Elakartad prostatacancer kan upptäckas med ny metod

Samarbetet mellan forskarna Jenny Persson och Börje Sellergren har lett fram till en metod som kan komma att upptäcka prostatacancer i ett tidigare skede.
Prostatacancer (PCa) är den vanligaste cancerformen med hög dödlighet bland svenska män. Särskilt utmanande är stadiet med metastaser, där existerande behandlingar ger en begränsad effekt. Men två professorer, en vid Malmö och en vid Umeå universitet, är något på spåren.
Börje Sellergren, professor vi Malmö universitet, och hans forskalag har utvecklat en syntetisk antikropp som man hoppas kan användas för att upptäcka metastaserna i ett tidigt skede.
– Mer än 80 procent av metastaserande PCa-patienter har en hög nivå av proteinet PSMA (Prostata Specifikt Membran Antigen) vilket gör det till en viktig biomarkör. Vi har blivit inspirerade av Jenny och tumörforskarna som berättat för oss, att just det här proteinet är viktig att detektera, säger Börje Sellergren.
Jenny Persson, professor vid Umeå universitet (som tidigare innehaft en gästprofessur vid Malmö universitet) forskar om mekanismer i skräddarsydda läkemedel för att kunna behandla just cancermetastaser.
– De unika nanopartiklarna som Börje och hans team har tagit fram kan på ett känsligt sätt upptäcka cancerceller som uttrycker PSMA-proteinet. Nanopartiklarna ska kunna fånga upp cancerceller i blodprovet och ge tidigare diagnostik av cancer. Det fina är att de har en dubbelfunktion, då dom i princip även kan användas inom terapi mot prostatacancer, förklarar Jenny Persson.
Nanopartiklarna ska kunna fånga upp cancerceller i blodprovet och ge tidigare diagnostik av cancer.
Professor Börje Sellergren
Börje Sellergrens forskarlag använder sig av en teknik som kallas ”molecular imprinting” som innebär att man gör en polymeravgjutning av den struktur man vill känna igen på cancercellen.
– Våra syntetiska antikroppar kan upptäcka och färga in de biomarkörer vi letar efter. De syntetiska antikropparna är både billigare och enklare att framställa än motsvarande biologiska, säger Börje Sellergren.
Minskar användningen av radioaktiva ämnen
Vidare kommer metoden att vara oberoende av radioisotoper. Idag används nämligen radioaktiva ämnen för att upptäcka cancer och cancerspridning i kroppen.
– Vi kan minska mängden radioaktiva undersökningar samtidigt som patienten får en mer exakt diagnostik. Ju tidigare man upptäcker elakartad prostatacancer, desto större chans är det att förhindra att det sprider sig vidare i kroppen, säger Jenny Persson.
Nästa steg för forskarna blir att utveckla tekniken och utöka kunskapen om biomarkören PSMA för att öka känsligheten i detektionen.
– Det rör sig ju om extremt små mängder av metastaserande cancerceller som cirkulerar i blodet, så de är väldigt svåra att upptäcka. Men det handlar inte bara om att upptäcka dem, vi vill också se och förstå vad de uttrycker, det vill säga hur deras gener och proteiner ser ut, eftersom det är olika för olika patienter, säger Jenny Persson.
Vetenskaplig artikel om forskningen
PSA-prov
PSA-prov är det gängse sättet idag inom sjukvården för att upptäcka prostatacancer i blodet. PSA (prostataspecifikt antigen) är inte något cancerämne utan ett äggviteämne som finns naturligt i kroppen även hos friska män. Svagheten med detta prov är att det finns patienter som inte uppvisar förhöjda PSA-värden, men som ändå har en viss typ av aggressiv prostatacancer. PSA-värdet kan dessutom förhöjas av många andra orsaker än cancer, exempelvis inflammationer.