Malmö universitetsbibliotek är öppet för alla, även för dig som inte är student eller personal på universitetet.

Lånekort

Alla som fyllt 18 år är välkomna att skapa lånekort på biblioteket. Är du student eller personal kan du använda ditt multikort som lånekort.

OBS! Förseningsavgifter igen

Biblioteket tar ut förseningsavgifter igen!

Från och med den 16 september återinför biblioteket förseningsavgifter. Det innebär att du får betala 10:-/bok och dag om du lämnar försent. 

Är du osäker på vilket datum dina böcker ska lämnas kan du kolla det under Mina lån

Lånetid och förseningsavgifter

 • Du får låna böcker och filmer 3 veckor
 • Obligatorisk kurslitteratur finns alltid i flera exemplar, varav ett endast kan läsas på biblioteket. Detta är markerat med "Ej hemlån". Ibland ersätts den tryckta boken med en e-bok.
 • Dina böcker lånas om automatiskt om de inte är reserverade av någon annan.
 • Böcker lånas om max 7 gånger för studenter och allmänhet och max 15 gånger för personal.
 • Vi kommer att meddela via mejl vilka av dina böcker som behöver återlämnas och vilka som blir förnyade. Detta mejl skickas ut tre dagar innan sista återlämningsdatum. Vi har från och till problem med mejlutskick som hamnar i skräpposten. Håll därför alltid koll på återlämningsdatum genom att logga in på Mina lån för att se status för dina böcker. 
 • Vill du själv låna om dina böcker innan datumet gått ut eller efter de 7 automatiska omlånen går det bra, då loggar du in på Mina lån/ låna om. Där kan du också ändra dina kontaktuppgifter. 
 • Vi skickar meddelanden via mejl så se till att vi alltid har din rätta mejladress. Observera att även om mejlet inte når dig är det trots det alltid ditt ansvar att förnya eller återlämna lån i tid.
 • OBS! Förseningsavgifterna kommer att återinföras från och med den 16 september.
  (Under perioden från 24 december 2020 t.o.m. 16 september 2021 har biblioteket inte tagit ut förseningsavgifter. I de fall där lånen inte kunnat förnyas på grund av reservationer eller max antal förnyelser skickar biblioteket dock som vanligt ut fakturor efter ca en månad. Fakturaavgiften är 400 kronor/bok där 200 kronor/bok är en administrationsavgift som betalas även om boken lämnas.)
 • Avgifter kan betalas online (studenter) eller via bankgiro (allmänhet) när du loggat in på Mina lån/ låna om. Det går också bra att betala med kort i bibliotekets informationsdisk. (Förseningsavgiften är 10 kronor/bok och dag.) 

Reservera böcker

Är boken du söker utlånad kan du reservera den. Det gör du i Libsearch och det är gratis. Sök upp boken du vill reservera. Klicka på knappen "Reservera boken".
Observera att du inte kan reservera om det finns tillgängliga exemplar på något av våra tre bibliotek.

Film: Så här reserverar du en bok i Libsearch

Återlämna böcker

Just nu kan studenter och personal återlämna lånade böcker på Orkanenbiblioteket eller Biblioteket Hälsa och samhälle. Allmänhet kan enbart återlämna på Orkanenbiblioteket.

Se Öppettider och kontakt för aktuella tider

Det går också bra att skicka det du lånat med posten. Du betalar själv för portot när du skickar tillbaka böckerna och ansvarar för dem tills de nått biblioteket.

Adresser till våra bibliotek