Medea Lab är ett flervetenskapligt medialabb där forskare och konstnärer närmar sig samhällsutmaningar genom experiment, installationer och interventioner.

Mer om Medea Lab

Läs om pågående forskningsprojekt eller ta kontakt med forskare knutna till Medea. Du kan även lyssna på podcasten Medea Vox eller titta på den öppna föreläsningsserien Medea Talks. 

Medea Labs engelska webbsida  

Forskare och projekt

Forskarna som är knutna till Medea Lab har en akademisk bakgrund som spänner över humaniora, samhällsvetenskap, konst och teknik.

Forskningen fokuserar på media, design och samhällsengagemang. Medea Lab etablerades år 2009. Senare års projekt har behandlat ämnen som utforskande av den yttre rymden, artificiell kreativitet, lyssnandets politik, ”livliga” teknologier, kollaborativt sångkomponerande och transmedialt berättande.

Forskarsamarbete

Lucy Cathcart Frödén

Lucy är forskare, lingvist och konstnär och arbetar främst med musik och ljud. Hon är intresserad av kreativt samskapande och av att samarbete kan främja solidaritet och ömsesidigt engagemang. Hennes forskning försöker förstå hur den radikala öppenhet som gemensam kreativitet kräver kan förvandla mellanrum - mellan människor, språk, kulturer, akademiska discipliner eller konstformer - till en gemensam utgångspunkt.

Lucy Cathcart Frödén

Publikationer

Medea har funnits sedan 2009. Ett arkiv med all produktion (videor, ljud, blogginlägg etc) är tillgängligt via Zenodo.

Medeas arkiv på Zenodo

  • Jay Bolter, professor i nya medier, Georgia Institute of Technology
  • Pelle Ehn, professor emeritus i interaktionsdesign, ordförande för den rådgivande gruppen
  • Ann Light, professor i design och kreativ teknik, Malmö universitet
  • Kirsten Ostherr, professor i engelska, Rice University
  • Joanna Zylinska, professor i nya medier och kommunikation, Goldsmiths, University of London