Lyssna på poddar om forskning inom hälsa, medicin, media, design och en rad andra ämnen. Våra forskare intervjuas både i universitetets egna och i andra aktörers podcaster.

Vetenskap & hälsa

I Vetenskap & hälsas podcast får du ta del av spännande forskning om hälsa och medicin från Malmö universitet, Lunds universitet och Region Skåne.

Screening – potentiellt sjuk

Att använda screening för att söka efter sjukdomar – eller förstadier till sjukdomar – i symtomfria människor, har uppenbara fördelar: behandling kan sättas in i tidigt skede. Samtidigt finns det aspekter av screening som vi kanske inte tänker på så ofta. I det här avsnittet pratar Christine Kumlien, professor i vårdvetenskap, bland annat om vad som sker när någon får ett falskt positivt besked, alltså att provsvaret tyder på att personen har den eftersökta sjukdomen – men vid efterföljande undersökningar visar det sig inte stämma.

Vänner och ovänner i munnen

Vi har alla ungefär 10 biljoner bakterier i munnen. Det låter kanske obehagligt, men är inte farligt: bakterierna är normalt sett våra vänner, utvecklade i samspel med människorna under evolutionens gång. Det är bara när balansen mellan bakterier och värd störs som vissa bakterier blir våra ovänner, vilket kan leda till karies eller tandlossning. Lyssna på Gunnel Svensäter, professor i oral biologi.

När språket inte flyter

Olof Sandgren, lektor i specialpedagogik, berättar bland annat om de milstolpar för språkutveckling som barn normalt sett passerar, och vad föräldrar, förskola och skola kan göra när ett barn visar sig ha språkstörning.

Så påverkar munnen resten av kroppen

Björn Klinge, övertandläkare och professor i parodontologi, pratar om hur munhälsan påverkar resten av kroppen – och tvärtom. Ny forskning visar till exempel på samband mellan tandlossning och risken för hjärtinfarkt.

Om Vetenskap och hälsa

Vetenskap och hälsa är ett samarbete mellan Medicinska fakulteten vid Lunds universitet, Malmö universitet och sjukvårdsförvaltningarna inom Region Skåne.

På Vetenskap och hälsas hemsida hittar du fler poddar och även nyheter om forskning inom medicin och hälsa.

Vetenskap och hälsas hemsida

Medea Vox

Medea Vox är en akademisk podcast som lyfter ämnen relaterade till media och design. En rad andra ämnen dyker även upp i podden.  

Andra poddar

Våra forskare intervjuas i andra aktörers podcaster. Här är ett axplock.

Kriminalvården och fängelsevistelse

Annelie Björkhagen Turesson gästar podcasten Lära från Lärda och pratar bland annat om hur fängelser och kriminalvården växt fram och förändrats över tid, hur politik och samhällsdebatt påverkar kriminalvårdens uppdrag och situationen för de intagna, samt om hur anhöriga påverkas när personer hamnar i fängelse.

Lyssna på poddavsnitt om kriminalvården

Uppkopplade prylar och sakernas Internet

Paul Davidsson, professor i datavetenskap, intervjuas i podcasten Forskarn & jag om uppkopplade prylar, smarta saker och sakernas internet. Är det så bra att vi människor blir alltmer beroende av prylar som kräver uppkoppling? Enligt Paul Davidsson finns det både faror och möjligheter med denna utveckling. Hör hans tankar om framtiden som till viss del redan är här.

Lyssna på poddavsnitt om sakernas Internet

Psykologi om vuxenutveckling

Vad får oss att växa som vuxna människor? Forskaren Kristian Stålne gästar podcasten Forskarn & jag för att prata om de mest centrala vuxenutvecklingsteorierna, vad de säger om hur vi lär oss att hantera komplexa problemställningar och hur vi kan förstå vår omvärld och egen plats i den. 

Lyssna på poddavsnitt om vuxenutvecklingspsykologi

Normer och normkritik

Professor Malin Idelands forskning kretsar kring normer och normkritik och hennes bok Den KRAV-märkta människan tar upp vad det innebär att vara en miljövänlig människa i vår tid och kultur, och vilka normer som formar vår bild av den ideala medborgaren. Inte minst hur vi skapat en bild av "önskvärda elever" som ska vara miljölydiga. Hon har även tittat på hur dagens mätningskultur påverkar skolan, bland annat PISA-testet som hon är starkt kritiskt till.

Lyssna på poddavsnitt om normer

Idrott och skolresultat

Tomas Peterson gästar podcasten Forskarn & jag och pratar om idrottstimmar ger bättre skolresultat? Vilket man ofta hör politiker tvärsäkert säga. Kan det stämma att svensk idrott slösar bort 75 procent av sina ungdomstalanger? Och varför hävdar Tomas Peterson att det svenska U21-landslagets EM-guld är det sämsta som har hänt svensk fotboll?

Lyssna på poddavsnitt med Tomas Peterson