Digitala informationssystem spelar avgörande roll i samhället, och hållbara och användarvänliga system behövs allt mer. På Malmö universitet får du både praktisk och teoretisk kunskap om hur datautveckling och informationsteknik kan användas i framtiden.

Hitta utbildning

Du kan välja mellan utbildningar inom data, IT och digital teknik på både grund- och avancerad nivå. Flera av våra program ges på engelska, där du studerar tillsammans med studenter från hela världen.

När man omges av kreativa människor - blir allt rätt

Elin Myhrman tycker att det är både stimulerande och roligt att studera. Hon läser andra året på utbildningen Produktionsledare: Media, efter ett par år i arbetslivet.

När man omges av kreativa människor - blir allt rätt

– Det kändes som handen i handsken när jag av ren slump hittade utbildningen på Malmö universitets webbsida. Det tog inte många minuter förrän jag ansökte, säger hon.

Varför valde du utbildningen?

–  Jag är både kreativ och social och kände mig lite vilsen när jag skulle välja utbildning eftersom det kändes som att jag fick välja en utbildning som passade antingen min kreativa eller sociala sida. Produktionsledare: Media är en utbildning som kombinerar de båda egenskaperna på ett bra sätt, säger Elin.

Under utbildningen får man god träning i att se helheten i en hel rad processer som innefattar design, kodning och tryck.

– Man lär sig att fundera på hur man kan analysera för att nå målgruppen, eller varför man ska använda en viss färg när man designar en hemsida. Det är en utbildning som ger en bra bredd, säger Elin.

Hur ska man vara för att passa på utbildningen?

Elin beskriver en produktionsledare som en driven person, som är social, planerad och har självdisciplin eftersom det är mycket teoretiska studier.

–  Man ska vara villig att ta det där extra steget, sätta sig in i situationer man är obekväm med. Det kan handla om att göra en pitch utan manus eller tänka utanför boxen vid planering av till exempel ett stort bröllopsprojekt.

En annan sak Elin har fått stor övning i är att samarbeta med andra.

–  Det har varit lärorikt att läsa teorier om grupper och gruppdynamik, och träna på att ha grupparbeten. Jag trodde jag hade koll på hur jag fungerar i grupp men jag har upptäckt nya sidor hos mig själv genom olika grupparbeten, säger hon.

Hur är studiemiljön?

– Det är en stimulerande och öppen miljö. Det finns möjlighet att få hjälp med studieteknik om man behöver det. Man omges av likasinnade vilket gör att man inspirerar varandra, säger hon.

Elin hade en del fördomar om hur det skulle vara att plugga på universitet.

– Min uppfattningar var att det skulle vara mer opersonligt och att man inte hade kontakt med lärarna. Så är det verkligen inte. Lärarna är engagerade, de ser en och är ett bollplank på ett annat sätt än jag föreställt mig. Det känns verkligen som jag har hittat rätt, säger hon.

Är det något som du önskat att någon talat om för dig innan du började här?

– Jag önskat att någon hade sagt ”glöm inte att ha kul under tiden”, speciellt eftersom jag lätt blir väldigt målinriktad.  Jag tycker att man ska våga ta chanser när de dyker upp, som en praktikplats till exempel. Det gör att man har chans att få testa teorin i praktiken innan man kommer ut i arbetslivet.