Vill du vidare i livet och karriären? Kanske har du studerat tidigare och vill bygga på din utbildning. Eller så har du haft fullt upp med allt annat i livet och det är först nu det känns rätt att börja plugga. Här har vi samlat vårt utbud som passar extra bra för dig med arbetslivserfarenhet.

”Det var nu som jag visste vad jag skulle bli när jag blev stor.”

Efter att ha jobbat 25 år som kabinchef kände Sofia Andersson att det var dags för något helt nytt. När hon kom in på socionomutbildningen var det dags att säga hej då till flygbranschen.

”Det var nu som jag visste vad jag skulle bli när jag blev stor.”

Efter att ha jobbat 25 år som kabinchef kände Sofia Andersson att det var dags för något helt nytt. När hon kom in på socionomutbildningen var det dags att säga hej då till flygbranschen.

Vad fick dig att vilja plugga socionomutbildningen?

Jag har tänkt i många år att jag ville byta inriktning och göra något helt annat. Det började med att jag läste en psykologikurs på distans. Jag kände att det tog för lång tid att nå en kandidatexamen när jag arbetade och studerade samtidigt, men det gav mig mersmak. Det var då jag sökte in till socionomutbildningen.

Vilka fördelar har du märkt med att börja plugga när du har tidigare erfarenhet?

Jag har otroligt mycket nytta av mina erfarenheter och kunskaper från livet. Jag kan tolka situationer på ett helt annat sätt än vad många unga kan. Även om jag saknar erfarenhet av själva situationen så hittar jag vägar att gå. Detta är tack vare den kunskap och erfarenhet som jag har fått med mig genom livet. Ålder för också med sig en större självsäkerhet och respekt på ett mycket positivt sätt. Jag märker också att andra lyssnar på mig på ett annat sätt idag än när jag var yngre.

Att ha kursare som är jämngamla med mina barn har känts lite lustigt emellanåt. Samtidigt så har jag alltid arbetat med människor i alla åldrar och jag tycker det givande att höra andras tankar och berättelser. Jag glömmer ofta bort åldersskillnader och jag tror inte mina kursare tänker på det mer än vad jag gör.

Jag ångrar inte en sekund att jag tog chansen att göra en helomvändning. Jag går in med helt andra ögon med studierna. Jag läser för min egen skull och för att lära mig, inte för att få högt betyg på tentorna.

Vad har varit den största utmaningen?

Största utmaningen var att studera på distans under pandemin. Mina datakunskaper var begränsade och mycket var helt nytt för mig. Inlämningar, examinationer, hemtenta var också nytt och jag skulle lära mig allt från början. Utöver det fick jag så mycket nya kunskap från studierna att jag somnade på kvällarna helt utmattad. Youtube har hjälpt mig mycket, och fantastiska kurskamrater. Som tur är man inte ensam. 

Ekonomin har också varit tufft eftersom jag har gått från en hög lön till studiemedel. Det är så givande att få läsa om något som intresserar mig att det är värt det. Barnen har varit förstående till varför vi inte kan resa som vi gjort tidigare på loven. Jag tror faktiskt de är stolta över att jag pluggar och att jag vågade förändra mitt liv.

Vilka är dina bästa tips studenter som vill börja plugga för att byta karriär?

Mitt bästa tips är att ta chansen och våga. Det är tufft emellanåt men det är så värt det. Jag har insett att jag bor i ett fantastiskt land, att jag har möjlighet till att få skola om mig vid min ålder. Yrket man valde som 25 åring inte behöver bli för resten av livet.

Jag har önskat att jag började lite tidigare. Det finns så många vidareutbildningar och påbyggnadskurser så att tiden inte räcker till för mig, tyvärr. Men jag var nog inte klar tidigare, det var nu som jag visste vad jag skulle bli när jag blev stor. 

Studera på deltid

Är du sugen på att lära dig något nytt men tvekar inför att ta studielån? Kolla in våra utbildningar på deltid. Ofta kan du kombinera deltidsstudier med ett jobb. 

Studera på kvällstid

Vissa av våra deltidskurser är schemalagda på kvällen. Då kan du jobba på dagarna och ändå lära dig något nytt. Du har oftast lektion en och samma kväll varje vecka. 

Andreas: Planera din tid väl

För Andreas Bhatti har det alltid varit viktigt att vara öppen för ny kunskap. Han valde att studera Ledarskap och organisation vid sidan av sitt arbete inom skolvärlden.

Andreas: Planera din tid väl

För Andreas Bhatti har det alltid varit viktigt att vara öppen för ny kunskap. Han valde att studera Ledarskap och organisation vid sidan av sitt arbete inom skolvärlden.

Varför valde du att läsa utbildningen?

När jag hittade utbildningen så tänkte jag att den kunde öppna dörrar till andra roller inom skolvärlden. Det kunde ge mig möjlighet att jobba med det större sammanhanget. Efter att ha läst den första kursen valde jag att fortsätta och det mynnade ut i att jag tog examen inom Ledarskap och organisation. Jag jobbade heltid under hela utbildningen. Jag valde att lägga tid på studierna eftersom det var otroligt givande att ta del av erfarenheter hos människor som jobbar i andra organisationer. Jag ville höra exempel på hur andra arbetar. Det ger inblick i andra världar, ökar förståelsen och ger nya perspektiv.

Vem passar denna utbildning för?

Jag tror att denna utbildning passar extra bra för dem som har arbetslivserfarenhet. De som vill utvecklas i sin yrkesroll och ta sig an nya utmaningar som berör ledarskap och organisation. Det bästa med utbildningen tyckte jag var erfarenhetsutbytet. Många studenter har erfarenhet av olika roller i olika organisationer. Det gör att du får ta del av goda exempel på hur de arbetat. Det ger dig en syn på hur organisationer och företag är uppbyggda på olika sätt. Oavsett vilken erfarenhet du har sedan tidigare så kan du ta med dig dessa insikter i ditt framtida arbetsliv.

Vilka är dina bästa tips för att klara arbete och studier samtidigt?

Det viktigaste är att planera sin tid väl och sätta realistiska mål för sig själv.

Läs på distans

Distansstudier passar dig som befinner dig någon annanstans än i Malmö. För en del kan det vara en utmaning att skapa rutiner när man läser på distans. Andra gillar friheten att själv planera sin dag. Du kan läsa både kurser och hela program på distans. 

Utbildningar som leder till jobb

Vill du utbilda dig för en tryggare framtid och en säkrare karriär? Då ska du välja något av programmen här nedanför. De ger dig en examen som är extra efterfrågad på arbetsmarknaden, enligt Saco och Arbetsförmedlingen.

För dig som redan har en examen

Vill du byta inriktning i livet eller bygga på din kompetens? Flera av våra magister- och masterutbildningar är öppna för studenter med olika bakgrund. Skaffa dig kompetensutveckling som är användbar i många yrken. 

Totalt antal träffar: 7

Alla utbildningar

På Malmö universitet kan du hitta kurser och program på både grundnivå och avancerad nivå inom ämnen såsom hälsa, samhällsvetenskap, teknik och lärande. 

Bläddra bland alla utbildningar

Omställningsstudiestöd

Omställningsstudiestödet är ett nytt studiestöd från CSN för dig som är yrkesverksam. Det kan ge dig upp till 80 procent av din lön när du läser en kurs eller utbildning hos oss på Malmö universitet. Med omställningsstudiestödet kan du studera och bredda din kompetens för att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden, antingen genom att vidareutveckla dig inom ditt område eller genom att skola om dig.

Om omställningsstudiestödet (CSN.se)