Det är många faktorer som spelar in när du ska välja utbildning och tänka framtid. Har du frågor som du vill diskutera med någon? Ring, mejla eller kom på besök till våra studie- och karriärvägledare.

För dig som funderar på att börja studera

Du är välkommen att höra av dig till oss med dina frågor och tankar om framtiden. En studie- och karriärvägledare kan hjälpa dig som:

  • är osäker på ditt studie- och yrkesval
  • har allmänna frågor om universitetsstudier och utbildningar på Malmö universitet
  • undrar om du är behörig och hur du gör för att komma in på en utbildning

Studie- och karriärvägledarna vid Malmö universitet har tystnadsplikt i enlighet med Offentlighets- och sekretesslagen kapitel 23:5§.

Chatt och drop-in

Chatta med en studie- och karriärvägledare

  • när du har allmänna frågor om universitetsstudier och utbildningar vid Malmö universitet
  • när du undrar om du är behörig och hur du gör för att komma in på en utbildning

Chatt-tider
Onsdag och fredag kl. 13-15 (Ingen chatt, fredag 8 december). 

Kom på drop-in på Studentcentrum

  • när du har kortare frågor och behöver prata med en studie- och karriärvägledare

Drop-in tider
Tisdag och torsdag kl. 11.30-12.30

Allmänna frågor ring, mejla eller besök oss (vägledningssamtal behöver bokas i förväg via telefon eller chatt) För specifika utbildningsfrågor scrolla ner för kontaktuppgifter till studie- och karriärvägledare på fakultet/institution


Studentcentrum, Neptuniplan 7/Matrosgatan 1
studievagledning@mau.se
040-665 75 10
Telefontid: måndag och onsdag kl. 10–12, tisdag och torsdag kl. 14–16 Ingen telefontid den 14-15 december.

Frågor om specifika utbildningar

Om du redan vet vilket område eller utbildning du är intresserad av så ska du istället vända dig till studie- och karriärvägledningen vid våra fakulteter.

Studie- och karriärvägledning vid våra fakulteter

Frågor om lärarutbildningen

Du som vill bli eller är student på Fakulteten för lärande och samhälle eller har funderingar kring någon av våra utbildningar är välkommen till fakultetens studievägledare. Vi kan hjälpa dig med bland annat:

  • studievägledning

  • information om behörighet

  • val inom utbildningen

  • studieuppehåll

Drop-in via Zoom på onsdagar

Vi erbjuder studievägledning digitalt via zoom varje onsdag klockan 13.00–15.00.

Drop-in online via Zoom

Enskilt samtal

Om du vill kontakta en studievägledare för enskilt samtal är det lättast om du bokar via telefon. Förbered dig gärna inför ett vägledningssamtal. Under ansökningstider, före den 15 april och före den 15 oktober, är vi hårt belastade. Kontakta oss därför i god tid!

Frågor om lärarutbildningen


lsvagledning@mau.se
040-665 70 75
Telefontid: måndag, tisdag och onsdag kl. 10–12, torsdag kl. 14–16

Övningar och tips för att hitta rätt

Här hittar du övningar och material som kan hjälpa eller inspirera dig till att hitta rätt utbildning eller yrke. Du kan även använda övningarna som förberedelse inför ett bokat vägledningssamtal, eller som hjälp efter att du varit på ett vägledningssamtal.

Det finns många olika strategier du kan använda för att fatta ett bra beslut. Vad som är rätt för dig beror på vem du är. Det är bra att ha ett visst mått av självkännedom tillsammans med en kunskap om hur arbetsmarknaden ser ut. Ett tips är att göra våra övningar och använda de webbsidor som finns om yrken och framtid.

Här hittar du material och övningar att ladda ner

Andra bra webbsidor om yrken och framtid

Välj yrke och utbildning med hjälp av Saco

Hitta ditt framtidsyrke utifrån olika branscher på Framtid.se

Räkna ut ditt jämförelsetal/meritvärde via Antagning.se "Vad har jag för meritvärde"

Sök antagningsstatistik från Universitets- och högskolerådet

Frågor och svar

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna studie- och karriärvägledningen får från besökare. För frågor gällande specifikt program eller kurs hänvisar vi till studie- och karriärvägledare vid våra fakulteter.

Hur gör jag för att läsa till lärare?

Vi kan inte svara på specifika frågor om lärarutbildningar (sidoämnen, kompletteringar, behörighet i nytt undervisningsämne, lärarlegitimation etc.). Vi hänvisar dig till studievägledarna vid fakulteten för lärande och samhälle

Vad krävs för att söka till polisutbildningen

Hela ansökningsprocessen till polisutbildningen i Sverige hanteras av Plikt- och prövningsverket och Polismyndigheten. 

Läs mer om hur du gör för att studera till polis

Läs mer om polisprogrammet

 

 

Hur vet jag om jag är behörig?

För att bli antagen till universitetsstudier krävs grundläggande behörighet. Vissa utbildningar har dessutom krav på särskild behörighet. Grundläggande behörighet kan du få genom fullständigt betyg från gymnasieskola, komvux eller folkhögskola. Om du saknar grundläggande behörighet finns det viss möjlighet att komplettera dina betyg på komvux eller folkhögskola. 

Mer om behörighet

Har jag någon chans att bli antagen till utbildning om jag inte uppfyller behörighetskraven?

Om du inte uppfyller de grundläggande eller de särskilda behörighetskraven genom tidigare utbildning men ändå tycker dig ha inhämtat de kunskaper och den kompetens som krävs för universitetsstudier, kan du ansöka om bedömning av reell kompetens.

Behörig genom reell kompetens

Spelar det någon roll hur jag rangordnar mina utbildningsval?

När du anmäler dig till flera utbildningar på antagning.se, behöver du rangordna vilka utbildningar du prioriterar högst och som du helst vill bli antagen till. Den utbildning som står överst, är ditt förstahandsval, den näst översta ditt andrahandsval etc. När du blir antagen till en högre prioriterad utbildning stryks den lägre prioriterade utbildningen. Du kan bli antagen till max 45 högskolepoäng på en termin.

Jag står som reserv till en utbildning. Hur vet jag om jag kommer in?

Om du blir antagen som reserv till en utbildning vid Malmö universitet blir du kontaktad av utbildningens studieadministratör. Det går inte att bli antagen genom att gå på uppropet, utan reserverna kallas i tur och ordning om det blir aktuellt.

Jag missade sista anmälningsdagen. Hur funkar det med sen anmälan?

En del utbildningar fortsätter att vara öppna för sen anmälan på antagning.se efter anmälningsperiodens slut. Sena anmälningar behandlas i den ordning de kommer in och därmed ökar chansen att bli antagen ju tidigare anmälan görs. Om du blir antagen, blir du kontaktad av utbildningens studieadministratör som frågar om du vill ha platsen.

Antagning.se: Sent ute?

Hur många poäng kan jag läsa samtidigt?

För en specifik termin kan du bli antagen till max 45 högskolepoäng, vilket motsvarar en och en halv termins heltidsstudier. Om du blir antagen till 45 poäng stryks alla lägre prioriterade utbildningsval i din lista automatiskt.

Antagning.se: Prioritera - tänk på ordningen

Hur gör jag för att få ett kursbevis/kursintyg?

Du kan få ett kursbevis/kursintyg genom att vända dig direkt till studieadministrationen vid den fakultet eller institution där du har läst din utbildning. 

Kontakta studieadministrationen

Vad menas med generell examen respektive yrkesexamen?

Exempel på generell examen är kandidatexamen, magisterexamen och masterexamen. En generell examen kräver att man har studerat kurser inom ett visst huvudområde till en viss fördjupningsnivå. Det kan man göra genom att läsa program eller genom att sätta ihop kurser till en egen examen.

En generell examen har i sig ingen specifik yrkesinriktning, men om man har läst en yrkesutbildning, kan man ofta ta ut både en en yrkesexamen och en generell examen. Yrkesexamen kan man enbart få genom att läsa ett program.

Kan jag sätta ihop kurser till en examen?

Om du vill att dina studier ska leda fram till en examen är det viktigt att du känner till vilka regler som gäller. För att kunna få en kandidatexamen ska du ha läst 180 högskolepoäng (hp), varav 90 hp är en fördjupning inom ett huvudområde. Utöver kurser i huvudområdet ska du ha läst ytterligare 90 hp i fristående kurser. Alla kurser måste vara hela och avslutade. Boka gärna tid med en studievägledare så berättar vi mer om hur du kan bygga ihop ett eget program som kan leda till examen.

Jag har börjat mina studier vid ett annat lärosäte. Kan jag byta till Malmö universitet?

Om du funderar över möjligheten att fortsätta din utbildning på Malmö universitet, kan du ansöka om så kallad antagning till senare del av program. Innan du gör ansökan är det bra om du kontaktar studievägledaren för den aktuella utbildningen för att ta reda på vad som gäller i ditt fall. 

Blankettwebben: Ansökan om antagning till senare del av program

Hjälp oss att bli bättre

Vi vill utveckla vår studie- och karriärvägledning och tar tacksamt emot dina synpunkter som rör vår verksamhet på Studentcentrum. Det kan handla om allt från det individuella samtalet till verksamheten i stort. Vad hoppas du på i ett möte med oss? 

Skicka gärna in dina tankar och idéer i vårt formulär

Synpunkter och klagomål 

Har du synpunkter eller klagomål gällande studie- och karriärvägledning på Malmö universitet kontakta enhetschef Katarina Fjellström, som gör en första bedömning. Därefter hanteras ärendet enligt rutin för klagomål och synpunkter. 

Vid synpunkter eller klagomål kontakta Katarina Fjellström