EduSinglePage
Om kursen
Kursens syfte är att studenten ska utveckla grundläggande kunskap och förståelse för begrepp och metoder som är centrala vid utveckling av informationssystem. Studenten ska även nå en grundläggande färdighet i konstruktion av datorprogram. Vidare ska studenten uppnå förståelse av hur ett datorsystem fungerar på grundläggande logisk nivå, och hur det kopplas till högre nivåer genom lager av abstraktion.
Kursinnehåll
Kursen består av fyra delar:
1. Programmering 1 (4 hp) : Utveckling av system är en form av problemlösning på olika nivåer. En nivå är att skapa algoritmer med vars hjälp ett problem kan lösas. Momentet introducerar strukturerad programmering för problemlösning.
2. Systemutveckling (3,5 hp) : Att se utveckling av informationssystem som en repetitiv process bestående av cykler av kravinsamling, design, kodning och testningsiterativ introduceras. Varje cykel innebär realisering av en mindre del ny funktionalitet; ett inkrement.
3. Programmering 2 (5 hp ): Fundamentalt för utvecklingsprocessen är goda val av representation. Momentet ger en introduktion till objektorienterad representation och som bas för programmering.
4. Informations- och systemarkitektur och användbarhet (2,5 hp): Introduktion till användbarhet som en målsättning för utveckling av datorbaserade informationssystem.
Utifrån delarna 1 till 4 avslutas kursen med att analysera befintliga system med avseende på samtliga steg som ingår i systemutvecklingsprocessen.
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet + Matematik 2a eller Matematik 2b eller Matematik 2c.
Kursvärdering
Högskolan ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av högskolan. Högskolan sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).