När du hittat det perfekta programmet eller kursen att studera behöver du hitta en plats att bo. Det finns ett antal alternativ för studentbostäder - vi rekommenderar att du börjar leta tidigt! Här hittar du tips och råd hur du kan hitta ett studentboende i Malmö.

University Housing

Möblerade korridorrum i en dynamisk och internationell boendemiljö - som gör det möjligt att lära känna andra studenter! Varje månad arrangeras olika aktiviteter för och tillsammans med hyresgästerna; allt från spelkvällar, zumba och pizzabak till utflykter i Skåne.

University Housing är universitetets studentbostäder och består av två korridorboenden: Celsiusgården och Rönnen International. Totalt finns 181 rum, samtliga är möblerade och har eget badrum. Gemensamt kök och vardagsrum finns på varje våning. Husen ligger bredvid varandra på Katrinetorp/Värnhem med ca 15 min cykelväg till universitetet och Malmös stadskärna.

Alla studenter är välkomna att söka bostad i University Housing, men studenter som betalar studieavgift och utbytesstudenter prioriteras i första hand. Kommunikation till hyresgäster sker huvudsakligen på engelska.

Ansök om bostad i university housing

Ansökan för våren 2021 är nu öppen.

Ansök om bostad via University Housing här

Celsiusgården, Rönnbladsgatan 2A

Rummen

På Celsiusgården finns 40 korridorsrum fördelade på fyra våningar. Rummen är möblerade och har egna badrum. Rumsstorleken varierar mellan 13–17 kvm.

Celsiusgarden_sovrum.jpg

Gemensamma ytrymmen

På varje våning delar 10 hyresgäster på vardagsrum och kök (fullt utrustat). Tvättstuga och cykelförråd finns i källaren.

Hyra

Hyran är 4071 kr/månad. Hyran betalas på 10 månader, halva juni – halva augusti är hyresfri.

I hyran igår vatten, el, värme, internet och möbler.

MAU_Studentboende_9913.JPG

MAU_Studentboende_0062.JPG

Rönnen International, Rönnblomsgatan 6A

Rummen

På Rönnen International finns 141 korridorrum fördelade på fem våningar. Varje våning har 27-29 fullt möblerade rum med eget badrum. Det finns nio dubbelrum. Rumsstorleken varierar mellan 17-25 kvm, med undantag av dubbelrummen som är något större.

ronnen_sovrum.jpg

Tyst våning

Våning 9 är en tyst våning: fest i de gemensamma utrymmena är inte tillåtet och ljudnivån förväntas vara så tyst som möjligt efter 22:00.

Gemensamma utrymmen

Varje våning har ett stort kök fullt utrustat kök som hyresgästerna delar på. De nedre våningarna ett separat vardagsrum medan de övre har kök och vardagsrum i ett. Tvättstuga och balkong finns på varje våning.

Hyra

Våning 5 och 6: 4 546 – 4 690 kr/mån
Våning 7, 8 och 9: 4 644 – 5 136 kr/mån
Dubbelrum: 3 024 – 3 246 kr/mån

Hyran betalas på 10 månader, halva juni – halva augusti är hyresfri.

I hyran igår vatten, el, värme, internet och möbler. Observera att det inte finns wifi.

Mah_magen_ronnen07.jpg

Mah_magen_ronnen15.jpg

Mah_magen_ronnen06.jpg

Så hittar du som student en bostad i Malmö

De allra flesta studentbostäder i Malmö förmedlas via Boplats Syd, Malmös kommunala bostadsförmedling. När du är registrerad hos Boplats Syd kan du anmäla dig på en ledig bostad. Ett tips är att ställa dig i kö redan innan du har blivit antagen för att ha längre kötid när det är dags att flytta. Mer information om Boplats Syd och om att bo i Malmö hittar du på deras webbsida.

Bra att veta när du söker studentbostad

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna angående studentbostäder och att hitta ett boende i Malmö.

Kan vi bo två i en studentlägenhet om bara en av oss studerar?

Om fastighetsägaren tillåter att två hyresgäster delar en bostad så brukar det räcka med att bara en av er är student. Detta förutsätter att det är studenten som står på kontraktet. För de mindre studentlägenheterna tillåts ofta bara en hyresgäst.

Betalar jag hyra hela året?

Nästan alla studentbostäder har 10-månaders hyra, vilket innebär att juni/juli alternativt juli/augusti är hyresfria. 

Varför behöver jag i vissa fall betala deposition?

Saknar du svensk betalningshistorik kan du behöva ha en borgenär eller betala tre månadshyror i deposition om du vill hyra en studentbostad. 

Om du hyr ett rum eller en andrahandslägenhet kan du också behöva betala en deposition. Hur stor den är varierar, allt från 1 000 till 10 000 kr. Om du betalar en deposition så se till så att det i kontraktet skrivs in vad som gäller kring återbetalning och spara alltid alla kvitton/kontoutdrag.

Finns det tillgänglighetsanpassade studentbostäder?

Då många studentlägenheter är nyproducerade så är förhållandevis många klassificerade som delvis tillgänglighetsanpassade, så kallat besöksanpassade. Det finns idag två studentbostäder på Malmö Studenthus som är fullt tillgänglighetsanpassade med till exempel höj- och sänkbara kök.

Boplats Syd märker ut de bostäder som är helt eller delvis tillgänglighetsanpassade. Det finns ingen förtur för personer med behov av en anpassad bostad, vare sig om du är student eller inte.

Tillfälligt boende

Ibland tar det tid innan studenter hittar ett boende, exempelvis början av en termin. Då finns det några vandrarhem runtom i Malmö som kan vara en tillfällig lösning.

Karta över vandrarhem i Malmö

För att underlätta för studenter och mildra bostadsbristen så har Studentkåren Malmö startat Soffprojektet. 

Till Soffaprojektet