Nytt år betyder ofta mer aktivitet på gymmet. Ibland kan det vara bilder av vältränade kroppar i sociala medier som ger en knuff att börja träna. Men bland unga kvinnor är scrollandet övervägande negativt och leder till ångest och försämrad kroppssyn. Det konstaterar Aurélien Daudi, som i sin avhandling undersökt fenomenet fitspiration.

– Idag nås vi alla av bilder på kroppar som visas upp i lättklädda poser. Men denna utveckling som normaliserades via Instagram har lett till djupa och ofta skadliga förändringar, säger Aurélien Daudi som nyligen disputerade.

Idén till avhandlingen fick han från sitt eget intresse för styrketräning, genom vilket han kom i kontakt med den digitala fitnesskulturen.

– Det var 2014, i den vevan som Instagram slog igenom. Någonting hade hänt i och med sociala mediers ankomst. Människor hade plötsligt börjat visa upp sina kroppar för att få likes och kommentarer. Det nya mediet hade förändrat hur vi representerade oss själva socialt och genom fitness hamnade kroppen naturligt i fokus.

Undersöker hur digital fitnesskultur växte fram

När Aurélien Daudi fortsatte sina studier i idrottsvetenskap och filosofi, vill han i sin doktorsavhandling undersöka hur denna digitala fitnesskultur – fitspiration – har utvecklats, vilka effekter den har och vilken roll sociala medier har spelat i detta.

Daudi använder två filosofiska perspektiv. Med hjälp av Neil Postmans teorier undersöker han hur mediernas naturliga tendenser påverkar oss och hur övergången från text- till bildbaserad kultur påverkar vår relation till oss själva. Genom Nietzsches ögon diskuterar han vad människor behöver för att uppnå mänskligt blomstrande och hur sociala medier kan motverka detta.

Det är tydligt att interaktioner med fitspiration på sociala medier ofta förknippas med ångest och en försämrad kroppssyn. Det ökar benägenheten för social jämförelse och främjar självobjektifierande beteenden. Unga kvinnor påverkas särskilt negativt.

Aurélien Daudi

– Min avhandling är filosofisk, vilket gör det svårt att tala om konkreta resultat. Men något som är tydligt är att interaktioner med fitspiration på sociala medier ofta förknippas med ångest och en försämrad kroppssyn. Det ökar benägenheten för social jämförelse och främjar självobjektifierande beteenden. Unga kvinnor påverkas särskilt negativt. Genom filosofin kan vi bättre förstå den psykologiska och kulturella utveckling som tog fart med Instagram.

Vill öka medvetenheten

Även om män också kan uppleva negativa effekter ser Daudi att fitspiration i den gruppen i högre utsträckning har en träningsmotiverande inverkan.

– Avhandlingen diskuterar filosofiska strategier men erbjuder få lösningar. Framför allt belyses behovet av ökad medvetenhet. Personligen tror jag vi behöver överväga restriktioner för unga när det gäller sociala medier, särskilt under känsliga utvecklingsår. Många av oss känner att det skaver, men vi kan inte sätta fingret på vad det är. Med fitspiration som exempel hoppas jag kunna öka medvetenheten kring sociala mediers påverkan.

 

Om avhandlingen

Fitspiration – skadligare än vi tidigare trott

Sociala medier driver fram en kultur av digital exhibitionism, inom träningsvärlden så kallad fitspiration. Denna trend har både positiva och negativa effekter: den kan inspirera till ett hälsosammare liv, men skapar också stor press att konstant visa upp en idealisk bild av sig själv, vilket kan leda till stress och dåligt självförtroende. I sin avhandling Conspicuous Fitness: Social Media, Fitspiration, and the Rise of the Exhibitionistic Self" visar Aurélien Daudi att denna digitala kultur har djupare sociala och psykologiska implikationer än vad man tidigare antagit.

Läs Aurélien Daudis avhandling