Kurs, grundnivå
15 hp
Malmö | dagtid | 100%
10 november 2025 - 18 januari 2026
Kod för kursen: HL242C

Denna kursen ges som del av program:

Kursinnehåll

Kursen syftar till att studenten, med tyngdpunkt på tiden mellan 500 och 1800 e.v.t., ska utveckla kunskaper om förändringsprocesser och människors olika levnadsvillkor utifrån perspektiv som klass, genus, generation och etnicitet, samt vidareutveckla sin historiedidaktiska kunskap och förmåga, inklusive metodik. Kursen syftar också till att studenten ska utveckla kunskaper om vetenskapsteori, vuxnas lärande samt skolans styrdokument och organisation.

Kursen behandlar olika politiska, ekonomiska, sociala och kulturella förändringsprocesser, samt drivkrafter bakom dessa förändringsprocesser, utifrån olika förklaringsmodeller och perspektiv för tiden mellan ca 500 och 1800 e.v.t. Människors levnadsvillkor under den aktuella perioden behandlas utifrån perspektiven klass, genus, generation och etnicitet. Kursen bearbetar också frågor om hur progression och begreppsutveckling uttrycks i aktuella styrdokument och i internationell forskning. I anslutning till dessa frågor behandlas undervisningens organisation och genomförande med särskild inriktning på individens kunskapsutveckling och i relation till vuxnas lärande. Kursen behandlar också skillnaden mellan vetenskap och beprövad erfarenhet

Behörighetskrav

Kursen har följande högskolekurs som förkunskapskrav: HL241C Historia och lärande: Förändringsprocesser och levnadsvillkor till ca 500, med allmändidaktik (genomgången)

Kurslitteratur

Kursvärdering

Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).