I Malmö finns det runt 2000 studentbostäder. Som student i Malmö kan du bo i allt från en studentlägenhet, vanlig hyresrätt, som inneboende, i bostadsrätter till kollektiv och privata rum. Malmö universitet har ingen bostadsgaranti för svenska studenter. De allra flesta studentbostäder i Malmö förmedlas via Boplats Syd. Här hittar du tips och råd hur du kan hitta ett studentboende i Malmö.

Så hittar du som student en bostad i Malmö

De allra flesta studentbostäder i Malmö förmedlas via Boplats Syd, Malmös kommunala bostadsförmedling. När du är registrerad hos Boplats Syd kan du anmäla dig på en ledig bostad. Ett tips är att ställa dig i kö redan innan du har blivit antagen för att ha längre kötid när det är dags att flytta. Mer information om Boplats Syd och om att bo i Malmö hittar du på deras webbsida.

  • Registrera dig och ställ dig i bostadskö hos Boplats Syd
  • Se vilka studentbostadshus som finns och anmäl intresse hos de mindre bostadsföretagen
  • Bevaka vad som finns ledigt och uppdatera din sökning ofta
  • Leta lägenheter på andrahandsmarknaden
  • Följ upp dina intresseanmälningar med telefonsamtal/personligt brev

Bra att veta när du söker studentbostad

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna angående studentbostäder och att hitta ett boende i Malmö.

Kan vi bo två i en studentlägenhet om bara en av oss studerar?

Den person som står på kontraktet måste vara student. Förutsatt att fastighetsägaren tillåter att två hyresgäster delar bostaden räcker det att bara en studerar. För de mindre studentlägenheterna tillåts ofta bara en hyresgäst.

Betalar jag hyra hela året?

Nästan alla studentbostäder har 10-månaders hyra, vilket innebär att juni/juli alternativt juli/augusti är hyresfria. Hyran varierar beroende på storlek, standard och läge.

Varför behöver jag i vissa fall betala deposition?

Saknar du svensk betalningshistorik måste du antingen ha en borgenär eller betala tre månadshyror i deposition om du vill hyra en studentbostad. Detta gäller oavsett om du söker bostad via Boplats Syd eller genom en privat hyresvärd.

Om du hyr ett rum eller en andrahandslägenhet kan du också behöva betala en deposition. Hur stor den är varierar, allt från 1 000 till 10 000 kr. Om du betalar en deposition så se till så att det i kontraktet skrivs in vad som gäller kring återbetalning och spara alltid alla kvitton/kontoutdrag.

Finns det tillgänglighetsanpassade studentbostäder?

Då många studentlägenheter är nyproducerade så är förhållandevis många klassificerade som delvis tillgänglighetsanpassade, så kallat besöksanpassade. Det finns idag två studentbostäder på Malmö Studenthus som är fullt tillgänglighetsanpassade med till exempel höj- och sänkbara kök.

Boplats Syd märker ut de bostäder som är helt eller delvis tillgänglighetsanpassade. Det finns ingen förtur för personer med behov av en anpassad bostad, vare sig om du är student eller inte.