Om utbildningen

Medieteknik är en naturlig del av och har stor betydelse i våra liv. Webben utgör en viktig del av medietekniken som vi interagerar med. Via webben kan vi utbilda oss, kontakta varandra, handla varor som tidigare inte gick att få tag på och kanske till och med hitta vår livspartner.

I denna utbildning kommer du att lära dig om tre olika aspekter av webbutveckling: programmering, design och kritiskt tänkande.

Programmering handlar om att skriva instruktioner som en dator kan utföra. Det bygger på logisk tänkande, problemlösning och kreativitet. I denna utbildning fokuserar vi på programmering för webben, och det är framförallt under de två första terminerna som detta lärs ut.

Design handlar om att ta fram gränssnitt som är användarvänliga och ändamålsenliga. Det bygger på empati (din förmåga att förstå användarna och hur de ser på världen), kreativitet och en känsla för det grafiska. I utbildningen fokuserar vi på framtagning av gränssnitt på webben: webbplatser, webbsidor och webbappar. Design lärs framförallt ut under tredje terminen. Eftersom du lärt dig programmera under de två tidigare terminerna så kommer du att i detta moment kunna implementera dina designidéer på webben.

Kritisk tänkande handlar om att förstå omvärlden genom att lära sig välja ut informationen som är värdefull och analysera den för att dra användbara slutsatser. I detta program fokuserar vi på en förståelse av den medieteknik som omger oss.

Målet med programmet är att ge dig en så komplett som möjligt förståelse för webbutveckling. Detta ger dig också bra förutsättningar för all annan typ av utveckling, som exempelvis native applikationer. Med dessa kunskaper och färdigheter blir du väldigt attraktiv på arbetsmarknaden.

Programmet ställer inga särskilda krav vad gäller förkunskaper. Du som har grundläggande behörighet är välkommen att söka, oavsett tidigare erfarenhet.

Under utbildningens andra och tredje år får du möjlighet att specialisera dig utifrån dina egna intressen. De valfria kurserna kan handla om projektledning, specifika typer av design, webbutveckling eller något helt annat du vill lära dig mer om. Du kan även göra praktik på ett företag eller i en organisation.

Eftersom femte terminen är helt valfri ger det dig också möjlighet att studera utomlands. Malmö universitet har samarbete med många partneruniversitet runt om i världen.

Programmet leder till en kandidatexamen inom huvudområdet medieteknik.

Efter examen

Digital teknik och digitala tjänster är integrerade i det dagliga arbetet inom i stort sett alla företag och verksamheter. Det innebär att personer med medieteknik som specialitet numera behövs överallt.

Programmet förbereder dig på att arbeta inom flera olika områden, beroende på vad du väljer att specialisera dig inom. Efter avslutad utbildning kan du arbeta som till exempel designer (en empatisk person som förstår användarnas behov), utvecklare (den som programmerar en digital lösning) eller projektledare inom webbutveckling.

Utvecklare, designers och projektledare med kunskaper inom webben finns i princip inom alla branscher och områden, till exempel spel, kommunikation, mode, inredning, NGOs, vård och omhändertagande, handel, tillverkningsindustri, etc.

Programmet förbereder dig också för studier på avancerad nivå, inte minst till masterprogrammet Media Technology: Strategic Media Development.

Vanliga frågor och svar om programmet

Här svarar programansvarig Erik Pineiro på några vanliga frågor om programmet.

Behöver jag kunna programmera för lyckas med studierna?

Nej, du behöver inte någon tidigare erfarenhet eller kunskap om programmering. Vi börjar från början.

Behöver jag vara duktig på att rita/teckna för att lyckas med studierna?

Nej. Ordet “design” används på olika sätt. Vi menar mer “interaktionsdesign” än grafisk design, även om du också kan lära dig om grafisk design via valbara kurser. Interaktionsdesign går ut på att designa hur en webbapp eller webbplats ska fungera.

Behöver jag ha läst någon särskild linje på gymnasiet för att lyckas med studierna?

Nej. Studenter med alla möjliga gymnasiebakgrunder har lyckats tidigare: estetik, humaniora, samhälle, teknik, ekonomi, natur, m.fl.

Vad behöver jag för att lyckas med studierna?

Det du behöver är självdisciplin. Alltså:

  1. Förmåga (och möjlighet!) att sätta dig ner och plugga varje dag så att du inte hamnar efter.
  2. Förmåga att stänga av mobilen och annat störande när du ska fokusera på studierna.
  3. Förmåga att under stora delar av dagen prioritera studierna framför Netflix, Youtube, sociala medier, kompisar, etc. Strategin att lämna saker till senare eftersom det ändå löser sig i slutändan fungerar inte här.

Det vore spännande att lära sig att programmera men jag vill inte ägna mitt liv åt det. Är denna utbildning för mig?

Absolut. Först vill jag dock säga att även om du aldrig har programmerat så är det inte omöjligt att du ändå faller för det. Du vore inte den första. En del studenter kommer att vara mer intresserade av designdelen och fokusera på det i sina kurs- och karriärval. Men även om man skulle börja sin karriär som programmerare så är det få som ägnar sitt professionella liv åt det. Efter bara något år får många andra typer av ansvar, som gruppledare, “key account manager”, produktansvarig, projektledare, etc. Det finns också de som börjar direkt med sådana typer av arbetsuppgifter. Det är relativt ovanligt att man får något ansvar inom webbutveckling om man inte kan programmera alls.

Varför ska jag gå denna utbildning istället för en renodlad designutbildning?

Detta program är bredare eftersom du också lär dig att programmera. Det öppnar fler dörrar när du sen ska söka jobb. Det är inte så många som kan både programmera och designa och det är en intressant blandning på arbetsmarknaden. Som en interaktionsdesigner som också kan programmera förstår du bättre vad som kan implementeras och du blir en viktig medlem i designteamet. Med detta sagt, om du vill ägna dig åt andra typer av design än interaktionsdesign (såsom grafisk design, produktdesign, etc.) så ska du nog istället söka till de programmen.

Varför ska jag gå denna utbildning istället för en renodlad datautbildning?

Detta program är bredare eftersom du också lär dig att designa. Även om det idag finns en större efterfrågan på personer som kan programmera än på personer som kan designa så finns det inte så många som kan båda delarna. Du blir en mer “all-round” person som kan ta sig an olika aspekter i ett projekt. Vi tycker att arbetsuppgifterna blir mer intressanta då. Med detta sagt, om du redan vet att du älskar att programmera och helst inte vill göra annat så ska du nog istället söka till en renodlad datautbildning.

Är inte webben passé?

Nej, det är den inte. En del skulle säga att nya utvecklingar inom webben kommer att innebära att den tar över vissa marknadsdelar från native apps (dvs. appar på din mobil). Det finns en del fördelar med att publicera sina lösningar på webben istället för som native apps: folk behöver inte installera dem och du som utvecklar lösningar behöver inte få ett godkännande från Apple eller Google eller dela intäkterna med dem. Webben kommer att vara en av de viktigaste medierna på kort- och medellång sikt. På lång sikt är det svårt att sia om något som har med medieteknik att göra.

Det viktigaste är dock att de kunskaper som du får i programmet hjälper dig att få in en fot på arbetsmarknaden så att du kan utvecklas vidare på ditt jobb. Det finns många som en gång läste programmering och som efter några år ägnar sig åt något helt annat.

Jag vill gärna jobba med medieproduktioner och ledning av dessa (broschyrer, TV, film, och andra typer av kommunikation). Är denna rätt utbildning för mig?

Det tror jag inte. Vi kan istället rekommendera systerutbildningen Medieteknik: Media management. Vi kallar den “systerutbildning” för att den delar ett flertal kurser med WDU och hålls av samma enhet på universitetet.

Hinner jag jobba vid sidan om?

Detta är en heltidsutbildning och vi planerar kurserna därefter. Du hinner nog jobba några strötimmar per vecka, många av våra studenter gör det. Men det kräver studiedisciplin och fokus när du väl sätter dig ner för att plugga. Du kommer att ha runt 14 planerade undervisningstimmar per vecka. Resten handlar om ditt arbete, på egen hand eller tillsammans med andra kursare.

Är det bra stämning bland studenterna i programmet?

Ja, det tycker jag. Vi ordnar en del after work-tillfällen där du kan träffa “äldre” programstudenter (alltså de som startade före dig) och även före detta studenter som har kommit ut i arbetslivet. Många av våra studenter sitter också tillsammans och pluggar under dagarna, både hos varandra och på universitetet.

Hur ser uppdelningen ut mellan män och kvinnor i programmet?

Eftersom programmet Webbaserad design och utveckling erbjuds för första gången höstterminen 2022 är det svårt att svara på. Men programmet är en vidareutveckling av Medieproduktion och processdesign, som inte längre erbjuds men som hade en klar majoritet av kvinnliga studenter. Vi hoppas i alla fall att det faktum att programmet vänder sig till alla, oavsett gymnasiebakgrund, gör att det blir en jämn könsfördelning bland de sökande.

Behöver jag bo i Malmö?

Det finns såklart inga krav på att du ska bo i Malmö. Vi har en del studenter som bor i Lund, Ystad, Landskrona och andra ställen runt om. En student som bodde hela första året i Kristianstad fick gå upp kl. 05:30 när vi hade lektioner kl. 08:15. Men hon tyckte inte det var något problem. Så det funkar att bo på annan ort om du är beredd på att pendla.

Behörighet och urval

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet + Engelska 6

Urval

Betyg 66%, Högskoleprov 34%

Kontakt