Varför är det så svårt att vara lärare? I en ny bok vill forskaren Birgit Schaffar väcka tankar kring hur pedagogiken, istället för att anpassas till de politiska vindar som blåser, kan bli en befriande verksamhet.

Birgit Schaffar har lång erfarenhet som lärare och är verksam som forskare vid Helsingfors universitet. Under de senaste decennierna har hon noterat att pedagogiken i skolorna på ett nästan osynligt sätt anpassats till de politiska vindar som blåser. Det påverkar vad som lärs ut, menar hon.

– Jag har länge tyckt att det är något som skaver: varför är det så ansträngande att vara lärare idag? Många finner det dränerande och att det finns ett diffust obehag. Jag har med min bok försökt förmedla en djupare förståelse för den förändring som skett sedan 1990-talet och för faktorer som påverkar lärarrollen och pedagogiken, säger hon.

Noterar oro bland lärare

Boken har hon skrivit med lärarstudenter och yrkesverksamma lärare i tankarna.
– Men i grunden handlar det om eleverna i skolan och om vad de får med sig ut i livet. Många lärare bär på en oro: de värderingar som vi tyckte var självklara att prata om i skolan för några år sedan uppfattas nu som kontroversiella. Fastän det egentligen borde vara helt okontroversiellt att prata om rasism, om orättvisor, att ifrågasätta konsumtionssamhället och om att vi har en klimatkris.

I åtta studier gör hon analyser av pedagogikens roll: hur den påverkas av berättelser om konstant samhällelig kris och osäkerhet, desinformation och propaganda. Hon uppmanar till vad hon kallar ett filosofiskt återvinningsarbete, en nystart.

Vill diskutera vad som är viktigt

– Vad av det gamla ska vi behålla och vad ska vi kasta bort? Att fostra elever att bli demokratiska medborgare har varit en utgångspunkt för skolan, men under de senaste decennierna har det skett en förskjutning. Fokus ligger på individen och hens prestationer. Man talar inte om att vara snäll, att vi ska ta hand om vår jord och om varandra och om vad det är som gör att vi blir lyckliga människor.

Generationsöverskridande dialog

Birgit Schaffar tar hjälp av filosofer och författare som Hannah Arendt, Simone de Beauvoir, Paulo Freire och bell hooks, för att visa hur pedagogiken kan beskrivas som en pågående dialog mellan generationer.
– Den dialogen handlar om hur vi lever våra liv och hur vi kan ta ställning till vad som är viktigt just nu, säger hon.

Boken ges ut av Malmö University Press och ingår i serien "Kritisk-vitalistiska studier av barndom, utbildning och samhälle” vid Malmö universitet. Redaktörer för bokserien är Hanna Sjögren och Liselott Mariett Olsson.

Läs mer om Birgit Schaffars bok på förlagets webbsida.