Kurs, avancerad nivå
15 hp
Distans | dagtid | 50%
19 januari 2026 - 7 juni 2026
Kod för kursen: AV703G

Denna kursen ges som del av program:

Kursinnehåll

Aktuellt kunskapsläge och forskning belyses, diskuteras och analyseras. Metodernas effektivitet och effekter samt olika tillämpningsområden studeras.



Jämförande perspektiv mellan de olika metoderna är i fokus liksom metodernas användbarhet och relevans inom olika sammanhang i arbetsliv där vägledande och karriärutvecklande samtal sker. Etiska frågor kring olika metodiska strategier och hur dessa kan och bör tillämpas i olika karriärutvecklande sammanhang diskuteras.



I kursen analyseras sökandeperspektivet, exempelvis perspektiv på hur sökande engageras i samarbete och ansvar i en samtalsrelation, liksom hur metodiken kan bygga samt upprätthålla motivation. Speciellt fokus läggs på de motivationsteorier som ligger bakom metoderna.

Perspektiv på metodernas begränsningar i yrkesutövandet och yttre faktorer i rollen som professionell samtalsledare tas upp, såsom kritiska perspektiv som riktats mot metoderna. Ett speciellt kritiskt fokus riktas mot metodernas användbarhet i studie- och yrkesvägledande sammanhang.

Behörighetskrav

Kursen har följande högskolekurser som förkunskapskrav: Genomgångna kurser: AV702G-Arbetsvetenskap: Karriärlärande i utbildning och arbetsliv.

Kursvärdering

Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).