Stödplattformen för migration och hälsa, MILSA, har utvecklat kunskap och stöttat metodutveckling för att främja nyanlända migranters inkludering och etablering i det svenska samhället. Här finns rapporter, artiklar och annat material

Utbildning

Information om det samhälle man bor i och kunskap för att kunna ta hand om sin hälsa är både en mänsklig rättighet och viktigt för en lyckad integrationsprocess. Runt om i landet arbetade samhälls- och hälsokommunikatörer med just detta.

Nationell utbildning för samhälls- och hälsokommunikation

MILSA utbildningsplattform är en nationell satsning för samhälls- och hälsokommunikatörer med fokus på utbildning, erfarenhetsutbyte och nätverksbyggande. Projektet hade stöd från Europeiska Socialfonden 2017-2021 och Socialdepartementet.

I projektet har universitet, länsstyrelserna, regioner, kommuner, experter inom olika sakområden samt olika idéburna organisationer på både nationell och internationell nivå samverkat.
Lärare från flera universitet i olika delar av landet ansvarade tillsammans med sakkunniga för viktiga områden av utbildningen. Utbildningen har genomförts på distans men omfattar också olika praktiska moment och fysiska utbildningsträffar.

Under projektets gång har nära 200 kommunikatörer som arbetar med att ge samhällsorientering och hälsokommunikation på olika språk i hela landet deltagit.
Projektet har också stöttat nätverkande, samarbete och erfarenhetsutbyte kommunikatörer emellan och mellan aktörer som arbetar med frågorna.
Utöver att ta fram och genomföra en grundutbildning för kommunikatörer har MILSA tagit fram en textbok inom samhällskunskap samt en handbok för samhälls- och hälsokommunikatörer.

Textboken Samhällsorientering för en hållbar integration av Erik Amnå och Mikael Stigendal har fokus på samhällsorienteringens teman men utifrån kommunikatörernas behov av förståelsekunskap.
MILSA handbok för samhälls- och hälsokommunikatör är unik då det tidigare har saknats ett stödmaterial som talar direkt professionen samhälls- och hälsokommunikatör. Exempel på frågor som lyfts i handboken är hur man som kommunikatör skapar en trygg miljö, säkrar att deltagarna tagit emot kunskapen som förmedlas, hur man kan ta sig an och diskutera kring svåra ämnen i klassrummet samt avgränsningar i relation till rollen som kommunikatör.

Samhällsorientering för en hållbar integration

Publikationer

Kom ihåg

Nycklar för lyckad integration

  • Personer som mår bra har lättare att anpassa sig till nya förhållanden och lära sig ett nytt språk. Det är viktigt att ta hänsyn till nyanländas mående och hälsa i introduktionen till det nya landet.
  • Kunskap, verktyg, redskap och ömsesidig förståelse underlättar för integration. Samhällsorienteringen för nyanlända behöver ha en hög professionell nivå och träna konkreta kompetenser.

Forskningsprojektens resultat

Programperiod 1: Undersöka och utöka kunskapsläget

Fokus under den första programperioden var att undersöka och utöka dåvarande kunskapsläge gällande nyanländas hälsa vilket inkluderar hälsa i ett socialt hållbarhetsperspektiv, bedömning av arbets- och prestationsförmåga, fysisk aktivitet och arbetet med idéburen sektor (NAD). Dessutom riktades fokus mot att professionalisera hälsokommunikationen som erbjuds som stöd inom etableringsprogrammet. Både kvalitativ och kvantitativ metod låg till grund för kunskapsinhämtningen under denna programperiod.

Programperiod 2: Kunskapsinhämtning och fördjupande studier

Hälsosituationen och hälsorelaterade bestämningsfaktorer bland flyktingar i Skåne

Tre enkätstudier genomfördes inom ramen för denna programperiod där fokus riktades på hälsorelaterade frågor inom och efter etableringsprogrammet.

Erfarenheter av etableringsprocessen hos nyanlända flyktingfamiljer

Studien utforskade erfarenheter hos nyanlända familjer av etableringsprocessen i Sverige. Studien baserades på intervjuer genom en kvalitativ forskningsmetod.

Hälsa och hälsorelaterade faktorer hos nyanlända ungdomar

Studien undersökte hälsosituationen hos nyanlända ungdomar i syfte att öka kunskapen om olika sociala determinanters betydelse för hälsosituationen hos nyanlända ungdomar. Studien fokuserade särskilt på betydelsen av socialt kapital, framtidstro och riskbeteende.

Utvärdering av Välkommen till Skåne

Utvärderingen av projektet Välkommen genomfördes i två faser under 2016–2019. Syftet med utvärderingen var att undersöka vilken betydelse ett utvidgat program för samhälls- och hälsokommunikation förlagt till olika samhällsarenor kan få på olika hälsorelaterade bestämningsfaktorer.