Vi använder cookies på vår webbplats. Genom att surfa vidare på denna webbplats accepterar du att cookies används.
-
Malmö universitet
- Utbildning
-
Forskning
- Forskning
- Starka forskningsmiljöer
- Forskningsämnen
- Forskningspublikationer
-
Forskarutbildning
- Forskarutbildning
- Forskarutbildningskurser
-
Forskarskolor
- Forskarskolor
- Forskarskola: SET
- Forskarskola: Utbildning, lärande och globalisering
- Forskarskolan för yrkesverksamma inom hälsa, vård och välfärd
- Forskarskola för yrkesverksamma inom socialtjänsten
- Forskarskola: Lärande i mångkulturella samhällskontexter
- Forskarskola: SPLIT
- Forskarskola: Lekresponsiv undervisning i förskolan
- Företagsforskarskola: Datadrivna system
- Forskarskola: GlycoImaging
- Forskarskola: BioCapture
- Forskarskola: Oral hälsa
- Forskarskola: FontD
- Forskarskola: Relevancing Mathematics and Science Education
- Forskningsevenemang
-
Samverkan & innovation
- Om oss
- Sök utbildningar
- Studentwebben
- Bibliotek
- För medarbetare
- Malmö universitet
- Samverkan & innovation
- Innovation & nyttiggörande
Innovation & nyttiggörande
Innovation och
nyttiggörande
Malmö universitet är ett nyskapande, urbant och internationellt lärosäte som bidrar till ett hållbart och mer jämlikt samhälle genom forskningsbaserad kunskap, kritisk reflektion och handlingskraft – en handlingskraft som omsätts genom samverkan, innovation och nyttiggörande.
Utmaningsbaserad samverkan för Social innovation
Den pågående coronapandemin har tydliggjort vilken avgörande roll ny forskning har – både för vår individuella hälsa och för folkhälsan i stort. Samtidigt har den visat på att samarbete över gränser är nödvändig för att forskningen ska kunna komma ut i samhället och skapa nytta. Med anledning av detta har Malmö universitet, inom projektet Allians för Social Innovation (ASIF), genomfört två samverkansutmaningar – båda inom ramen för social innovation. Utmaningarna har tagit avstamp i Margareta Rämgårds och Martin Granders pågående forskningsprojekt kring medborgardrivna initiativ för jämlik hälsa och bostadens betydelse för jämlika levnadsvillkor - gemensamt för projekten är att samarbete över sektorsgränser är avgörande för att forskningen ska kunna utvecklas och skapa värde i samhället.
Malmö universitet satsar på framtidens entreprenörer
I samarbete med Högskolan Kristianstad, Krinova och Drivhuset Malmö kommer Malmö universitet, innanför projektet Framtidens entreprenöriella arbetskraft, under tre års tid lägga extra fokus på studenters idékraft och hur denna kan bidra till att stärka företagande och entreprenörskap i Skåne. För Malmö universitet innebär det bland annat att utveckla befintliga strukturer för att studenters innovativa förmågor ska ges förutsättningar att växa och tas till vara på – bland annat genom mer entreprenörskap och innovationsinslag i undervisningen, entreprenörskapsaktiviteter, events samt en utökad kommunikation som riktar sig direkt till studenter. Samverkansprojektet är finansierat av Tillväxtverket och pågår dem 1 september 2020 till den 31 december 2023.
Innovation som skapar värde
Vår utbildning och forskning sker i nära samarbete med olika aktörer i vårt samhälle och tar utgångspunkt i samhällets kunskapsbehov och utmaningar. Vi samarbetar med privat näringsliv, offentlig sektor och idéburna organisationer vilket innebär att vi har en bred och inkluderande syn på utveckling och innovation.
För oss innebär innovation att skapa värde – oavsett om kunskapen som leder fram till en idé kommer från forskning, utbildning eller tjänstemannaarbete. Vi tror att innovation och nyttiggörande uppstår i skärningspunkten mellan akademi och samhälle vilket genomsyrar all vår forskning och utbildning.

Storm - universitetets innovationsarena
Storm utmanar och vägleder till nytänkande, ser till att människor möts och uppmärksammar forskning att bygga vidare på. I vår kreativa och flexibla miljö kan du ha det där evenemanget som sticker ut och leder till att innovativa idéer kan komma till liv.

Futurum Innovation
Futurumkliniken innovation på Odontologiska fakulteten erbjuder en miljö där innovatörer och tandvårdens aktörer kan träffas för att utveckla, pröva, utvärdera och förbättra framtidens tandvårdsklinik.

ASIF - Allians för Social innovation och förändring
Projektet har tagit utgångspunkt i behovet att utveckla och testa en ny modell för innovationsarbete som utgår från samhällets utmaningar och behov, med fokus på lösningar från utbildnings och forskarmiljön. Den kortsiktiga målsättningen har varot att etablera och engagera ett antal nyckelaktörer i en allians över sektorsgränser. Stort fokus har legat på utveckling av kompetens kring social innovation, bl.a. kring effektmätning och att testa nya arbetssätt och metoder. Projektet avslutades under hösten 2020.

Implementering av arbetssätt och ökad kunskap om kunskapstillgångar och immateriella rättigheter (IMP)
I projektet IMP, en del av K3-projekten, deltar Malmö universitet i arbetet med att utveckla arbetssätt som möjliggör för medarbetare att identifiera och tillvara sina immateriella rättigheter och kunskapstillgångar.