Socialt arbete är en akademisk disciplin, ett forskningsämne, ett utbildningsämne och en praktik eller ett verksamhetsområde. Det rör klassiska sociala frågor om barns välfärd, missbruk och beroende, åldrande, funktionshinder, fattigdom och uttryck för strukturell och ekosocial ojämlikhet utifrån både praktiska och teoretiska kunskapsintressen.

Seminariet i socialt arbete

Utbildning vid Institutionen för socialt arbete

Institutionen för socialt arbete ger utbildning på grund- och avancerad nivå. Du kan studera inom ramen för något av våra utbildningsprogram på grundnivå, men också på något av våra masterprogram eller många fristående kurser inom socialt arbete, handikapp- och rehabiliteringsvetenskap och socialpsykiatri. Du kan bläddra bland universitetets kurser här

Forskning vid Institutionen för socialt arbete 

Vid Institutionen för socialt arbete bedrivs forskning inom en rad olika områden som rör frågor kring sociala problem och socialt förändringsarbete. Det handlar om forskning kring individer och grupper men också om hur sociala förhållanden hanteras i ett välfärdsperspektiv.

Forskningsområden

Barn/unga/familj

Forskningen inom detta fokusområde handlar om barn, unga, familjer och föräldraskap i det postmoderna samhället som bär med sig en särskild komplexitet och sårbarheter. Bland annat fokuserar vi på:

  • barns och familjers livsvillkor i såväl individuellt som strukturellt utmanande situationer
  • ungdomars vardagsliv med ett särskilt fokus på identitetsfrågor och motstånd
  • familjepolitik och förutsättningar för föräldraskap
  • samarbete mellan aktörer som är involverade inom den sociala barnavården.

Kontaktperson: Lars Plantin

 

Funktionshinderforskning

Vid institutionen för socialt arbete studeras funktionshinder i relation till ​social utsatthet, ​social rättvisa, ​livsvillkor och ​ normer.​ Forskningen innefattar en bred syn på fysiska, psykiska och kognitiva funktionsnedsättningar, med fokus på social exkludering och hinder för delaktighet. Hinder för delaktighet studeras såväl utifrån bristande möjligheter till deltagande på lika villkor som utifrån samhälleliga förutsättningar för medborgarskap och jämlik hälsa.

En viktig uppgift i forskargruppens (FURE) forskning är att analysera interaktionen mellan individ och samhälle och att belysa frågor om funktionshinder och rehabilitering från flera olika perspektiv.

Missbruk och beroende

Forskningen inom detta fokusområde handlar om de problem som kan uppstå till följd av drog(miss)bruk, såväl för individer (enskilda droganvändare och deras närstående) som för samhället. Samhällets kontroll-, stöd- och vårdsystem står också i centrum.

Den mesta forskningen fokuserar på illegal narkotika, men forskning om alkohol förekommer också. Några områden har belysts i ett flertal projekt. Det gäller framför allt 

  • livsvillkor, livsstilar och risktagande bland personer med narkotikaproblem 
  • sociala och medicinska problem samt dödlighet bland personer som injicerar narkotika
  • missbruks- och beroendevård inom socialtjänst och sjukvård
  • narkotikapolitik i Sverige och internationellt.

Bruk, missbruk och beroende av droger behöver analyseras ur ett socialt perspektiv och relateras till sociala, kulturella och politiska faktorer på olika nivåer. I vår forskning analyseras bland annat konsekvenserna av individualisering, medikalisering och ekonomisering, såväl för enskilda människor som för vårdsystemet och narkotikapolitiken.

Forskningen bygger ofta på ett aktörsperspektiv, där individernas motiv för drogbruket och drogernas olika funktioner och användningsområden står i centrum. Vi arbetar med både kvalitativa och kvantitativa metoder (intervjuer, enkäter, register, etnografi). I projekten samarbetar vi gärna med praktiker, brukarorganisationer och personer med egna drogerfarenheter. 

Kontaktperson: Torkel Richert

Strukturell och ekosocial ojämlikhet

Forskningen inom detta fokusområde rör frågor i gränssnitten mellan välfärds- och fattigdomsfrågor, socialpolitik, produktionsmönster, arbetsliv och arbetsmarknad, boende och bostadsmarknad samt migrationsregimer. Intresset är riktat mot ojämlika villkor, förutsättningar och prekariatet men även mot hur samtida teknologier som utvärdering och digitalisering interagerar med dessa förhållanden. Här ingår även ett intresse för ekosocial ojämlikhet som gäller välfärds- och resursfördelningsfrågors samband med inte endast sociala utan även ekologiska och fysiska dimensioner av hållbarhet.

Kontaktperson: Carin Cuadra

Åldrande

Forskningen inom detta fokusområde handlar om livsvillkoren för äldre utifrån genus, etnicitet, migration och förkroppsligande inom omsorgen men även organisering av såväl traditionella som nya former av äldreomsorg i kölvattnet av demografiska förändringar och ökande skillnader i sociala villkor och livslängd. Forskningen rör även arbetsvillkor och omstrukturering av välfärdsstaten och ökande beroende av teknologisk infrastruktur som till exempel digitalisering.

Kontaktperson: Åsa Alftberg

Projekt och publikationer

Totalt antal träffar: 28

Forskare och doktorander

Kontakta gärna institutionens forskare med frågor och förslag om samarbete.

Totalt antal träffar: 77

Forskarutbildning vid Institutionen för socialt arbete

En stor del av forskningen vid Fakulteten för hälsa och samhälle är tvärvetenskaplig, vilket öppnar upp för nya spännande forskningsområden utanför de traditionella ämnesuppdelningarna mellan medicin och samhällsvetenskap.

Samarbeta med oss

Vår forskning bedrivs och utvecklas i nära samarbete med lokala aktörer, nationella organisationer och myndigheter samt internationella samarbetspartners. Här bedrivs en forskarutbildning med drygt 20 doktorander där en del är antagna via forskarskolan för yrkesverksamma inom hälsa, vård och välfärd. 

Uppdragsutbildningar

Vi erbjuder kompetensutveckling för er personal i form av skräddarsydd utbildning efter era önskemål och behov. Ni får ta del av den senaste forskningen och den ämnesbredd som universitetet erbjuder. 

Läs mer om våra uppdragsutbildningar

Kontakta oss

Totalt antal träffar: 95