Lyssna på poddar om forskning inom hälsa, medicin, media, design och en rad andra ämnen. Våra forskare intervjuas både i universitetets egna och i andra aktörers podcaster.

Malmö snackar

Malmö snackar tar pulsen på samtiden och aktuella händelser, med hjälp av forskare och inbjudna gäster. Ett samarbete mellan Malmö universitet och Sydsvenskan.

Köpfesten är över

Det är bistra tider och kronan har satt nya bottenrekord. Samtidigt som många svenskar nu får dra åt svångremmen har vi högst inkomstklyftor i Norden och flest miljardärer per capita. Hur kunde det gå så här i ”landet lagom” som är känt för sin välfärd och långvariga fred?

Följ med på ett samtal som spänner mellan Malmös och landets allra rikaste och allra fattigaste. Och om den spabyggande, belånade medelklassen som borde vetat bättre.

Gäster: Tove Samzelius, universitetslektor i socialt arbete, Malmö universitet, Andreas Cervenka, ekonomijournalist och författare och Torbjörn Flygt, författare. Moderator: Heidi Avellan, politisk chefredaktör Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad.

Malmö snackar: Köpfesten är över

Vad är grejen med Malmö?

Falafel, MFF, skjutningar, Möllan. Pride-enhörning, bibliotekskoreograf och egen ljudidentitet. Från industristad till kunskapsstad. Eller? Malmö är en stad som många har åsikter om och samtidigt den svenska storstad som växer allra mest. Men vilken är Malmös identitet och vilka är det som formar den? Kan en stad överhuvudtaget ha en identitet?

Gäster: Per-Markku Ristilammi, professor vid Malmö universitet och föreståndare för Institutet för studier i Malmös historia, Jonatan Unge, komiker och poddare och Patricia Key, Malmöälskare. Moderator: Miriam Olsson Jeffery, reporter Sydsvenskan.

Malmö snackar: Vad är grejen med Malmö?

Leva länge eller här och nu?

Kroppar förtvinar obevekligen. Vad skulle vi göra om livet var dubbelt så långt? Jobba tills vi blir hundra och vara gifta med samma person i 150 år? Människan har i alla tider jagat efter något som kan hålla ålderdomen och döden på avstånd. Har vetenskapen och den tekniska utvecklingen nu gjort att vi kan hoppas på ett, om inte evigt, så väsentligt längre liv?

Malmö snackar om jakten på evigt liv. I panelen: Peter Ottsjö, reporter på Ny Teknik och författare till Evigt ung – min och människans dröm om odödligheten, Johan Brännmark, filosof och docent vid Malmö universitet. Moderator är Ida Ölmedal, kulturchef på Sydsvenskan. 

Malmö snackar: Leva länge eller här och nu?

Vad är vi beredda att offra?

Kött på tallriken, semester till Thailand, ny sommarjacka? De flesta är överens om att den rika världens livsstil är ohållbar om vi ska rädda klimatet och oss själva. Men varför går det så trögt att ställa om? Och handlar förändringarna bara om förluster, eller kan vi fortsatt hitta vägar att sätta guldkant på tillvaron?

Om vad vi är beredda att offra, om sorg och om hopp. I panelen: Tina Kronberg Berggren, klimataktivist i kampanjen Återställ våtmarker, Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på Giab som arbetar med återbruk och cirkularitet, Kristina Lindström, designforskare vid Malmö universitet, Per-Anders Hillgren, professor i interaktionsdesign, föreståndare för Collaborative Future Making, Malmö universitet. Moderator är Elin Fjellman, klimatreporter på Sydsvenskan.

Malmö snackar: Vad är vi beredda att offra?

Skolan – en vara bland andra

Under de senaste åren har skolmarknaden och systemet med vinstdrivande skolor diskuterats flitigt. Vad betyder det att kommersiella aktörer normaliseras i skolan? Om resultatet blir bra, spelar det någon roll? Även tech-industrin har stor påverkan på hur man arbetar i skolan, och undervisningsmodeller baserade på forskning har blivit en handelsvara. Vad betyder det? Och vilka positiva effekter har marknadsskolan fört med sig?

Ett samtal om skolan efter friskolereformen. I panelen: Emma Leijnse, skolreporter Sydsvenskan, Malin Ideland, professor i utbildningsvetenskap Malmö universitet och Peter Strömblad, VD och rektor samt styrelseledamot i Idéburna skolors riksförbund. Moderator är Camilla Sylvan, redaktionschef på Sydsvenskan.

Malmö snackar: Skolan – en vara bland andra

Droger – missbruk eller eget bruk

Visionen om ett drogfritt samhälle präglar fortfarande svensk narkotikapolitik. Samtidigt menar forskare och debattörer att det är hög tid att utreda effekterna av vår hårda lagstiftning, inte minst för att minska antalet dödliga överdoser. Men hur hamnade vi här egentligen – och varför är inte frågan högre upp på den politiska dagordningen?

Ett samtal om droger och nolltolerans. I panelen: Björn Johnson, professor i socialt arbete, Johan Wicklén, journalist och författare, Åsa Nilsson, polischef Malmö norr. Moderator är Joakim Palmkvist, reporter på Sydsvenskan. 

Malmö snackar: Droger – missbruk eller eget bruk

Framtidens fotbollssupportrar

Hur ser framtidens supporterkultur ut? Ny forskning visar att kvinnliga fotbollssupportrar tar allt större plats på läktaren. Där och i sociala medier skapar de sin egen tydliga kultur och identitet.

Vilken roll spelar arenan för upplevelsen som supporter? Och hur mycket märker man som spelare? Vad är det som lockar med spänningen och atmosfären på plats? I panelen: Aage Radmann, forskare i idrottsvetenskap vid Malmö universitet, Rebecca Bayer, ordförande i MFF Support och Behrang Safari, agent och fotbollsspelare. Moderator är Malena Henriksson, redaktionschef på Sydsvenskan.

Malmö snackar: Framtidens fotbollssupportrar

Sjukt rätt

Podden som gör tillfälliga nedslag i delar av den medicinrättsliga regleringen. Podden görs av Lotta Wendel, lektor i medicinsk rätt vid Malmö universitet och Agneta Nordin, radiojournalist. Den handlar om områden som studenter brukar ha frågor om, men också ämnen som behöver belysas. Podden ingår i ett pedagogiskt utvecklingsprojekt vid Malmö universitet.

Lyssna på avsnitten: Organbevarande behandling, Genomsekvensering, Patientnämnden, Genitala ingrepp, Inre sekretess, Patientens autonomi och beslutskapacitet, Avvikelsehantering, Etikkrock, Assisterad dödshjälp och Hur får en patient bete sig?

Lyssna på podden Sjukt rätt

Stadsutvecklingspodden

En podd där forskare och praktiker samtalar om hållbar stadsutveckling. Institutet för hållbar stadsutveckling i Malmö är avsändare, Agneta Nordin leder samtalen och Umami står för produktionen.

Kan samverkan förändra otrygga bostadsområden och i så fall hur?

BID står för boende, integration och dialog. Det är också ledorden bakom arbetet med att göra Sofielund i Malmö till ett tryggare bostadsområde. Nu står Möllevången näst på tur. Hör Agneta Nordin samtala med Jeanette Berga från BID Malmö och Jennie di Rocco, doktorand i kriminologi på Malmö universitet.

Kan samverkan förändra otrygga bostadsområden och i så fall hur?

Hur kan kulturens möjligheter och utmaningar arbetas in i stadsplanering?

Malmö stad har precis genomfört sin första kulturlivsanalys, i Rosengård. Vad är ens kulturlivsanalys och hur kan den användas? Hör Agneta Nordin samtala om detta med Philip Tanimura från Stadsbyggnadskontoret, Malmö stad och Per Möller, Institutionen för konst, kultur och kommunikation på Malmö universitet.

Hur kan kulturens möjligheter och utmaningar arbetas in i stadsplanering?

Sommargator – med fokus på fotgängare och folkliv

Malmös första sommargata lanserades 2017, på Friisgatan. I dag finns det några till och även ett sommartorg. Hör Agneta Nordin prata om hur sommargatorna används och varför de finns – tillsammans med Emmi Sundén, projektledare för Malmö stads sommargator och Elise Aldén, arkitekt och lärare på Malmö universitet. 

Sommargator – med fokus på fotgängare och folkliv

Tillväxtkommissionens slutrapport – En stad, två berättelser

Efter två års arbete är Tillväxtkommissionen uppdrag slutfört. Vad går att utläsa ur slutrapporten och vad händer nu? Hör Agneta Nordin samtala om det med kommissionens ordförande Martin Andersson och kommissionens huvudsekreterare Kristina Olsson.

En stad, två berättelser

Samverkan för att nå klimatmål

Kan samverkan göra bygg- och fastighetsbranschen mer klimatsmart? Vad är LFM30 och hur ser deras samverkan ut? Hör Agneta Nordin samtala med Rikard Sjöqvist från LFM30:s styrelse, Karin Staffansson Pauli från Malmö universitet och Lotta Strömgren Jönsson, ordförande i CFFF:s styrelse.

Samverkan för att nå klimatmål

Hur känns det att växa upp i ett utsatt område?

Hur påverkas du av att bo i ett utsatt område – under uppväxten och resten av livet? Och hur kan mönster brytas? Hör Agneta Nordin samtala med Nicolas Lunabba från Helamalmö, hedersdoktor vid Malmö universitet, och Anna-Karin Ivert, kriminolog och forskare, Malmö universitet. 

Hur känns det att växa upp i ett utsatt område?

Vad är egentligen cirkulär ekonomi?

Och varför är det så svårt att ändra våra beteenden – vad krävs för att skapa förändring på bred front? Lyssna när Agneta Nordin lyfter dessa och andra frågor med Emma Börjesson från Malmö stad och Fredrik Björk doktorand i historia och adjunkt i miljövetenskap, Malmö universitet. 

Hur skapar vi ett mer cirkulärt samhälle?

Vattnets betydelse i en hållbar stad

Vem ansvarar egentligen för vad när det gäller Malmös vattenhantering? Och hur kan vi återbruka vatten och börja tänka mer hållbart och cirkulärt? Det är några av de frågor som Agneta Nordin lyfter med Kristina Hall, projektledare på VA SYD och Anna Thomasson, docent på Ekonomihögskolan i Lund.

Vattnets betydelse i en hållbar stad

Vilken roll kan civilsamhället spela för att bygga tillit?

Kan tillit bidra till att skapa tillväxt? Och vilken roll spelar civilsamhället i dessa processer? Om det samtalar Agneta Nordin med Susanne Wallman Lundåsen, statsvetare och docent vid Linköpings universitet, Tom Roodro, utvecklingssekreterare i Malmö stad och Jeanette Berga, som leder Föreningscenter Nobelvägen 21 och ingår i Tillväxtkommissions råd med civilsamhället.

Vilken roll kan civilsamhället spela för att bygga tillit?

Hur blir vi bättre på återbruk av byggmaterial?

Intresset för att återvinna byggmaterial ökar, men det är fortfarande billigare att slänga än att återvinna. Varför är det så och hur kan utvecklingen bli mer hållbar? Hör Agneta Nordin samtala med Anna Bernstad, hållbarhetsstrateg i Malmö stad och Mats Persson, lektor i byggteknik vid Malmö universitet.

Hur blir vi bättre på återbruk av byggmaterial?

Tillväxtkommissionen går in i ny fas – vad innebär det?

Nu tar kommissionen inkomna rapporter och kunskap vidare – hur ser arbetet ut framåt? Hör Agneta Nordin samtala med Martin Andersson, kommissionens ordförande, Vlora Makolli, kommissionär och Micael Nord, näringslivsdirektör i Malmö stad. De betonar bl a vikten av dialog, ungas avtryck och yrkesutbildningens förutsättningar.

Tillväxtkommissionen går in i ny fas – vad innebär det?

Kulturens roll för hållbar stadsutveckling

Varför är kultur viktigt för stadsutveckling och vad kan den spela för roll framöver? Hur kan vi göra mer plats för kultur och kulturskapande i våra stadsrum? Om det pratar Agneta Nordin med Maria Hellström Reimer, konstnär och professor i design i teori och praktik och Carolina Olsson, kulturlots vid Malmö stad.

Kulturens roll för hållbar stadsutveckling

Nya sätt att se på integration – den superdiversifierade staden

Vad är en superdiversifierad stad och vad kan det betyda för Malmö att vara det? Hör Agneta Nordin samtala med Erica Righard (socionom och biträdande professor vid Institutionen för socialt arbete och Malmö Institute for Studies of Migration, Diversity and Welfare, Malmö universitet), Hélène Barnekow (ledarskapskonsult och kommissionär i Tillväxtkommissionen) och Lisbeth Gyllander Torkildsen (kvalitets- och utvecklingschef vid gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen, Malmö stad).

Nya sätt att se på integration – den superdiversifierade staden

Är det dags för ett miljonprogram 2.0

Vem ansvarar för att göra det enklare att komma in på bostadsmarknaden – staten eller kommunerna? Vilka lösningar finns redan och vilka är möjliga att utveckla? Hör Agneta Nordin samtala med Martin Grander (bostadsforskare och föreståndare för forskningsmiljön Studier i boende och välfärd, Institutionen för urbana studier) och Marie Thelander Dellhag (vd för MKB).

Är det dags för ett miljonprogram 2.0

Jämlik hälsa – innovation på medborgarnas villkor

Vad innebär jämlik hälsa och hur uppnår vi det? Kan vi rent av få fler att må bättre genom nya sätt att arbeta och tänka?  Hör Agneta Nordin samtala med Margareta Rämgård (docent vid Malmö universitet samt forsknings- och projektledare) och Hojne Kalfatah (hälsofrämjare i Lindängen) om satsningen Jämlik hälsa.

Jämlik hälsa – innovation på medborgarnas villkor

Genuskodade platser – tjejers vardagsliv är angeläget

Varför är vissa av Malmös offentliga platser otrygga att vistas på för tjejer? Och vad behöver hända för att det ska förändras? Hör Agneta Nordin samtala med Johanna Sixtensson (lektor på Malmö universitet) och Duha Al-Taay (student och medlem i Tillväxtkommissionens ungdomsgrupp).

Genuskodade platser – tjejers vardagsliv är angeläget

Hur påverkas våra städer när handelsmönstren ändras?

Näthandeln ökar, köpcentrum placeras i städernas utkanter och i stan gapar många butikslokaler tomma. Hur påverkas vi och hur ser Malmö ut om tio år? Om det pratar Agneta Nordin med Malin Sundström (docent på Malmö universitet), Patrik Widerberg (strateg på fastighets- och gatukontoret, Malmö stad) och Pia Sandin (vd på Malmö Citysamverkan).

Hur påverkas våra städer när handelsmönstren ändras?

Om Institutet för hållbar stadsutveckling

Institutet för hållbar stadsutveckling (ISU) är en samverkansplattform mellan Malmö stad och Malmö universitet. På ISU:s hemsida hittar du förutom Stadsutvecklingspodden, en rapportserie och andra aktiviteter.

ISU:s hemsida

Vetenskap & hälsa

I Vetenskap & hälsas podcast får du ta del av spännande forskning om hälsa och medicin från Malmö universitet, Lunds universitet och Region Skåne.

Om unga som begår brott

Varför begår barn och ungdomar brott och vad kan man göra för att förhindra det? Marie Torstensson Levander, seniorprofessor vid Malmö universitet, menar att det handlar om hur man förhåller sig till regler, benägenheten att bryta mot dem och om moraluppfattning. "Brottsförebyggande insatser måste rikta in sig på att påverka orsakerna, inte riskfaktorerna".

Hjälp jag gnisslar tänder!

Nästan alla gnisslar eller pressar tänder i perioder av sitt liv, så kallad bruxism. Bruxism är kopplat till sömnproblem och stress och sliter på emaljen och kan orsaka ömma käkar, och ont i nacken och huvudet. I den här podden berättar Birgitta Häggman Henrikson, professor i odontologi vid Malmö universitet om hur bruxism fungerar och vad man göra för att lindra symptomen.

Fertiliteten dalar tidigare än många tror

Vi väntar allt längre med att skaffa barn och även om de flesta är medvetna om att kvinnans förmåga att bli gravid sjunker med åldern så vet vi inte hur snabbt fertiliteten avtar. Och inte heller har vi koll på att även mannens fertilitet avtar med åren då spermiernas kvalitet försämras. Hör Eva Elmerstig, docent vid Malmö universitet med inriktning mot sexologi som tillsammans med kollegorna Maja Bodin, Charlotta Holmström, Ida Hall, Lars Plantin och Köpenhamnskollegorna Søren Ziebe och Lone Schmidt har försökt få en djupare kunskap kring dessa frågor.

En framtid utan antibiotika?

När vi idag pratar om antibiotikaresistens handlar det till största delen om hur vi ska göra för att bromsa resistensspridningen och om utvecklingen av nya antibiotikum. Men finns det en levbar framtid utan antibiotika? Hör forskarna Kristofer Hansson, etnolog på Malmö universitet, Cecilia Lenander, apotekare och läkemedelsforskare på Lunds universitet och Henrik Loodin, sociolog på Lunds universitet, resonera kring frågan från ett tvärvetenskapligt perspektiv. 

När våldet sker i en nära relation

Ungefär en femtedel av de anmälda misshandelsbrotten handlar om misshandel av en närstående och var 15:e person uppger sig ha blivit utsatt för brott i en relation. Vilken typ av brott handlar det om, vad ska sjukvården vara uppmärksam på och går det att förebygga dödligt våld i nära relationer? Dessa frågor och mycket annat som rör våld i nära relationer diskuteras med Karin Örmon, lektor inom psykiatrisk vård, i det här avsnittet från Vetenskap och hälsa.

Är ja alltid ett ja? – om hur unga tänker kring sex

Att följa med någon hem efter en kväll på klubben, kan det tolkas som ja till sex? Och vad händer om ni redan fått av er kläderna och du plötsligt känner att det här vill jag inte.
I det här avsnittet pratar Charlotta Holmström, biträdande professor i socialt arbete om oklara sexuella situationer och om hur ungdomar resonerar kring gränsdragning.

Screening – potentiellt sjuk

Att använda screening för att söka efter sjukdomar – eller förstadier till sjukdomar – i symtomfria människor, har uppenbara fördelar: behandling kan sättas in i tidigt skede. Samtidigt finns det aspekter av screening som vi kanske inte tänker på så ofta. I det här avsnittet pratar Christine Kumlien, professor i vårdvetenskap, bland annat om vad som sker när någon får ett falskt positivt besked, alltså att provsvaret tyder på att personen har den eftersökta sjukdomen – men vid efterföljande undersökningar visar det sig inte stämma.

 

Om Vetenskap och hälsa

Vetenskap och hälsa är ett samarbete mellan Medicinska fakulteten vid Lunds universitet, Malmö universitet och sjukvårdsförvaltningarna inom Region Skåne.

På Vetenskap och hälsas hemsida hittar du fler poddar och även nyheter om forskning inom medicin och hälsa.

Vetenskap och hälsas hemsida

Medea Vox

Medea Vox är en akademisk podcast som lyfter ämnen relaterade till media och design. En rad andra ämnen dyker även upp i podden.

The digital gothic: horror and hoaxes online

Internet är fyllt av historier om spöken, monster och monster, liksom historier som påstås vara bevis på hemsökelser, förbannelser och besatthet. I det här avsnittet (inspelat 2022) pratar internetskräckforskarna Erika Kvistad, Sydöstra Norges universitet, och Line Henriksen, postdoc i kulturstudier vid Malmö universitet, om de spöken som hemsöker vår digitala teknik.

 

Tidigare avsnitt av podden:

Medieprofessorerna

Martin Berg, professor i medieteknik och Jakob Svensson, professor i medie- och kommunikationsvetenskap besöker South by Southwest SXSW, 2023 i Austin Texas. SXSW är en musik- och teknologifestival som bland annat behandlar utvecklingen inom områden som media, tech-industrin och design. På plats funderar Medieprofessorerna på den välkända frågan: vart är vi på väg?

Lyssna på podden Medieprofessorerna

Bildningsbaren podd

Bildningsbaren är Malmö universitets samtalsserie på Grand Öl & Mat i Malmö där vi vrider och vänder på olika ämnen och aktuella samhällsfrågor. Cecilia Nebel, journalist och moderator, leder samtalen.

AI & det mänskliga omdömet

Bildningsbaren #28 handlar om vårt eget omdöme och möjligheter och risker med AI. En AI kan förenkla din boendeparkering och sköta tråkiga rutinuppgifter utan att bli trött. Men vad händer när din nya kollega är en robot och viktiga beslut automatiseras? I panelen: Martin Berg professor i medieteknik och docent i sociologi som forskar om automatiseringsprocesser, Jonna Bornemark, professor i filosofi vid Södertörns högskola och Giovanni Leoni, ansvarig för digital etik på IKEA.

Bildningsbaren (19 maj 2022): AI och det mänskliga omdömet

Den ryska björnen

Bildningsbaren #27 handlar om Ryssland och säkerhet i Europa i skuggan av invasionen av Ukraina. Hur spelar Rysslands nationella politik, mytbildning och världsbild in i Putins agerande? Vad är Putins långsiktiga mål? Och varför händer detta nu? Bildningsbaren på Grand i Malmö den 10 mars 2022 spelades in som podd. I panelen Bo Petersson, Calle Håkansson och Maria Georgieva, utrikeskorrespondent.

Bildningsbaren (10 mars 2022): Den ryska björnen

Kärlek 2021

I Bildningsbaren #26 pratar vi om den eviga jakten på kärleken. Panelen: Lotta Löfgren-Mårtenson, professor i hälsa och samhälle, inriktning sexologi och sexualitetsstudier. Kalle Norwald socionom, terapeut och auktoriserad sexolog. Expert i SVT-programmet "Gift vid första ögonkastet". Julia Ravanis, författare till "Skönheten i kaos", civilingenjör i teknisk fysik och doktorand i teknikhistoria.

Lyssna på Bildningsbaren: Kärlek 2021

Andra poddar

Våra forskare intervjuas i andra aktörers podcaster. Här är ett axplock.

Om kättja med Charlotta Löfgren

Del två i podden Allt du velat vetas serie om dödssynderna i samarbete med Riksbankens Jubileumsfond. Charlotta Löfgren, professor i hälsa och samhälle med inriktning sexologi och sexualitetsstudier är gäst. Programledare: Fritte Fritzson. Producent: Ida Wahlström

Allt du velat veta: Om kättja

Nu höjs kraven för medborgarskap

Regeringen vill skärpa kraven på att bli svensk medborgare. Är det bra? Fanny Forsberg Lundell, professor vid Stockholms universitet, Christian Fernandez, docent vid Malmö universitet, och Andreas Johansson Heinö, Timbro, diskuterar med Andreas Ericson i Svenska dagbladets podd.

Ledarredaktionen: Nu höjs kraven för medborgarskap (25 maj 2023)

Stad i rörelse

Stillasittandet ökar i Sverige, särskilt bland barn och unga. Och även skillnaderna ökar – det är vissa som inte får någon vardagsmotion alls. Men svaret på vad som kan bryta den här trenden skiljer sig åt beroende på vem som får frågan. Podden Arwidsson Talks pratar om läget för rörelsen i urbana miljöer, varför det har blivit så här, vad forskningen visar och hur förväntningar, planering och normer behöver utmanas – inte minst kring trafik och trygghet. Medverkande är Karin Book, Malmö Universitet och Matti Leijon, Generation Pep. Redaktör och programledare Kris Johnson-Jones.

Arwidsson Talks: Stad i rörelse

Superdiversitet

Podden Sista måltiden gästas av Erica Righard som är socionom, forskare och docent i socialt arbete. Hon är biträdande professor vid Institutionen för socialt arbete och forskare vid Malmö Institute for Studies of Migration, Diversity and Welfare (MIM). Erica berättar om sin rapport “Integration i städer med en omfattande diversitet i befolkningen”.

Sista måltiden: Superdiversitet

Medieprofessorerna

Martin Berg, professor i medieteknik och Jakob Svensson, professor i medie- och kommunikationsvetenskap besöker South by Southwest SXSW, 2023 i Austin Texas. SXSW är en musik- och teknologifestival som bland annat behandlar utvecklingen inom områden som media, tech-industrin och design. På plats funderar Medieprofessorerna på den välkända frågan: vart är vi på väg?

Lyssna på podden Medieprofessorerna

"Sverige får EU:s striktaste migrationspolitik"

Henrik Emilsson, migrationsforskare vid Malmö Institute for Studies of Migration, Diversity and Welfare (MIM) är förvånad över hur mycket inflytande SD fått i Tidöavtalet. 15 minuter ur podden En rak höger med Ivar Arpi.

En rak höger med Ivar Arpi: "Sverige får EU:s striktaste migrationspolitik"

Valdeltagande och representation

I vilken utsträckning röstar olika grupper av utrikesfödda och deras barn, och vilka partier röstar de på? Pieter Bevelander, professor i internationell migration och etniska relationer på Malmö Universitet och ledamot för Delmi, diskuterar forskningsresultatet samt hans nya Policy brief "Vilka är mest benägna att rösta i svenska lokala val? Lokalt valdeltagandet bland utrikesfödda i Sverige."

Delmi-podden: Valdeltagande och representation

Malmöungdomars väg till arbete genom högre utbildning (Muvah)

Malmöungdomars väg till arbete genom högre utbildning (Muvah) är en kunskapsallians mellan Malmö stad och Malmö universitet. Målet är bland annat att öka Malmöungdomars inträde på arbetsmarknaden, att få fler ungdomar från underrepresenterade grupper att välja högre utbildning samt öka förståelsen för utbildningsvalen hos Malmös unga. Hör samordnarna Anna Singhateh och Teresa Tomašević berätta mer om sitt arbete med Muvah i podden Vet Ni.

Podden Vet Ni: Om arbetet med Muvah

Sex på arbetstid: Diabetes

Diabetes kan påverka den sexuella hälsan på olika sätt. Det kan handla om erektil dysfunktion, torra slemhinnor och påverkan på lusten och förmågan att få orgasm. Det finns mycket forskning om hur diabetes påverkar sexualiteten hos cismän men inte lika mycket forskning när det gäller ciskvinnor. Vi vill därför lyfta kvinnors sexuella hälsa lite extra i det här avsnittet. Avsnittet gästas av Anne-Marie Wangel som är lektor i vårdvetenskap vid Malmö universitet och har forskat om sexuell hälsa och kvinnor med diabetes. Sex på arbetstid görs av Kunskapscentrum för sexuell hälsa, Västra Götalandsregionen.

Sex på arbetstid: Diabetes

Utblick Extra: En vecka efter Rysslands invasion – UI:s experter ger nya perspektiv

En vecka efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, pratar Utblick Extra, en podd från Utrikespolitiska institutet, med forskare och analytiker på UI om läget i Ukraina. Calle Håkansson, associerad medarbetare vid UI:s Europaprogram och forskare vid Malmö universitet och Rouzbeh Parsi, programchef vid Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet på UI medverkar i podden tillsammans med Jonas Löfvenberg, redaktör och reporter.

Utblick Extra: En vecka efter Rysslands invasion

"The big business of schools in Sweden"

Trots sina socialdemokratiska rötter är den svenska skolan numera starkt sammankopplad med kommersiella företag. Malin Ideland, professor vid Malmö universitet, berättar om sin forskning om Sveriges mångsidiga ’edu-business’ och ’edu-prenuer’-sektorer i podden Meet The Education Researcher. Värd är Neil Selwyn från Monash University, Australien.

Meet The Education Researcher: The big business of schools in Sweden

Vad säger forskningen om språkkrav och medborgarskap?

Frågan om språkkrav för att få medborgarskap är högt upp på den politiska agendan. Men vad säger forskningen egentligen om språkkrav och kopplingen till integration och medborgarskap? Pieter Bevelander, professor och föreståndare för Malmö Institute for Studies of Migration, Diversity and Welfare (MIM), är gäst i podcasten Svenskan i samhället från Institutet från språk och folkminnen.

Lyssna på ett poddavsnitt om språkkrav och medborgarskap

Manne Gerell om att vi kan ha passerat en tipping point

Sverige har gått upp i topp i Europa vad gäller dödligt skjutvapenvåld. Manne Gerell, docent i kriminologi, tror att vi har passerat ett slags "tipping point" när det gäller de grovt kriminella nätverken men tror ändå att det är möjligt att begränsa de kriminella gängens allvarliga hot mot samhället. En gång i veckan intervjuar Tidskriften Kvartals programledare Jörgen Huitfeldt en person av stor betydelse i den svenska offentligheten.

Lyssna på tidskriften Kvartals fredagsintervju med Manne Gerell

BDSM och vården

Hur kan vårdpersonal kunna skilja på självskada, våld och BDSM? Hur vet man att det finns ett samtycke? Vad är viktigt i bemötandet för att BDSM-utövare ska våga söka vård? Charlotta Carlström, doktor i socialt arbete, är gäst i podcasten Sex på arbetstid och pratar om BDSM och vården.

Lyssna på ett poddavsnitt om BDSM och vården