Crafoordska stiftelsen stödjer Malmö universitets Performance Lectures

Malmö universitets forskare Aage Radmann tillsammans med scenkonstnären Matthias Hahne Thorbjörnsson under sin föreställning "Supporter i nöd och lust."
Malmö universitet har beviljats bidrag från Crafoordska stiftelsen med projektet Mau Performance Lecture – en konstnärlig föreställning baserad på forskning. Performance Lectures vid Malmö universitet är ett koncept där forskare och kulturaktörer samarbetar för att presentera forskning på ett sätt som är både tillgängligt och engagerande för en bredare publik. Genom att kombinera akademisk forskning med scenkonst skapas föreställningar som inte bara informerar utan också inspirerar och väcker nyfikenhet.
Forskare och kulturaktörer samarbetar
Performance Lectures visar upp olika forskningsämnen på Malmö universitet, utifrån aktuell forskning och samhällsaktuella frågor. Ämnena varierat brett och kan komma från samtliga fakulteter. I Performance Lectures samarbetar universitetet med det fria kulturlivet i Malmö för att arbeta med olika konstnärliga uttryck, utifrån vad som passar forskningens innehåll bäst och stor flexibilitet gällande platsen för föreställningen. Tidigare Performance Lectures har gestaltat forskning om atomer, supporterkultur och näthat mot kvinnor.
Hur ser arbetsprocessen ut?
Arbetsprocessen sträcker sig över ungefär ett halvår och bygger på ett nära samarbete mellan forskaren och konstnären. Inledningsvis identifieras forskningsfrågor som ska ligga till grund för föreställningen. Därefter utvecklas manus genom konstnärliga metoder, där båda medverkar aktivt i den kreativa processen. Föreställningarna riktar sig både till allmänheten och utvalda skolor, vilket bidrar till att sprida forskningen på ett engagerande sätt. Arbetssättet stärker relationer och skapar möjligheter för framtida samarbeten. Efter föreställningarna har flera av forskarna och kulturaktörerna fortsatt att samarbeta, vilket vittnar om en långsiktig och hållbar samverkan.
– Planeringen för nästa Performance Lecture är i full gång och kommer handla om ensamhet bland äldre, byggd på forskning av lektor Elin Taube vid Institutionen för vårdvetenskap. Detta är ett angeläget ämne som är utpekat som en samhällsutmaning och ett folkhälsoproblem. Varmt välkomna den 10–11 september till Bastionen, säger Karolina Rosenqvist, projektledare för Kultursamverkan vid Malmö universitet.
Vad betyder stödet från Crafoordska stiftelsen?
Med stödet från Crafoordska stiftelsen finns nu möjligheten att kunna genomföra två Performance Lectures per år under 2026-2027. Detta ger universitetet möjlighet att samarbeta med fler forskare, utforska en bredare variation av forskningsämnen och arbeta med olika konstnärliga uttryck. Därmed kan universitetet erbjuda fler föreställningar där forskning står i centrum, till gagn för medarbetare, studenter, allmänheten och skolor.
– Performance Lectures är både ett sätt att bredda vår forskningskommunikation och att lära oss mer om hur vi som forskare och lärare kan arbeta med estetiska uttrycksformer för att utforska frågor och förmedla resultat. Vi vill rikta ett stort tack till Crafoordska stiftelsen för deras bidrag till Malmö universitet, säger Malin Ideland vicerektor för forskning och forskarutbildning.
Text: Wilma Haneke Brodd