Kurs, avancerad nivå
15 hp
Malmö | dagtid | 50%
2 september 2024 - 17 januari 2025
Kod för kursen: SB712A

Denna kursen ges som del av program:

Kursinnehåll

Kursens syfte är att studenten ska utveckla fördjupade kunskaper i pediatrisk omvårdnad och medicinsk vetenskap. Detta för att utifrån vetenskap, beprövad erfarenhet och ett jämställdhetsperspektiv självständigt kunna leda pediatrisk omvårdnad med fokus på omvårdnadsprocessen inom barnhälsovård, elevhälsans medicinska insats och barnsjukvård inom specialistsjuksköterskans kompetensområde.

Kursen består av två delkurser: Omvårdnad i barnhälsovård och elevhälsans medicinska insats (7.5 hp) och Omvårdnad i barnsjukvård (7.5 hp). Undervisningen utgår från studenternas tidigare kunskaper och baseras på aktivt kunskapssökande. Evidensbaserad omvårdnad diskuteras kritiskt i förhållande till jämställdhet och specialistsjuksköterskans funktion och roll.

Delkurser

Delkurs 1. Omvårdnad i barnhälsovård/elevhälsans medicinska insats, 7.5 hp

Delkursens innehåll

I delkursen behandlas specialistsjuksköterskans uppdrag inom barnhälsovård och elevhälsans medicinska insats avseende; hälsoundersökningar, medicinska bedömningar och vaccinationsverksamhet. Delkursen omfattar barns fysiska, psykiska, sociala och kognitiva utveckling och föräldraskapets olika villkor i ett mångkulturellt perspektiv. Delkursen behandlar också promotion, prevention samt hälsofrämjande undervisning och stöd med inriktning mot barn och familjers beslutsfattande, delaktighet och rättigheter. Delkursens innehåll sätts i relation till aktuella lagar, riktlinjer, författningar och konventioner samt etiska aspekter, vetenskap, beprövad erfarenhet, omvårdnadsprocessen och kärnkompetenser.

Delkurs 2\. Omvårdnad i barnsjukvård, 7.5 hp

Delkursens innehåll

I delkursen behandlas specialistsjuksköterskans uppdrag inom barnsjukvården med inriktning mot barn och dess familjs beslutsfattande, delaktighet och rättigheter. I delkursen behandlas olika pediatriska sjukdomars patofysiologi, behandling, komplikationer och prognos. Utifrån ett omvårdnads- och medicinskt perspektiv diskuteras och behandlas komplexa vårdbehov inklusive vård i livets slut inom den pediatriska omvårdnaden. Vidare diskuteras åtgärder utifrån omvårdnadsprocessen och kärnkompetenserna för att främja fysisk, psykisk och social hälsa vid akut- och långvarig sjukdom. I delkursen ingår även träning i att kritiskt värdera vetenskap och beprövad erfarenhet inom det pediatriska omvårdnadsområdet relaterat till barn- och/ eller familjecentrerad vård, etiska aspekter, relevanta författningar, konventioner, lagar och riktlinjer.

Behörighetskrav

Sjuksköterskeexamen omfattande 180 hp vilket inkluderar ett självständigt arbete om 15 hp.

Yrkesverksam som legitimerad sjuksköterska motsvarande ett års tjänstgöring.

Kurslitteratur

Kursvärdering

Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).

Kontakt