Vid Institutionen för Skolutveckling och ledarskap (SOL) finns speciallärar- och specialpedagogutbildningar, där studenterna bland annat undervisas om matematikinlärning, skriv-, läs- och språkinlärning, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), inkludering, samtalsmetodik. Vid SOL finns också ett yrkeslärarprogram med yrkesdidaktik, yrkeskunnande, vuxnas lärande och konflikthantering som centrala teman. SOL har ett omfattande uppdrag att undervisa inom den utbildningsvetenskapliga kärnan (UVK) i vidareutbildning av lärare (VAL), utländska lärares vidareutbildning (ULV) arbetsintegrerad lärarutbildning (AIU) och kompletterande pedagogisk utbildning (KPU). Utöver detta erbjuder SOL handledarutbildningar och kurser i ledarskap och skolutveckling, rekryteringsutbildning för blivande skolledare och förändringsledarskap i skolan. Forskningen vid SOL knyter an till detta utbildningsutbud.

Utbildning och samverkan på SOL

Institutionen för Skolutveckling och ledarskap (SOL) ansvarar för speciallärar- och specialpedagogprogrammen samt yrkeslärarutbildningen. SOL ansvarar också för kurser i utbildningsvetenskap inom Arbetsintegrerad lärarutbildning (AIU), Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU), Utländska lärares vidareutbildning (ULV) och Vidareutbildning av lärare (VAL). Vidare ges fristående kurser, bland annat med inriktning mot skolutveckling och ledarskap.

I samarbete med Regionalt utvecklingscentrum (RUC) skräddarsyr vi uppdragsutbildningar, framför allt på uppdrag av skolor och Skolverket. Sedan flera år ansvarar SOL också för Speciallärarutbildningen inom Lärarlyftet.

Samverkan på SOL

SOL samverkar med olika aktörer i samhället inom uppdragsutbildningar, verksamhetsförlagd utbildning och forskning.

Regionalt utvecklingscentrum, RUC

Malmöungdomars väg till arbete genom högre utbildning, MUVAH

Utbildning, lärande, forskning, ULF

Verksamhetsförlagd utbildning, VFU

Specialpedagogik

SOL erbjuder utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå inom specialpedagogik.

Utbildningsledarskap och skolutveckling

Institutionen erbjuder även kurser inom området utbildningsledarskap och skolutveckling.

Kompletterande utbildning

Vi erbjuder också lärarutbildning för dem som redan har akademiska poäng eller yrkesutbildning.

Sök bland våra utbildningar i kurskatalogen

Forskning

Forskarna vid SOL representerar olika vetenskapliga ämnen som pedagogik, specialpedagogik, yrkesdidaktik, folkhälsovetenskap, rättsvetenskap, statsvetenskap, logopedi och historia. Forskningen organiseras genom forskningsplattformen Research Platform of Education and Special Education (RePESE). På plattformen finns olika forskargrupper som bland annat undersöker ledarskap, inlärningsprocesser, vuxnas lärande, undervisning och mångfald i skolan samt demokrati och likvärdighet.

Forskare, publikationer och aktuella forskningsprojekt

Totalt antal träffar: 26

Forskargrupper

Forskningsplattformen Research Platform for Education and Special Education (RePESE) samlar flera forskargrupper. Forskningsplattformen är öppen för alla som är intresserade av utbildningsvetenskapliga frågor inom för-, grund-, gymnasieskola och högre utbildning samt icke-institutionaliserat lärande.

Forskningens fokus är bildning, utbildning och innovativa läroprocesser. Syftet är att ge samhällsmedborgare förutsättningar att lösa samhällsutmaningar. Forskningen har sin grund i utbildningsvetenskap, pedagogik och specialpedagogik men är även flervetenskaplig, till exempel genom praxisnära skolforskningsprojekt om ämnesinnehåll på olika utbildningsnivåer.

RePESE Högre seminarier

Research Platform for Education and Special Education

Fakulteten för Lärande och samhälle, Institutionen för Skolutveckling och Ledarskap (SOL)

Samtliga seminarier kommer att hållas i Orkanen, OR:D477 och sändas live via zoom

25 januari 2022 kl.13:15-15:00
Communication and language interventions
Kari-Anne Bottegård Næss, Professor i Specialpedagogik, Oslo universitet

1 mars 2022 kl.13:15-15:00
Jakob Billmayer presenterar sin forskning
Jakob Billmayer, universitetslektor i Pedagogik, Malmö universitet

12 april 2022 kl.13:15-15:00
Rektors ledarskapspraktiker i arbetet med kollaborativa förbättringsprocesser
Susanne Sahlin, universitetslektor i Pedagogik, Mittuniversitetet

24 maj 2022 kl.13:15-15:00
Universitetslärarprofession i post-pandemiska hybrida lärandemiljöer
Adrian Lundberg, universitetslektor I Pedagogik, Malmö universitet

Varmt välkomna!
Forskningsledare Lisa Hellström

RePESEs undergrupper och intresseområden

RePESE har flera undergrupper som ingår i plattformen som studerar bland annat ledarskap, fenomenografi, vuxnas lärande, undervisning och mångfald samt demokrati och likvärdighet.