Program, grundnivå
180 hp
Malmö dagtid 100%
30 augusti, 2021 - 9 juni, 2024
Något av det jag tycker är roligast med utbildningen är att vi får arbeta med modeller, och att vi ofta får chansen att ställa ut och visa upp vad vi producerat. Det blir på riktigt, man anstränger sig ett extra snäpp.

Jens Isaksson, tidigare student

Om utbildningen

Programmet vänder sig till dig som vill skapa morgondagens produkter och bidra till en hållbar konsumtion. Under utbildningen får du praktisk och teoretisk kunskap om hur du utvecklar produkter för många olika ändamål och hanterar processer inom design med hållbar utveckling i fokus.

Behovet av god och hållbar design ökar. För att möta kommande samhällsutmaningar ställs allt högre krav på väl utformade produktlösningar. En designer förväntas ha kompetens inom en rad olika områden, så som hållbar utveckling, formförståelse, aktuell forskning och designprocesser – utbildningen är därför tvärvetenskaplig. Du förbereds både för arbetslivet som designer och för vidare masterstudier inom designområdet.

Programmet passar dig som har ett intresse för form och design och vill utveckla ditt skapande genom att arbeta med olika designprocesser: från behov och idé, till konceptualisering, formgivning, materialvalsprocess och tillverkning. Det är en fördel om du tidigare har arbetat med eller studerat design, CAD-program och/eller Adobe Creative Suite.

Genom teoretiskt och praktiskt arbete lär du dig om designerns arbetsmetoder och verktyg. Bland annat studerar du:

  • Skissteknik för hand i två och tre dimensioner
  • Experimentell formlära kopplat till verkstadsteknik och prototyparbete
  • Digitala metoder för gestaltning och visuell kommunikation
  • Designstrategier
  • Materialkunskap och produktionstekniker
  • Hållbar utveckling i relation till produktdesign
  • Design för samhällsutmaningar
  • Orientering inom designforskning och dess relation till produktdesign
  • Designhistoria kopplad till designerns yrkesroll

Utbildningen innehåller också mindre inslag från andra områden inom design såsom tjänstedesign, grafisk design och interaktionsdesign.

Seminarier, föreläsningar och workshops kombineras med praktiskt arbete i vår verkstad. Du får även gå på studiebesök och lyssna på gästföreläsningar av verksamma designers och forskare. Malmö universitets forskning inom design har en nära koppling till programmet.

Undervisningen är ofta projektbaserad och utförs i projektgrupper för att spegla en verksam designers arbetssätt. Många av studentprojekten ställs ut för allmänheten. Du ges möjlighet att arbeta i projekt som anknyter till organisationer, företag och forskningsprojekt för att ge dig en inblick i arbetslivet. Under programmets senare del finns det möjlighet till praktik och utlandsstudier. Utbildningen avslutas med en termins examensarbete inom design, där du utformar ett projekt inom ett område som intresserar dig.

I vissa moment förväntas du jobba med geometri och enklare matematiska beräkningar. Du ska även kunna tillgodogöra dig undervisning och facklitteratur på engelska genom hela utbildningen.

 

Programmets femte termin är valbar och ger dig möjligheten att välja mellan att läsa fristående kurser, göra praktik eller studera utomlands på något av universitetets över 200 partneruniversitet. Under fjärde terminen erbjuds individuella utvecklingssamtal som stöd inför de kommande terminerna med många valmöjligheter och eget utformande av den resterande tiden på utbildningen. Ni diskuterar även dina tankar om framtiden efter examen. Du har också tillgång till karriärvägledning via universitetet. 

Utbildningen ger dig en kandidatexamen inom produktdesign. Efter examen kan du välja att ge dig in i arbetslivet eller fortsätta vidarestudier på en masterutbildning i Sverige eller utomlands. Efter avslutad master finns även doktorandutbildningar för dig som är intresserad av att forska inom design.

Tidigare studenter arbetar idag bland annat på företagen Green Furniture, Tretorn, Tetra Pak, Royal Copenhagen, Hanoi Design Center i Vietnam, Accus och Eightmood – samt forskningsprojekt på Göteborgs universitet. Företag startat av tidigare studenter är bland annat Tvåfota design och M.U.S.

 

Behörighet och arbetsprov

Här hittar du behörighetskrav till utbildningen. Du kan öka dina chanser att bli antagen genom att lämna in arbetsprov. Instruktioner för arbetsprovet hittar du här när utbildningen öppnar för anmälan. 

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet + Engelska B

Meritpoäng inför urval enligt områdesbehörighet 6/A6.

Urval

Betyg 35%, högskoleprov 35%, särskilt prov 30%. Antagningen till 30 % av utbildningsplatserna sker utifrån ett alternativt urval som baserar sig på rangordning av inlämnade arbetsprov.

”Design är ett språk alla kan förstå”

Rollen som designer utvecklas ständigt, och nu mer än någonsin har en produktdesigner stor betydelse i arbetet för ett hållbart samhälle. Linda Claesson studerar andra året på kandidatprogrammet i produktdesign och vill använda nyfikenhet, kreativitet och kunskap för att hitta lösningar på...

”Design är ett språk alla kan förstå”

Rollen som designer utvecklas ständigt, och nu mer än någonsin har en produktdesigner stor betydelse i arbetet för ett hållbart samhälle. Linda Claesson studerar andra året på kandidatprogrammet i produktdesign och vill använda nyfikenhet, kreativitet och kunskap för att hitta lösningar på morgondagens stora problem.

– När folk frågade mig vad jag ville arbeta med efter examen brukade jag svara att jag ville jobba för IKEA, men det har förändrats nu. Jag brukar istället svara att jag kommer att se till att vi kan fortsätta leva bekvämt, utan att sno resurser och förstöra förutsättningar för andra. Det kanske låter som hybris, men det är min tanke om vad jag vill göra i framtiden, förklarar Linda.

En brygga mellan konst och ingenjörskap

På spektrumet mellan konst och ingenjörskap hamnar design i mitten, och definitionen av begreppet flytande. Var går gränsen mellan design och konst? Eller mellan design och ingenjörskap? Linda berättar:

– Det går fortfarande inte att definiera dessa gränser, och det tycker jag inte att man ska göra heller. Design behövs för att knyta ihop de båda perspektiven. Man skulle kunna säga att design pratar ett språk som alla kan förstå.

Verktyg att realisera sina egna idéer

Under utbildningens gång studerar du allt ifrån skissteknik till upcycling och användarcentrerad design. Du arbetar ofta med projekt, antingen i grupp eller självständigt. 

– Alla projekt du gör under utbildningen influeras av hållbar utveckling. Produktdesign är sammankopplat med massproduktion, men det betyder inte att man ska spotta ut massa produkter på marknaden för sakens skull. Bra design uppmuntrar folk att ta bra beslut och göra hållbara val.

– Det bästa med utbildningen för min del, är att jag fått verktyg att realisera mina egna idéer, berättar Linda. Du får samlad kompetens inom olika områden. Kombinationen mellan teori och praktik är som pricken över i:et, man får kunskap att kunna reflektera över det praktiska arbetet. Båda delarna är viktiga för att få ett lyckat resultat.

I framtiden vill Linda helst studera vidare på masternivå.

– Jag är intresserad av att dyka djupare i hållbarhetsperspektivet, och vill utforska vår relation till produkter. Vad är det som gör att vi behåller en produkt länge, och vad är det som ger en produkt mervärde? Jag vill ta reda på hur vi kan designa om befintliga produkter så folk ska vilja ha dem under längre tid. Antingen det, eller syssla med materialforskning – för det verkar jätteroligt.

”En designer måste vara där i både hjärta och hjärna”

Det är mer än bara teknisk kompetens som gör en bra designer. Jens Isaksson, som studerar andra året på programmet, menar att utbildningen passar de som vill ta steget och arbeta kreativt och reflektera kring sitt skapande. Jens Isaksson spenderade barndomen i lera. Båda föräldrarna är keramiker,...

”En designer måste vara där i både hjärta och hjärna”

Det är mer än bara teknisk kompetens som gör en bra designer. Jens Isaksson, som studerar andra året på programmet, menar att utbildningen passar de som vill ta steget och arbeta kreativt och reflektera kring sitt skapande. Jens Isaksson spenderade barndomen i lera. Båda föräldrarna är keramiker, och själv har han en bakgrund inom både hantverk och snickeri. För honom känns utbildningen i produktdesign som ett naturligt steg för någon som alltid arbetat med händerna.

– Från början visste jag inte om jag ville göra möbler, bygga dekor eller designa telefoner, men produktdesign kändes som en väg in. Idag vet jag att jag vill bygga saker, saker som folk har hemma och tycker om att titta på, hålla i och vara tillsammans med. Jag vill tillverka artefakter som folk får en relation till. Det kanske handlar lite om att bli odödlig.

”Det blir på riktigt”

Under första året på utbildningen får du som student inblick i olika metoder och verktyg för att kunna arbeta med produktdesign. Efter bara två terminer fick Jens ta emot ett designstipendium på tio tusen kronor för sin modell av en stol, ett stipendium som delas ut i tuff konkurrens med yrkesverksamma formgivare.

– Något av det jag tycker är roligast med utbildningen är att vi får arbeta med modeller, och att vi ofta får chansen att ställa ut och visa upp vad vi producerat. Det blir på riktigt, man anstränger sig ett extra snäpp, berättar Jens.  

– Vi har tillgång till en fantastisk verkstad på universitetet, med maskiner och personal som alltid är på plats. Vi betalar lite för material, sen är det fri gas där inne. Det är kul, produktdesign handlar inte om att göra den finaste modellen jättesnabbt, det handlar om att arbeta med materialet och få en känsla för form och textur.

– Jag tror det är viktigt, fortsätter han. Det handlar inte om att sitta på ett tomt, glassigt kontor och rita upp modeller på datorn. Du tappar något då, det behövs lite svett och sågspån i näsan.

”Du uppmuntras att göra något av dina idéer”

Under utbildningens sista år finns det möjlighet att välja fristående kurser eller göra praktik, efter det är det dags att skriva examensarbete. Jens vet redan vad han vill göra efter examen: skapa.

– När man ser kreativa jobb, till exempel inom konst eller design, så ser man ofta bara slutresultatet. Nu har jag lärt mig om processen bakom slutprodukten. Under utbildningen uppmuntras du hela tiden att göra något av dina idéer, och det är så det ska vara. Sen är det upp till dig själv vad du gör av det.

Jens har också tips till de som är intresserade av att plugga produktdesign:

– Gör allting på riktigt! Gör uppgifterna, och gör vad du ska, men få in din känsla i det också. Jag tror en designer måste vara där i både hjärta och hjärna. Försök att ta varje chans och gör det på riktigt!

Kontakt