Om du väljer att arbeta inom skola väntar ett stimulerande och spännande arbete. Du får arbeta med barns och ungas lärande och utveckling samtidigt som du utvecklas och utmanas i din yrkesroll. Du väljer om du vill utbilda dig till lärare i förskolan, grundskolan eller gymnasiet eller till studie- och yrkesvägledare.

Hitta utbildning

På Malmö universitet kan du läsa utbildningar inom lärarutbildning och skola på både grund- och avancerad nivå. 

Nu vill jag bara ut och börja jobba

Felicia Nordstrandh är född och uppvuxen i Trelleborg. Hon går sista året på Förskollärarutbildningen vid Malmö universitet. Efter att hon tagit sin examen vill Felicia helst jobba i sin hemstad. Arbetsmarknaden för legitimerade förskollärare är mycket god eftersom det är stor brist på personal öve...

Nu vill jag bara ut och börja jobba

Felicia Nordstrandh är född och uppvuxen i Trelleborg. Hon går sista året på Förskollärarutbildningen vid Malmö universitet. Efter att hon tagit sin examen vill Felicia helst jobba i sin hemstad. Arbetsmarknaden för legitimerade förskollärare är mycket god eftersom det är stor brist på personal över hela landet.

– Just nu är det lätt att få jobb som förskollärare. I min kommun ligger det kanske inte så många jobb ute just nu, men om du tittar exempelvis i Malmö så finns det massvis. Och om du behöver flytta så är det lätt att hitta jobb eftersom det behövs förskollärare överallt.

Vikariebanken fick in henne på förskollärarspåret

I gymnasiet läste Felicia vårdprogrammet. Det var under hennes sista termin, när hon funderade på vad hon ville jobba med, som undersköterska inte riktigt kändes rätt för henne. Då testade hon på att jobba på en förskola, ett jobb hon fick via vikariebanken i Trelleborg.

– Direkt så kände jag att jag trivdes suveränt bra. Det var nog det där med att få vara med och utveckla barnens kunskap.

– Jag valde att söka till Förskollärarutbildningen vid Malmö universitet eftersom det ligger nära. Jag ville fortsätta att bo hemma för att slippa studielån, och det tar mig bara 45 minuter att komma till campus. Jag har också en vän som gått utbildningen och som pratade väldigt gott om Malmö universitet. 

Viljan att vara med och påverka

När hon inte studerar håller Felicia på med politik. Hon är lokalpolitiskt aktiv och sitter även som förtroendevald i Trelleborgs församling. Viljan att vara med och påverka driver Felicia, både som blivande pedagog och inom politiken.

– Politiskt brinner jag för att alla ska ha det bra i skolan oavsett vilka förutsättningar man har. För mig är det också viktigt att alla ska ha bra villkor på sina arbetsplatser.

Hon har alltid älskat barn, även om det kanske inte är en förutsättning för att bli en bra förskollärare, menar Felicia. Allra mest gillar hon att jobba med barn i åldrarna tre till fem eftersom de går att ha en dialog med och utmana på ett sätt som inte alltid är möjligt med mindre barn.

– Det jag gillar med förskolan är att det händer nya saker varje dag.

Den så kallade verksamhetsförlagda utbildningen, VFU, är en stor och viktig del av Förskollärarutbildningen.

– Redan termin ett får du komma ut till en förskola för en introduktionsvecka och träffa din handledare, en person som sen hjälper dig genom hela utbildningen. Vi har varit ute på VFU fyra veckor per termin, förutom i termin tre. Det är när jag fått testa i praktik det vi lärt oss teoretiskt som jag känt att jag utvecklats mest.

Hjälp med studieteknik

Studietiden har inte varit problemfri för Felicia. I början hade hon det kämpigt med vissa kurser. Men hon erbjöds hjälp i studieteknik från universitetet, något som gjorde att det lossnade.

– När jag inte klarade första tentan så ringde Studenthälsan upp mig ett par veckor senare och frågade hur det var med mig och om det fanns något de kunde hjälpa till med. Man kan må dåligt av att misslyckas, men det är då viktigt att veta att det finns stöd att få.

Ett bra tips för den som funderar på att läsa till förskollärare, menar Felicia, är att gå med i en vikariebank och prova på att jobba på förskola innan man börjar utbildningen.

– Det kan vara skönt att ha testat på innan. Jag vet att jag valt rätt. Nu när jag bara har en termin kvar vill jag bara ut och börja jobba.

 

Lärarutbildningar

För dig som vill bli lärare finns det flera utbildningar att välja mellan. 

Totalt antal träffar: 16

Ny lärarutbildning med lön

Arbetsintegrerad grundlärarutbildning är en ny satsning, ett upplägg med heltidsstudier i ett år och därefter fyra års studier på eftermiddag och kvällstid kombinerat med att arbeta i en skola på halvtid. 

Flexibla utbildningsvägar

Fler vägar in i läraryrket är en satsning som vänder sig både till dig som redan är verksam inom förskola/skola men som saknar behörighet och dig som är intresserad av att börja arbeta inom förskolan/skolan. Det handlar till exempel om vidareutbildning av lärare, kompletterande pedagogisk utbildning och vidareutbildning av utländska lärare och akademiker. 

Fler vägar in i läraryrket