Varje fjärde svensk lider av flera besvär i mun och käke samtidigt – vilket påtagligt försämrar deras livskvalitet. Nu kan ny kunskap som presenteras i Ibrahim Oghlis avhandling bidra till förbättrad vård för dessa individer.

Smärta eller besvär i mun, käke eller ansikte (så kallade orofaciala besvär) är en av de vanligaste orsakerna till att patienter söker tandvård. Ibrahim Oghli har i sitt avhandlingsarbete tittat närmare på hur problem eller obehag i dessa delar av kroppen påverkar individers livskvalitet – och då med särskilt fokus på smärta i eller problem med käkleden.  

Studien, i vilken ett slumpmässigt urval av svenskar själva har fått rapportera, visar att två av fem besväras av dålig andedräkt, medan cirka en av fem lider av olika käkbesvär respektive muntorrhet. Därutöver uppger knappt var tjugonde person att de är drabbade av munsveda (Burning mouth syndrome).    

Dessutom visar studien att det inom detta område är vanligt med komorbiditet, det vill säga samsjuklighet. Mer än var fjärde person i studien uppger att de lider av flera av dessa besvär samtidigt – där parallella problem i käken och munsveda orsakar störst negativ inverkan på munhälsan och livskvaliteten. Individerna upplever en påtaglig försämring av sin livskvalitet eftersom de olika besvären förstärker varandra. Och ju fler parallella besvär, desto sämre livskvalitet.

Ibrahim Oghli har även i sitt arbete fokuserat på att undersöka individers käkfunktion. Här konstateras bland annat att äldre personer och de som har tandproteser oftare drabbas av bristande käkfunktion än andra vuxna svenskar. Med följd att han poängterar vikten av att beakta ålder och tandstatus vid bedömning av käkfunktion – samt har tagit fram riktvärden för käkfunktioner som kan fungera som stöd i olika kliniska granskningar och beslut. Där dessa riktvärden ger tandläkare och andra vårdgivare ett bättre verktyg att utvärdera och behandla olika orofaciala besvär.  

Forskningen kan ge förståelse för hur vanliga orofaciala besvär är, hur de påverkar vardagen och vilka faktorer som kan förutsäga långsiktiga effekter genom att kombinera data från tvärsnittsstudier och långtidsanalyser, konstateras det i avhandlingen.  

Läs Ibrahim Ohlis avhandling: Jaw Function and Oral HealthRelated Quality of Life