Det finns ett antal alternativ för bostäder – vi rekommenderar att du börjar leta tidigt. Här får du tips och råd om hur du kan hitta ett boende i Malmö.

Så hittar du en bostad i Malmö

De allra flesta bostäder i Malmö förmedlas via Boplats Syd, Malmös kommunala bostadsförmedling. När du är registrerad hos Boplats Syd kan du anmäla ditt intresse för en ledig bostad. Ett tips är att ställa dig i kö så tidigt som möjligt för att ha längre kötid när det är dags att flytta. Det finns även studentbostäder som endast kan sökas av dig som är student.

  • Registrera dig och ställ dig i bostadskö hos Boplats Syd
  • Bevaka vad som finns ledigt och anmäl ditt intresse
  • Leta lägenheter på andrahandsmarknaden
  • Följ upp dina intresseanmälningar med telefonsamtal eller personligt brev
  • Se vilka studentbostadshus som finns och anmäl intresse hos de mindre bostadsföretagen

Registrera dig hos Boplats Syd på Boplatssyd.se

Studentbostäder

De flesta studentbostäderna förmedlas genom den allmänna bostadsförmedlaren Boplats Syd. Här har vi samlat information som är bra att veta när du söker studentbostad.

Bra att veta när du söker studentbostad

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna angående studentbostäder och att hitta ett boende i Malmö.

Kan vi bo två i en studentlägenhet om bara en av oss studerar?

Om fastighetsägaren tillåter att två hyresgäster delar en bostad så brukar det räcka med att bara en av er är student. Detta förutsätter att det är studenten som står på kontraktet. För de mindre studentlägenheterna tillåts ofta bara en hyresgäst.

Betalar jag hyra hela året?

Nästan alla studentbostäder har 10-månaders hyra, vilket innebär att juni/juli alternativt juli/augusti är hyresfria. 

Varför behöver jag i vissa fall betala deposition?

Saknar du svensk betalningshistorik kan du behöva ha en borgenär eller betala tre månadshyror i deposition om du vill hyra en studentbostad. 

Om du hyr ett rum eller en andrahandslägenhet kan du också behöva betala en deposition. Hur stor den är varierar, allt från 1 000 till 10 000 kr. Om du betalar en deposition så se till så att det i kontraktet skrivs in vad som gäller kring återbetalning och spara alltid alla kvitton/kontoutdrag.

Finns det tillgänglighetsanpassade studentbostäder?

Då många studentlägenheter är nyproducerade så är förhållandevis många klassificerade som delvis tillgänglighetsanpassade, så kallat besöksanpassade. Det finns idag två studentbostäder på Malmö Studenthus som är fullt tillgänglighetsanpassade med till exempel höj- och sänkbara kök.

Boplats Syd märker ut de bostäder som är helt eller delvis tillgänglighetsanpassade. Det finns ingen förtur för personer med behov av en anpassad bostad, vare sig om du är student eller inte.

Bostäder för forskare och doktorander

Du som är forskare eller doktorand har möjlighet att söka en lägenhet genom Malmö universitet, Bostäder för doktorander, forskare och gästforskare. Du kan även söka boende i University Housing där de flesta internationella studenterna bor. 

Bostäder för doktorander, forskare och gästforskare på mau.se

Mer om University Housing på mau.se/en

Andrahandsuthyrning

Du som söker boende kan även välja att söka bostäder i andrahand. Då är det ofta privatpersoner som hyr ut ett rum eller en hel bostad. Det är viktigt att ni skriver ett riktigt hyresavtal. 

Tillfälligt boende

Ibland tar det tid innan du hittar ett boende, exempelvis i början av en termin. Då kan vandrarhem, airbnb och too och med hotell fungera som en tillfällig lösning.

För att underlätta för studenter och mildra bostadsbristen så har Studentkåren Malmö startat Soffprojektet. 

Soffprojektet (Malmostudenter.se)