Vi använder kakor på vår webbplats för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor.
-
- Forskning
- Forskning
-
- Forskarutbildning
- Forskarutbildning
- Forskarutbildningskurser
-
- Forskarskolor
- Forskarskolor
- Utbildning, lärande och globalisering
- Forskarskola för yrkesverksamma inom socialtjänsten
- Lärande i mångkulturella samhällskontexter
- Lekresponsiv undervisning i förskolan
- Forskarskola: ComBine
- Forskarskolan i naturvetenskapernas och teknikens didaktik
- Forskarskola: Relevancing Mathematics and Science Education
- Forskarskola: Hållbar rörelse i skolor och förskolor
- Finna vägar i en tid av stora framtidsutmaningar (FinnFram)
- Forskarskola: ROCIT
- Forskarskola: Pedagogik och yrkeskunnande (YRK)
- Kulturellt möjliggörande undervisning genom språk och litteratur (CuEEd-LL)
- Forskningsämnen
-
- Forskningsmiljöer
- Forskningsmiljöer
-
- Forskningspublikationer
- Forskningspublikationer
- Sök publikationer
- Malmö University Press
- Forskningsevenemang
- Deltagare sökes
- Poddar om forskning
- Bildningsquiz
På sidan -
På sidan
-
- Om oss
- Om oss
-
- Fakulteter och institutioner
- Fakulteter och institutioner
-
- Fakulteten för lärande och samhälle
- Fakulteten för lärande och samhälle
- Institutionen för barndom, utbildning och samhälle
- Institutionen för idrottsvetenskap
- Institutionen för naturvetenskap, matematik och samhälle
- Institutionen för skolutveckling och ledarskap
- Institutionen för kultur, språk och medier
- Institutionen för samhälle, kultur och identitet
-
- Fakulteten för teknik och samhälle
- Fakulteten för teknik och samhälle
- Institutionen för datavetenskap och medieteknik
- Institutionen för materialvetenskap och tillämpad matematik
- Odontologiska fakulteten
- Ledning och beslutsvägar
-
- Vision, mål och strategi 2025
- Vision, mål och strategi 2025
- Globalt engagemang
- Hållbarhet
- Breddad rekrytering och breddat deltagande
- Kvalitetsarbete vid universitetet
-
- Musikverksamhet
- Musikverksamhet
- Studentarbeten – videoverk
- Alumni & vänner
- Universitetet i en orolig värld
På sidan
Polisprogrammet
Film om polisprogrammet
Om utbildningen
Polisyrket är ett flexibelt arbete där du möter människor i olika situationer. Yrket kräver många olika kunskaper och färdigheter. Därför är utbildningen problembaserad och både teoretisk och praktisk. När du avslutat utbildningen ska du kunna möta dagens och morgondagens utmaningar och kunna fatta välavvägda beslut – ofta under tidspress – utifrån etiska, sociala, juridiska och taktiska dimensioner.
Du får lära dig taktiker, metoder och tillvägagångssätt för polisiärt arbete. Du får också lära dig om Polisens organisation, verksamhet och uppdrag. Våra lokaler är specialanpassade så att du kan träna på att tillämpa det du lärt dig i praktiska situationer. Under hela utbildningstiden möter du frågor som rör mänskliga rättigheter, etik och bemötande.
Polisprogrammet på Malmö universitet ges på uppdrag av Polismyndigheten. Du kan välja att läsa fyra terminer på heltid eller på deltid med en studietakt om 75% fördelat över fem terminer. Polisutbildningen ges både som distansutbildning och på plats och avslutas med sex månaders aspiranttjänstgöring.
Vi ger även den funktionsinriktade polisutbildningen (FPU) som är en komprimerad utbildningsvariant som riktar sig till dig som redan har en annan akademisk utbildning. Den funktionsinriktade polisutbildningen har ett särskilt rekryteringsförfarande och ges över två terminer följt av sex månaders aspiranttjänstgöring. Läs mer om våra utbildningsformer nedan.
Huvudämne för utbildningen är polisiärt arbete, ett flervetenskapligt ämne som integrerar teoretiska moment med praktiska övningar. Under utbildningen studerar du perspektiv på polisiärt arbete utifrån ämnen som juridik och brottsutredning, kriminologi och beteendevetenskap.
Polisprogrammet ger dig kunskaper om bland annat polisens roll och uppdrag i samhället utifrån en diskussion om den samhällskontext polisen verkar i. Du får lära dig förhörs- och intervjumetodik, kriminalteknik, brottsförebyggande arbete, polisiär konflikthantering, radio och taktiskt samband, akutsjukvård och förarutbildning.
Lärare med kompetens inom olika ämnesområden samarbetar inom utbildningen för att integrera teori med praktik och för att skapa en helhetsförståelse för polisyrket.
Polisprogrammet leder till en högskoleexamen i polisiärt arbete. När din aspirantutbildning har godkänts är du behörig till arbete som polisassistent. En polis kan ha många olika typer av yrkesroller inom Polismyndigheten. Vanligast är att en nyexaminerad polis arbetar i yttre tjänst eller med utredningsverksamhet.
Kurser inom programmet
Polisprogrammet på distans
Polisprogrammet erbjuds även som distansutbildning. Utbildningen innebär att du studerar på helfart precis som studenterna på campus, men på valfri plats – med undantag för 4–5 veckor per termin då du behöver vara på plats i Malmö.
Utbildningarna på campus och distans är helt likvärdiga och ges av Malmö universitet på uppdrag av Polismyndigheten. Distansutbildningen följer samma utbildningsplan som den campusförlagda utbildningen.
Varje termin antas 48 studenter till distansutbildningen vid Malmö universitet.
Polisutbildningen på distans ges på helfart, vilket kräver ungefär 40 timmar studier i veckan. Som distansstudent ska du finnas tillgänglig för schemalagda aktiviteter måndag till fredag kl. 8–17 även de veckor du inte har närstudieveckor. Schemalagda moment, som handledning, seminarium och föreläsningar sker i realtid via Zoom. Hur mycket som är schemalagt varierar mellan olika delkurser.
Undervisningsmoment som inte är schemalagda kan du planera på egen hand. Det gäller till exempel att titta på inspelade föreläsningar, utföra individuella arbetsuppgifter och litteraturstudier.
Samtliga terminer innehåller grupparbeten, som oftast sker i grupper om sex personer.
Obligatoriska närstudieveckor
Närstudieveckorna är obligatoriska. De innehåller moment som du inte kan göra hemifrån och som måste ske på plats i Malmö. För att kunna fullgöra utbildningen går det inte att utebli från någon av närstudieveckorna.
Du behöver vara på plats i Malmö i snitt en vecka i månaden. Under närstudieveckorna får du räkna med att du är schemalagd måndag till fredag kl. 8–17. Det kan även förekomma kvällsundervisning.
Närstudieveckor höstterminen 2024
Närstudieveckorna för höstterminen 2024 är inplanerade vecka 36, 42, 50, och 2. Eftersom många praktiska moment schemaläggs under närstudieveckorna måste du som distansstudent närvara under dessa veckor för att kunna fullgöra din utbildning.
Närstudieveckor vårterminen 2025
Närstudieveckorna för vårterminen 2025 är inplanerade vecka 4, 9, 13, 18 och 22. Eftersom många praktiska moment schemaläggs under närstudieveckorna måste du som distansstudent närvara under dessa veckor för att kunna fullgöra din utbildning.
Boende under närstudieveckor
Du som student behöver själv ordna med ditt boende under dessa veckor. Ett bra tips är att gå ihop med andra studenter och hyra rum. Det finns till exempel många prisvärda vandrarhem i Malmö.
Polisprogrammet på deltid
Nu kan du utbilda dig till polis på deltid samtidigt som du jobbar halvtid. Studietakten är längre och det tar 2,5 år att genomföra utbildningen, jämfört med 2 år på den ordinarie utbildningen. Efteråt följer 6 månaders aspirantutbildning på heltid.
Utbildningen sker mestadels på distans. Varje termin har du några närstudieveckor på plats som du studerar på heltid. Det är samma antagningskrav och utbildningsmål som för den ordinarie utbildningen och leder till samma polisexamen.
Antagning sker varje hösttermin.
Utbildningen erbjuds i områden där Polismyndigheten idag har svårt att bemanna, till exempel i glesbygdsområden. Du måste bo i området för att söka utbildningen och är redan vid studiestart garanterad att få din anställning i det område, eller nära det område, där du bor.
Funktionsinriktad utbildning
Du som redan har en examen och arbetslivserfarenhet har möjlighet att ansöka till den funktionsinriktade polisutbildningen. Utbildningen är ett snabbspår för att bli polis, där du tar med dig dina kunskaper som specialist. Du får lön under utbildningstiden och erbjuds en tillsvidaretjänst efter examen.
FPU är en komprimerad variant av den ordinarie polisutbildningen och genomförs under drygt 1,5 år. Studierna sker till största del på distans. Under tiden som du går utbildningen är du anställd på Polismyndigheten och har en grundlön under utbildningstiden.
Läs mer om den funktionsinriktade utbildningen på polisen.se
Kraven för att kunna ansöka är att du som sökande som lägst har en relevant högskoleexamen samt minst 2 års relevant arbetslivserfarenhet för den sökta tjänsten/funktionen och är intresserad av att verka i den efter fullgjord och godkänd utbildning.
Exempel på relevant kompetens kan vara inom IT, finans, kemi, sociologi eller beteendevetenskap.
Anmälan
Plikt- och prövningsverket administrerar ansökningarna till polisutbildningen och genomför alla tester och undersökningar av dig som ansöker.
Oavsett om du vill söka till polisprogrammet på campus eller på distans, så gör du det via Plikt- och prövningsverket webbsida.
Läs mer om hur du söker till polisutbildningen på pliktverket.se
Behörighet
Polismyndigheten och Plikt- och prövningsverket ansvarar för antagning till polisprogrammet. För att bli antagen till polisutbildningen måste du uppfylla antagningskraven.
Terminstider
- Hösttermin 2024: 2 september – 19 januari
- Vårtermin 2025: 20 januari – 8 juni
Kursvärderingar
Studenter som deltar i eller har avslutat en kurs ska ges möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av universitetet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).
"Jag ser fram emot att hjälpa människor och göra samhället tryggare"
Att hjälpa människor och vara en av dem som gör samhället tryggare är något August ser fram emot i sitt blivande yrke som polis.
"Jag ser fram emot att hjälpa människor och göra samhället tryggare"
Att hjälpa människor och vara en av dem som gör samhället tryggare är något August ser fram emot i sitt blivande yrke som polis.
Varför ville du börja studera till polis?
Jag ville ha ett utmanande och varierade arbete och gillar att arbeta med människor. Jag tyckte polisutbildningen stämde bra in på denna beskrivning och sökte därför in när utbildningen öppnade Malmö.
Vilka egenskaper behövs för att klara av polisyrket?
Polisyrket kräver att man är social, flexibel, samarbetsvillig och framförallt trygg i sig själv. Polisyrket är för alla med de egenskaperna, och som är villiga att jobba för ett tryggare och bättre samhälle.
Vad är det bästa med din utbildning och dina studier på Malmö universitet?
Jag tycker det bästa är att våra lärare är erfarna och drivna och gör allt för vi ska utvecklas och bli så kompetenta poliser som möjligt. Det bästa med universitetet är att polisutbildningens lokaler är så bra anpassade och ger oss studenter bästa möjliga förutsättningar för att bli duktiga poliser.
Gör dig redo för en större uppgift
https://youtube.com/embed/B6_EYw3Egm0?enablejsapi=1&rel=0&showinfo=1&controls=1
Kontakt
-
Johan Larsson - Universitetsadjunkt
Programansvarig
johan.carl.larsson@mau.se
040-665 87 31
-
Jesper Hallgren - Lärare
Programansvarig för distans- och deltidsutbildningen
jesper.hallgren@mau.se
-
Ewa-Marie Siwerson - Studieadministratör
ewa-marie.siwerson@mau.se
040-665 72 68
-
Karin Lundell - Studie- och karriärvägledare
karin.lundell@mau.se
040-665 81 17
Vidare studier
Godkänd utbildning i polisiärt arbete ger dig behörighet till våra fristående kurser på grundnivå.