Förbättra din munhälsa – med individuell ”coach” i mobilen

"Telefonen är en utmärkt kanal för att med hjälp av kameran i realtid ge instruktioner för personligt anpassad tandvård", säger Matin Farzad, som ingår i forskargruppen vid Malmö universitet.
En personligt utvecklad guide i mobilen som visar exakt hur just du ska använda din tandborste, mellanrumsborstar och tandtråd. Det utvecklar nu en forskargrupp på Odontologiska fakulteten vid Malmö universitet.
– Med applikationen i telefonen som coach hoppas vi att fler på sikt ska förbättra sina munvårdsrutiner och munhälsa och samtidigt spara in på samhällets resurser, säger Aleksandar Milosavljevic, specialisttandläkare och biträdande universitetslektor på Odontologiska fakulteten.
Varenda vuxen person vet att hen dagligen ska borsta sina tänder – och använda tandtråd eller mellanrumsborstar. Det är något vi också ofta blir påminda om när vi besöker tandläkare eller -tandhygienist, inte sällan i form av en pedagogisk broschyr om skötsel av munhälsan.
– Alla borstar sina tänder, men få gör det på rätt sätt och än färre rengör dagligen mellan tänderna.
– Med följd att många individer längre fram i livet riskerar att drabbas av tandköttssjukdomar som gingivit och parodontit, som i värsta fall kan leda till tandlossning, fortsätter Aleksandar Milosavljevic.
Forskargruppen vid Malmö universitet funderade därför över hur de skulle kunna underlätta för människor att sköta sin munhälsa i vardagen. Ett av svaret blev: att utveckla en applikation för mobiltelefoner med individuellt skräddarsydda guider som pedagogiskt visar hur människor ska rengöra just sina tänder.
– Många människor, vad vi förstår, tittar på sin mobil när de borstar tänderna.
– Telefonen är därför en utmärkt kanal för att med hjälp av kameran i realtid ge instruktioner för personligt anpassad tandvård, säger Matin Farzad, som också ingår i forskargruppen.
Det återstår flera moment i forskningsprojektet innan aktuell applikation kan finnas i var persons mobiltelefon. Ett första steg är att testa applikationens effektivitet genom kliniska studier där patienter erhåller de individuella instruktionerna. Instruktionerna rekommenderas av tandläkaren och visualiseras i ”augmented reality” (förstärkt verklighet) i applikationen över patientens egna tänder.
Forskargruppen ser flera utvecklingsmöjligheter med applikationen för att exempelvis integrera applikationen med befintliga journalsystem inom tandvården. Detta är dock ett större projekt som får utvecklas i ett senare skede.
– Vi behöver nu mer tid till att genomföra flera randomiserade kliniska studier på hundratals patienter. Detta för att se om vi kan få till beteendeförändring hos patienterna som får tillgång till applikationen och på så sätt förhindra eller mildra utveckling av allvarliga tandköttssjukdomar.
– Om detta visar sig ge önskat utfall så kommer vi få en förebyggande behandling som är mycket mer kostnadseffektiv och bättre för patienterna än reaktiv och reparerande vård, säger Aleksandar Milosavljevic.
Fotnot: Gingivit är en inflammation i tandköttet, som kan bidra till att tandköttet blir svullet och blöder lätt när du borstar tänderna eller använder tandtråd. Parodontit är en allvarligare form av tandköttsinflammation som påverkar både tandköttet och käkbenet och kräver professionell behandling.
Mer om digitala verktyg inom tandvård
Forskargruppen vid Malmö universitet har tidigare utvecklat flera digitala pedagogiska hjälpmedel som används i olika tandvårdsutbildningar.
Ett av dessa verktyg är ett spel som underlättar för studenter att förstå klassifikationssystem för diagnoser. Ett annat hjälpmedel är virtuella patienter som studenter kan träna bemötande på och mer målinriktad kommunikation.