- Bjereld, Ulf, Marie Demker & Jonas Hinnfors, Varför vetenskap? Om vikten av problem och teori i forskningsprocessen (Lund: Studentlitteratur, 2018), 151 s.
- Börjesson, Mats och Alf Rehn, Makt (Serie BeGreppbart, Stockholm: Liber, 2009), 128 s.
- Ehn, Billy & Orvar Löfgren, Kulturanalytiska verktyg (Malmö: Gleerups, 2012), 169 s.
- Johansson, Thomas & Fredrik Miegel, Kultursociologi (Lund: Studentlitteratur, 2010, E-bok), 390 s. (urval)
- Månsson, Per (red.), Moderna samhällsteorier. Traditioner, riktningar, teoretiker (Lund: Studentlitteratur, 2015), 456 s. (urval)
- Thurén, Torsten & Jack Werner, Källkritik (Stockholm: Liber, 2019), 273 s.
Utöver vad som anges i litteraturlistan kan annat material tillkomma om maximalt 100 sidor.
EduSinglePage
This course is offered as part of programme:
Course content
Kursens syfte är att studenten ska tillägna sig och utveckla grundläggande kunskaper om och förståelse av centrala samhällsvetenskapliga, humanistiska och kulturvetenskapliga teorier och teoribildningar. Vidare är det även ett syfte med kursen att studenten ska tillägna sig och utveckla kunskap om och förståelse av förutsättningarna för och innebörderna i samhällsvetenskapliga,
humanistiska och kulturvetenskapliga undersökningar med inriktning på sociala och kulturella förändringsprocesser.
Kursen behandlar grundläggande samhällsvetenskapliga och humanistiska teoribildningar, med särskilt fokus på frågor om social omvandling, kulturella processer och makt och maktanalyser. Vidare innehåller kursen även två tillämpande analytiska moment om källkritik och kulturanalys.
Entry requirements
Grundläggande behörighet.
Course literature
Course evaluation
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).