Course, grundnivå
15 credits
Malmö | dagtid | 100%
10 November 2025 - 18 January 2026
Code for the course: AS246C

This course is offered as part of programme:

Course content

Delkurs 1 - Det svenska språksystemet i ett andraspråksperspektiv, 10 hp

Tyngdpunkten i delkursen ligger på grundläggande studier av det svenska språksystemet i ett andraspråksperspektiv. Områden som behandlas är fonologi, morfologi, syntax, lexikon och semantik. Fokus ligger på sådant som brukar innebära en utmaning för andraspråksinlärare. Studenterna tillämpar sina kunskaper om svenskans språkliga strukturer i analys och bedömning av andraspråksinlärares muntliga och skriftliga språkproduktion.

Delkurs 2 - Andraspråksinlärning i ett kognitivt perspektiv, 5 hp

Delkursen handlar om andraspråksinlärning av det svenska språksystemet: ordförråd, grammatik och uttal. Syftet är att ge studenten möjlighet att utveckla en fördjupad förståelse för hur språkinlärning går till. Fokus i delkursen ligger på vanliga inlärningsmönster och på de kognitiva processer genom vilka inlärningen sker. Bland annat behandlas betydelsen av ålder, språklig processning, tvärspråkligt inflytande, inflöde och utflöde, språkbegåvning, personlighet, motivation och attityd. Studenten får också verktyg för att bedöma hur långt en inlärare har kommit i sin språkutveckling och vad nästa steg är.

Entry requirements

Kursen har följande högskolekurs som förkunskapskrav: AS245C Svenska som andraspråk och lärande: Skrivande och kultur (genomgången)

Course literature

Course evaluation

Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).

Contact