Program, grundnivå
180 hp
Malmö dagtid 100%
30 augusti, 2021 - 9 juni, 2024
Något av det jag tycker är roligast med utbildningen är att vi får arbeta med modeller, och att vi ofta får chansen att ställa ut och visa upp vad vi producerat. Det blir på riktigt, man anstränger sig ett extra snäpp.

Jens Isaksson, tidigare student

Om utbildningen

Programmet vänder sig till dig som vill skapa morgondagens produkter; som designer, produktutvecklare eller designforskare. Under utbildningen får du praktisk och teoretisk kunskap om hur du hanterar processer inom design och utvecklar produkter för många olika ändamål.
Utbildningen förbereder dig för att söka vidare till en master inom något område för design, och det är också möjligt att söka arbete som produktdesigner efter utbildningen.

Behovet av god design ökar. För att möta kommande samhällsutmaningar ställs allt högre krav på väl utformade produkter. Detta ställer krav på att designern har kompetens inom en rad olika områden och utbildningen är därför tvärvetenskaplig.

Utbildningen vänder sig till dig som har ett intresse och för form och design och vill tänka och problematisera kring ditt skapande. Utbildningen kan vara extra intressant för dig som har tidigare erfarenhet av att arbeta med eller studera konst och design.

Genom praktiskt och teoretiskt arbete lär du dig designerns arbetsmetoder och verktyg. Bland annat studerar du:

  • Designmetodik
  • Designhistoria och designteori
  • Vetenskapligt förhållningssätt och kritiskt tänkande
  • Forskningsmetodik genom design
  • Design för hållbar utveckling och andra samhällsutmaningar
  • Materialkunskap och produktionsteknik
  • Formlära
  • Skiss-, modell- och presentationsteknik
  • Designstrategi

Utbildningen innehåller också mindre inslag från andra praktiker inom design såsom grafisk design och interaktionsdesign.

Seminarier, föreläsningar och workshops blandas med praktiskt arbete i vår verkstad. Programmet tar även in gästföreläsare och du gör studiebesök. Föreläsarna är allt från verksamma designers till forskare, och utbildningen har en tydlig koppling till forskning inom design på Malmö universitet. Många av studentprojekten ställs ut, antingen på Malmö universitet, Form/Design Center i Malmö eller på andra offentliga platser.

Du ges under programmet möjlighet att arbeta i projekt med anknytning till organisationer, företag och forskningsprojekt. Du får därigenom en inblick i olika möjligheter att arbeta som verksam designer. Utbildningen avslutas med en termins examensarbete inom design, där du har stor valmöjlighet att utforma projektet inom ett område du har ett extra stort intresse av.

Under senare hälften av utbildningen ges en valbar termin. Här kan du välja att läsa fristående kurser, studera utomlands på någon av universitetets över 200 partneruniversitet eller göra praktik. Under termin fyra ges vid intresse individuella utvecklingssamtal för att diskutera både de delar inom utbildningen du utformar själv liksom dina tankar på vad du vill göra när du har tagit din examen. Via universitetet har du också möjlighet till också karriärvägledning.

Utbildningen ger dig en kandidatexamen inom produktdesign. Efter examen kan du välja att börja arbeta direkt eller läsa vidare på en master, antingen i Sverige eller utomlands. Efter en vidareutbildning finns även doktorandutbildningar för dig som är intresserad av att forska inom design.

Tidigare studenter arbetar idag bland annat som produktutvecklare på Green Furniture, designer för Royal Copenhagen, produktutvecklare på Hanoi Design Center i Vietnam, Industrial Designer och Project Manager och industridesigner på Above, Service designer på Experio Lab (forskningsprojekt på Göteborgs universitet)

Några exempel på företag som tidigare studenter har startat är bland annat MÚK, Tvåfota design och M.U.S.

Behörighet och arbetsprov

Här hittar du behörighetskrav till utbildningen. Du kan öka dina chanser att bli antagen genom att lämna in arbetsprov. Instruktioner för arbetsprovet hittar du här när utbildningen öppnar för anmälan. 

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet + Engelska B

Meritpoäng inför urval enligt områdesbehörighet 6/A6.

Urval

Betyg 35%, högskoleprov 35%, särskilt prov 30%. Antagningen till 30 % av utbildningsplatserna sker utifrån ett alternativt urval som baserar sig på rangordning av inlämnade arbetsprov.

”Design är ett språk alla kan förstå”

Rollen som designer utvecklas ständigt, och nu mer än någonsin har en produktdesigner stor betydelse i arbetet för ett hållbart samhälle. Linda Claesson studerar andra året på kandidatprogrammet i produktdesign och vill använda nyfikenhet, kreativitet och kunskap för att hitta lösningar på...

”Design är ett språk alla kan förstå”

Rollen som designer utvecklas ständigt, och nu mer än någonsin har en produktdesigner stor betydelse i arbetet för ett hållbart samhälle. Linda Claesson studerar andra året på kandidatprogrammet i produktdesign och vill använda nyfikenhet, kreativitet och kunskap för att hitta lösningar på morgondagens stora problem.

– När folk frågade mig vad jag ville arbeta med efter examen brukade jag svara att jag ville jobba för IKEA, men det har förändrats nu. Jag brukar istället svara att jag kommer att se till att vi kan fortsätta leva bekvämt, utan att sno resurser och förstöra förutsättningar för andra. Det kanske låter som hybris, men det är min tanke om vad jag vill göra i framtiden, förklarar Linda.

En brygga mellan konst och ingenjörskap

På spektrumet mellan konst och ingenjörskap hamnar design i mitten, och definitionen av begreppet flytande. Var går gränsen mellan design och konst? Eller mellan design och ingenjörskap? Linda berättar:

– Det går fortfarande inte att definiera dessa gränser, och det tycker jag inte att man ska göra heller. Design behövs för att knyta ihop de båda perspektiven. Man skulle kunna säga att design pratar ett språk som alla kan förstå.

Verktyg att realisera sina egna idéer

Under utbildningens gång studerar du allt ifrån skissteknik till upcycling och användarcentrerad design. Du arbetar ofta med projekt, antingen i grupp eller självständigt. 

– Alla projekt du gör under utbildningen influeras av hållbar utveckling. Produktdesign är sammankopplat med massproduktion, men det betyder inte att man ska spotta ut massa produkter på marknaden för sakens skull. Bra design uppmuntrar folk att ta bra beslut och göra hållbara val.

– Det bästa med utbildningen för min del, är att jag fått verktyg att realisera mina egna idéer, berättar Linda. Du får samlad kompetens inom olika områden. Kombinationen mellan teori och praktik är som pricken över i:et, man får kunskap att kunna reflektera över det praktiska arbetet. Båda delarna är viktiga för att få ett lyckat resultat.

I framtiden vill Linda helst studera vidare på masternivå.

– Jag är intresserad av att dyka djupare i hållbarhetsperspektivet, och vill utforska vår relation till produkter. Vad är det som gör att vi behåller en produkt länge, och vad är det som ger en produkt mervärde? Jag vill ta reda på hur vi kan designa om befintliga produkter så folk ska vilja ha dem under längre tid. Antingen det, eller syssla med materialforskning – för det verkar jätteroligt.

”En designer måste vara där i både hjärta och hjärna”

Det är mer än bara teknisk kompetens som gör en bra designer. Jens Isaksson, som studerar andra året på programmet, menar att utbildningen passar de som vill ta steget och arbeta kreativt och reflektera kring sitt skapande. Jens Isaksson spenderade barndomen i lera. Båda föräldrarna är keramiker,...

”En designer måste vara där i både hjärta och hjärna”

Det är mer än bara teknisk kompetens som gör en bra designer. Jens Isaksson, som studerar andra året på programmet, menar att utbildningen passar de som vill ta steget och arbeta kreativt och reflektera kring sitt skapande. Jens Isaksson spenderade barndomen i lera. Båda föräldrarna är keramiker, och själv har han en bakgrund inom både hantverk och snickeri. För honom känns utbildningen i produktdesign som ett naturligt steg för någon som alltid arbetat med händerna.

– Från början visste jag inte om jag ville göra möbler, bygga dekor eller designa telefoner, men produktdesign kändes som en väg in. Idag vet jag att jag vill bygga saker, saker som folk har hemma och tycker om att titta på, hålla i och vara tillsammans med. Jag vill tillverka artefakter som folk får en relation till. Det kanske handlar lite om att bli odödlig.

”Det blir på riktigt”

Under första året på utbildningen får du som student inblick i olika metoder och verktyg för att kunna arbeta med produktdesign. Efter bara två terminer fick Jens ta emot ett designstipendium på tio tusen kronor för sin modell av en stol, ett stipendium som delas ut i tuff konkurrens med yrkesverksamma formgivare.

– Något av det jag tycker är roligast med utbildningen är att vi får arbeta med modeller, och att vi ofta får chansen att ställa ut och visa upp vad vi producerat. Det blir på riktigt, man anstränger sig ett extra snäpp, berättar Jens.  

– Vi har tillgång till en fantastisk verkstad på universitetet, med maskiner och personal som alltid är på plats. Vi betalar lite för material, sen är det fri gas där inne. Det är kul, produktdesign handlar inte om att göra den finaste modellen jättesnabbt, det handlar om att arbeta med materialet och få en känsla för form och textur.

– Jag tror det är viktigt, fortsätter han. Det handlar inte om att sitta på ett tomt, glassigt kontor och rita upp modeller på datorn. Du tappar något då, det behövs lite svett och sågspån i näsan.

”Du uppmuntras att göra något av dina idéer”

Under utbildningens sista år finns det möjlighet att välja fristående kurser eller göra praktik, efter det är det dags att skriva examensarbete. Jens vet redan vad han vill göra efter examen: skapa.

– När man ser kreativa jobb, till exempel inom konst eller design, så ser man ofta bara slutresultatet. Nu har jag lärt mig om processen bakom slutprodukten. Under utbildningen uppmuntras du hela tiden att göra något av dina idéer, och det är så det ska vara. Sen är det upp till dig själv vad du gör av det.

Jens har också tips till de som är intresserade av att plugga produktdesign:

– Gör allting på riktigt! Gör uppgifterna, och gör vad du ska, men få in din känsla i det också. Jag tror en designer måste vara där i både hjärta och hjärna. Försök att ta varje chans och gör det på riktigt!

Kontakt