Evaggelia Papia är filosofie doktor i odontologisk vetenskap och tandtekniker. Hon arbetar som lektor på tandteknikerutbildningen, på avdelningen för Materialvetenskap och teknologi, Odontologiska fakulteten, Malmö universitet.

Bland mina första böcker i grundskolan:

Mio min Mio

av Astrid Lindgren

Fin, på alla sätt och vis! Har haft en annan betydelse när jag läste om den som äldre än när jag läste den för första gången, då gick jag  klass 2 eller 3. Jag minns att vi fick lyssna på ljudband delar av boken. Tyckte inte att det var mer än en spännande bok då men som äldre när jag läst den igen, med ett annat perspektiv, är det så mycket mer än spännande.

Unga kvinnor

av Louisa May Alcott

En klassisk bok och jag tror att det har kommit en senare upplaga. Väldigt bra bok om unga kvinnor och deras uppväxt där det inte alltid är så att man följer en norm, att vara en söt och rar flicka.  

Våra vänner från ifjol

av Louisa May Alcott

Fortsättningen från Unga kvinnor och jag bara längtade att få komma till stadsbiblioteket i Trelleborg för att låna boken. Dessa böcker påminner om Ann på Grönkulla, livet och alla äventyr som det erbjuder.

I mitt hjärta:

Jag börjar med mat, som har en stor plats och betydelse. Vi, familj och vänner samlas kring maten och köket blir en plats där man finner ro och balsam för själen… Jag har valt två favoriter, en söt och en salt…

Sju sorters kakor

Denna bok har en plats i mitt hjärta, står på hyllan i köket och varje gång jag ska boka något traditionellt svenskt så blir jag varm och glad i själen. Beror säkert på att jag tycker om att baka men också att jag fick boken på min 10-årsdag av grannens granne, Helga och Helge, och deras dotter och barnbarn. Fina barndomsminnen.

Lakrits en kärleksförklaring i svart

av Annica Triberg och Annika Wallin

Antingen älskar man detta svarta guld eller inte! Min släkt i Grekland kan bara inte förstå hur vi kallar detta för godis!!! Detta är inte bara en bok om godis, utan ger ett historiskt perspektiv ”redan de gamla grekerna använde lakrits som skönhetsmedel”.

Odysses – Homeros' Odyssé

OMHPROU ODUSSEIA, A GUMNASIOU, METAFRASH ZHSIMOU SIDERH, ORGANISMOS EKDOSEWS DIDAKTIKWN BIBLIWN

Denna läste jag på grekiska och min hemspråkslärare valde att vi skulle läsa den. För mig var den svår, näst intill omöjlig och jag var nära att ge upp, men lyckades genom att jag läste boken tillsammans med min pappa. Efter att vi hade avslutat boken förstod jag varför min lärare hade gjort detta val. Det är ett mästerverk och den är otrolig på många sätt; språket och den känslan som förmedlas via sättet det är skrivet och hur språket har använts är otroligt.

Konsten att höra hjärtslag

av Jan-Philipp Sendker

Så speciell för mig på många sätt. Fick mig till att sträckläsa och samtidigt bli medveten om alla sinnen. Det är en bok som berör och som rör om. Det finns ett djup i denna bok, så vackert skrivet och så tredimensionellt, en bok som jag skulle vilja rekommendera att alla läser.

Anatomi, Tänder och material…

Sobotta atlas of human anatomy Head, neck, and neuroanatomy

edited by F. Paulsen and J. Waschke

En bok som känns speciell. Många har vackra böcker framme som en inredningsdetalj, jag tar det till en annan nivå. Denna bok som snarare är en atlas över kroppens anatomi i olika serier, finns med de inre organen, kroppens skelett och denna del med fokus på huvud-hals får den ligga framme finns det alltid någon i ett sällskap som börjar bläddra och fascineras. Vår kropp och knopp är fantastisk och vi påminns om hur viktig munnen är. Smaken av en god middag, lakrits och den ömma pussen…

Tannens gåtefulle skjönnhet

av Mogens Gad och Ida Cathrine Lund

Bara titeln är nördvarning! En bok som fick mig till att se på tänder mer utifrån färg och form och hur vi kommunicerar färg med vetenskap och inte bara genom tyckande och känsla. Detta ämne med så subjektiva uppfattningar och individuella uppfattningar. En högaktuell bok där vi i tandvårdsteamet möter patientens uppfattning om vackra tänder som troligtvis speglar de normer och trender som finns, vita stora tänder som står på en rak linje, som ett nymålat staket. I mötet och dialogen med tandvårdsteamet och deras uppfattning om vackert och naturligt och hur vi kommunicerar detta mellan alla som är delaktiga i behandlingen.

Phillips' science of dental materials

edited by Kenneth J. Anusavice. Philadelphia, Pa.: Saunders

Jag brukar skämta med studenterna att jag brukade sova med Phillips. Boken låg bredvid min säng, jag var bara tvungen att ha den nära mig under 1 års tid. Det är en bok som jag hade mycket glädje av som studerande och som i senare upplagor har blivit mer läsvänlig och lite mer 2000-tal. En tung och mångordig bok, men när man läser och upptäcker en värld så vill jag bara läsa mer och leta mer i djupet för att förstå. Materiallära blir roligt!

Gott och blandat

Igelkottens elegans

av Muriel Barbery

Fick boken av en nära vän vid en tidpunkt då jag behövde läsa något som inte var jobbrelaterat.  Mysig och samtidigt en ironisk bok – älskar det sköna enkla men också det ”råa och svarta” humoristiska!  Jag kan inte säga hur den slutar, vore att nalla på någons upplevelse men det är oväntat…

Thinking fast and slow

av Daniel Kahneman

Analyserande och häpnadsväckande! Den fick mig att reflektera över hur jag tänker generellt och hur jag tänker när jag tar beslut. Denna bok fick mig att fundera över hur jag är i olika undervisningssituationer. Det är ingen bok som man läser en skön sommardag, jag hade ambitionen, men det blev att jag läste och jobbade med boken under en hel sommar. Givande och mångsidig.

Niceville

av Kathryn Stockett

Helt otrolig bok och vilka livsöden. På något sätt är den fortfarande aktuell idag och den påminner att man ska vara lycklig lottad att vara född och uppvuxen i ett land som Sverige men att vi är ett land och samhälle som håller på att förändras. 

Energitjuvar: i familjen, relationen och arbetet

av Ingalill Roos

Fick detta boktips av en kollega och nära vän. En bok som sätter ord på det som de flesta någon gång har fått uppleva med att inte bli hörd, härskarteknik och känna ensamhet och total tömt på energi – då har man troligtvis träffat en energitjuv. På ett väldigt behagligt sätt lyfts olika situationer och de olika verktyg man kan ta till för att inte falla i fällorna och hur man kan påverka sig själv och de situationer man kan vara i utan att inte bli tömt på energi.

Ego Girl

av Carolina Gynning och Ingrid Carlqvist, Stockholm: Prisma, 2005. 920 gyn

Jag ska avsluta med två böcker som jag var tveksam till. Det är ingen bok jag skulle säga är ett måste men den har betytt en del för mig då det fick mig att reflektera över mig själv och varför jag var så tveksam till att ta mig tiden och läsa boken. Tycker att det är många fördomar och ”måsten och vad som är rätt och fel i vårt samhälle” som man kan lyfta och fundera över. En blond tjej, som många kan tänka sig vara det samma som korkad och naiv visar sig vara en smart företagskvinna.

Jag är Zlatan Ibrahimovic: min historia/ berättat för David Lagercrantz

av Zlatan Ibrahimovic

Känns nästan som ett måste då man är från Skåne, med en generell idrottsintresserad familj och uppväxt! Denna bok, biografi är lite i samma anda som Ego Girl, en resa, skildring och framgång som inte har varit vad man har förväntat sig, utanför boxen och inte så svenskt. I Zlatans fall, kaxigt med glimten i ögat och med fullt medvetande och strategi.