När du hittat det perfekta programmet eller kursen att studera behöver du hitta en plats att bo. Det finns ett antal alternativ för studentbostäder – vi rekommenderar att du börjar leta tidigt. Här får du tips och råd om hur du kan hitta ett studentboende i Malmö.

Så hittar du som student en bostad i Malmö

De allra flesta studentbostäder i Malmö förmedlas via Boplats Syd, Malmös kommunala bostadsförmedling. När du är registrerad hos Boplats Syd kan du anmäla dig på en ledig bostad. Ett tips är att ställa dig i kö redan innan du har blivit antagen för att ha längre kötid när det är dags att flytta. Mer information om Boplats Syd och om att bo i Malmö hittar du på deras webbsida.

Bra att veta när du söker studentbostad

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna angående studentbostäder och att hitta ett boende i Malmö.

Kan vi bo två i en studentlägenhet om bara en av oss studerar?

Om fastighetsägaren tillåter att två hyresgäster delar en bostad så brukar det räcka med att bara en av er är student. Detta förutsätter att det är studenten som står på kontraktet. För de mindre studentlägenheterna tillåts ofta bara en hyresgäst.

Betalar jag hyra hela året?

Nästan alla studentbostäder har 10-månaders hyra, vilket innebär att juni/juli alternativt juli/augusti är hyresfria. 

Varför behöver jag i vissa fall betala deposition?

Saknar du svensk betalningshistorik kan du behöva ha en borgenär eller betala tre månadshyror i deposition om du vill hyra en studentbostad. 

Om du hyr ett rum eller en andrahandslägenhet kan du också behöva betala en deposition. Hur stor den är varierar, allt från 1 000 till 10 000 kr. Om du betalar en deposition så se till så att det i kontraktet skrivs in vad som gäller kring återbetalning och spara alltid alla kvitton/kontoutdrag.

Finns det tillgänglighetsanpassade studentbostäder?

Då många studentlägenheter är nyproducerade så är förhållandevis många klassificerade som delvis tillgänglighetsanpassade, så kallat besöksanpassade. Det finns idag två studentbostäder på Malmö Studenthus som är fullt tillgänglighetsanpassade med till exempel höj- och sänkbara kök.

Boplats Syd märker ut de bostäder som är helt eller delvis tillgänglighetsanpassade. Det finns ingen förtur för personer med behov av en anpassad bostad, vare sig om du är student eller inte.

Tillfälligt boende

Ibland tar det tid innan studenter hittar ett boende, exempelvis början av en termin. Då finns det vandrarhem runtom i Malmö som kan vara en tillfällig lösning.

Karta över vandrarhem i Malmö (Google Maps)

För att underlätta för studenter och mildra bostadsbristen så har Studentkåren Malmö startat Soffprojektet. 

Soffprojektet (Malmostudenter.se)