Presentation

Daniel Hansson är Director Musices vid Malmö Universitet och konstnärlig ledare för Malmö akademiska kör och orkester samt Ensemble SYD. Hansson kommer från en skandinavisk dirigenttradition och har påverkats starkt av lärare som Jorma Panula, Erik Westberg och Eric Ericson. Medan Hansson har en passion för den klassiska repertoaren, har hans starka engagemang för samtida musik inneburit flera beställningar och uruppförande av ny musik med tonsättare som Bent Sørensen, Staffan Storm och Siegfried Naumann.

Daniel har dirigerat ensembler som Malmö Symfoniorkester, Helsingborgs Symfoniorkester, Camerata Nordica och Musica Vitae, men är också verksam internationellt och har bland annat gästat Monte Carlo Philharmonic, Manaus Opera och Ukrainian festival orchestra. Han har samarbetat med artister från vitt skilda områden såsom Karl-Magnus Fredriksson, Joachim Bäckström, Rickard Söderberg, Nadin al Khalidi, Francisca Skoogh och Anna Grevelius.

Daniel är också en uppskattad och efterfrågad pedagog och har lett ett antal kurser och seminarier i dirigering vid bl a Musikhögskolan i Malmö. Han har undervisat vid Sveriges Körförbunds sommarkurser och har också varit internationellt verksam som gästlärare vid Brescia Academy of Music, Universidad de Rio de Janeiro, Conservatorio Brasiliera, Londrina University och Tirana Academy of Music. Daniel medverkar också i utvecklandet av ett större fokus på kvinnliga dirigenter, något som märks i projektet ”Upptakt för kvinnliga dirigenter” i samarbete med Lunds Universitet.

Lviv National Academy of Music, Ukraina utnämnde Daniel Hansson till Gästprofessor i dirigering vid Lviv under 2018 och han har regelbundna masterclasses och konserter i landet.

Daniel har utgivit ett flertal CD-produktioner och har Grammisnominerats. Den senaste utgivningen på tyska skivmärket CPO innehåller verk av Allan Pettersson och har uppmärksammats internationellt. Daniel Hansson tilldelades Eric Ericson-stipendiet 2003.