vill du köpa nya böcker, men är osäker på var de är billigast?
Jämför priser med hjälp av t.ex. bokfynd.nu, här finns alla de stora webb-bokhandlarna med.