Course, grundnivå
12 credits
Malmö | dagtid | 100%
19 January 2026 - 13 March 2026
Code for the course: SC141D

This course is offered as part of programme:

Course content

Kursen syftar till att utveckla studenternas kunskaper om socionomens arbetsfält, metoder och förhållningssätt som är centrala för professionen. I fokus finns förebyggande socialt arbete samt teorier om generella risk- och skyddsfaktorer och samverkan. Dessutom inkluderar kursen fördjupade kunskaper om mäns våld mot kvinnor, om våld i nära relation, samt om hedersrelaterat våld. En del av kursen utgörs av personliga reflektioner kring professionellt förhållningssätt.

Kursen består av två delkurser:



Delkurs 1. Socialt arbete och socionomprofessionen, 11 hp



Innehåll

Socionomens yrkesroll, arbetsmetoder och kompetens är kursens röda tråd. Det övergripande syftet är att utveckla studenternas kunskap om ett förebyggande och hållbart socialt arbete. Kursen fokuserar på generella risk- och skyddsfaktorer samt på samverkan med utgångspunkt i det sociala arbetets specifika forsknings- och verksamhetsområden. Vidare studeras hur socionomens arbetssätt, metoder och samverkan praktiseras relaterat till kursens syfte. En del av kursen är specifikt inriktad på socionomens arbetsuppgifter relaterat till mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld.

Entry requirements

För tillträde till kursen krävs godkända kurser SC111C, SC112B, SC113A, SC121B, SC122A och SC123D på Socionomprogrammet.

Course evaluation

Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).

Contact

For more information about the education:

hsvagledning@mau.se