Det är många faktorer som spelar in när du ska välja utbildning och yrke. Har du frågor och skulle vilja träffa någon att diskutera med? Ring, mejla eller kom på besök till våra studievägledare.

För dig som funderar på att börja studera

Du är välkommen att höra av dig till oss med dina frågor och tankar om framtiden. En studievägledare kan hjälpa dig som:

  • är osäker på ditt studie- och yrkesval
  • har allmänna frågor om universitetsstudier och utbildningar på Malmö universitet
  • undrar om du är behörig och hur du gör för att komma in på en utbildning

Ring, mejla eller besök oss (Vägledningssamtal behöver bokas i förväg via telefon)


geo position Studentcentrum, Neptuniplan 7/Matrosgatan 1
email icon studievagledning@mau.se
phone icon 040-665 75 10
time Telefontid: mån och ons 9-11, tis och tors 14-16, fre 10-12 och drop-in: mån-tors 11:30-12:30. (Inställd telefontid och drop-in den 10 dec och 14 dec)

För frågor om specifika utbildningar

Om du har frågor om lärarutbildningen så ska du istället vända dig till studievägledningen vid Fakulteten för lärande och samhälle.

Studievägledningen vid lärarutbildningen

Om du redan vet vilket område eller utbildning du är intresserad av så ska du istället vända dig till studievägledningen vid våra fakulteter.

Studievägledningen vid våra fakulteter

Verktyg för att hitta rätt utbildning och yrke

Det finns många olika strategier du kan använda för att fatta ett bra beslut. Vad som är rätt för dig beror på vem du är. Det är bra att ha ett visst mått av självkännedom tillsammans med en kunskap om hur arbetsmarknaden ser ut. Ett tips är att använda de webbsidor som finns om yrken och framtid.

Frågor och svar

Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna studievägledningen får från besökare. För frågor gällande specifikt program eller kurs hänvisar vi till studievägledare vid våra fakulteter.

Hur gör jag för att läsa till lärare?

Vi kan inte svara på specifika frågor om lärarutbildningar (sidoämnen, kompletteringar, behörighet i nytt undervisningsämne, lärarlegitimation etc.). Vi hänvisar dig till studievägledarna vid fakulteten för lärande och samhälle

Vad krävs för att söka till polisutbildningen?

Hela ansökningsprocessen till polisutbildningen i Sverige hanteras av Rekryteringsmyndigheten och Polismyndigheten. 

Läs mer om hur du gör för att studera till polis

Polisutbildningen ges på flera orter i Sverige. Polisprogrammet på Malmö universitet startar våren 2019.

Läs mer om Polisprogrammet

 

 

Hur vet jag om jag är behörig?

För att bli antagen till universitetsstudier krävs grundläggande behörighet. Vissa utbildningar har dessutom krav på särskild behörighet. Grundläggande behörighet kan du få genom fullständigt betyg från gymnasieskola, komvux eller folkhögskola. Om du saknar grundläggande behörighet finns det viss möjlighet att komplettera dina betyg på komvux eller folkhögskola. 

Mer om behörighet

Har jag någon chans att bli antagen till utbildning om jag inte uppfyller behörighetskraven?

Om du inte uppfyller de grundläggande eller de särskilda behörighetskraven genom tidigare utbildning men ändå tycker dig ha inhämtat de kunskaper och den kompetens som krävs för universitetsstudier, kan du ansöka om bedömning av reell kompetens.

Behörig genom reell kompetens

Spelar det någon roll hur jag rangordnar mina utbildningsval?

När du anmäler dig till flera utbildningar på antagning.se, behöver du rangordna vilka utbildningar du prioriterar högst och som du helst vill bli antagen till. Den utbildning som står överst, är ditt förstahandsval, den näst översta ditt andrahandsval etc. När du blir antagen till en högre prioriterad utbildning stryks den lägre prioriterade utbildningen. Du kan bli antagen till max 45 högskolepoäng på en termin.

Jag står som reserv till en utbildning. Hur vet jag om jag kommer in?

Om du blir antagen som reserv till en utbildning vid Malmö universitet blir du kontaktad av utbildningens studieadministratör. Det går inte att bli antagen genom att gå på uppropet, utan reserverna kallas i tur och ordning om det blir aktuellt.

Jag missade sista anmälningsdagen. Hur funkar det med sen anmälan?

En del utbildningar fortsätter att vara öppna för sen anmälan på antagning.se efter anmälningsperiodens slut. Sena anmälningar behandlas i den ordning de kommer in och därmed ökar chansen att bli antagen ju tidigare anmälan görs. Om du blir antagen, blir du kontaktad av utbildningens studieadministratör som frågar om du vill ha platsen.

Antagning.se: Sent ute?

Hur många poäng kan jag läsa samtidigt?

För en specifik termin kan du bli antagen till max 45 högskolepoäng, vilket motsvarar en och en halv termins heltidsstudier. Om du blir antagen till 45 poäng stryks alla lägre prioriterade utbildningsval i din lista automatiskt.

Antagning.se: Prioritera - tänk på ordningen

Hur gör jag för att få ett kursbevis/kursintyg?

Du kan få ett kursbevis/kursintyg genom att vända dig direkt till studieadministrationen vid den fakultet eller institution där du har läst din utbildning. 

Kontakta studieadministrationen

Vad menas med generell examen respektive yrkesexamen?

Exempel på generell examen är kandidatexamen, magisterexamen och masterexamen. En generell examen kräver att man har studerat kurser inom ett visst huvudområde till en viss fördjupningsnivå. Det kan man göra genom att läsa program eller genom att sätta ihop kurser till en egen examen.

En generell examen har i sig ingen specifik yrkesinriktning, men om man har läst en yrkesutbildning, kan man ofta ta ut både en en yrkesexamen och en generell examen. Yrkesexamen kan man enbart få genom att läsa ett program.

Kan jag sätta ihop kurser till en examen?

Om du vill att dina studier ska leda fram till en examen är det viktigt att du känner till vilka regler som gäller. För att kunna få en kandidatexamen ska du ha läst 180 högskolepoäng (hp), varav 90 hp är en fördjupning inom ett huvudområde. Utöver kurser i huvudområdet ska du ha läst ytterligare 90 hp i fristående kurser. Alla kurser måste vara hela och avslutade. Boka gärna tid med en studievägledare så berättar vi mer om hur du kan bygga ihop ett eget program som kan leda till examen.

Jag har börjat mina studier vid ett annat lärosäte. Kan jag byta till Malmö universitet?

Om du funderar över möjligheten att fortsätta din utbildning på Malmö universitet, kan du ansöka om så kallad antagning till senare del av program. Innan du gör ansökan är det bra om du kontaktar studievägledaren för den aktuella utbildningen för att ta reda på vad som gäller i ditt fall. 

Blankettwebben: Ansökan om antagning till senare del av program

Jag studerar på ett annat lärosäte. Kan jag göra min tentamen hos er?

Varje lärosäte har fullt ansvar för sina egna kursers examination. Malmö universitet kan inte erbjuda tentamensvakt för studenter från andra lärosäten. Vuxenutbildningen i Eslöv tar emot studenter för tentamen mot en avgift på 500 kr för varje tentamenstillfälle. Skicka ett mail till: tenta.vux@eslov.se.

Hjälp oss att bli bättre

Vi vill utveckla vår studie- och karriärvägledning och tar tacksamt emot dina synpunkter som rör vår verksamhet på Studentcentrum. Det kan handla om allt från det individuella samtalet till verksamheten i stort. Vad hoppas du på i ett möte med oss? 

Skicka gärna in dina tankar och idéer i vårt formulär