Kurs, grundnivå
15 hp
Malmö | dagtid | 100%
1 september 2025 - 9 november 2025
Kod för kursen: HL241C

Denna kursen ges som del av program:

Kursinnehåll

Kursen behandlar förändringsprocesser och människors olika levnadsvillkor, med tyngdpunkt på tiden fram till cirka 500 e.v.t., samt nordisk vikingatid. Den behandlar också olika historiska periodiseringar samt deras grund i politiska och kulturella förutsättningar. Detta sker genom introduktion av historisk teori. Kursen innehåller också en introduktion till historievetenskapliga metoder, som den källkritiska metoden.

I kursen ingår historiska perspektiv på skolans historieundervisning, grundläggande studier av didaktiska modeller och skolans styrdokument, samt hur dessa kan användas vid planering av undervisning och bedömning i historieämnet.

Kursen utgår från individen och att alla bär på en historia. Utifrån detta synsätt behandlar kursen begreppen historiemedvetande, historiebruk, identitet, historiekultur och historiesyn i analys av olika former av historieförmedling

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet + Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1 + 1a2, Historia 1b eller Historia 1a1 + 1a2 och Engelska 6.

Kursvärdering

Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).