Lika villkor för föräldraledighet är ett viktigt steg mot en rättvisare idrottsvärld. Det menar Anna-Maria Hellborg vars forskning visar på stora skillnader i hur kvinnor och män balanserar familjeliv och elitidrottskarriär. ”Det krävs en öppen dialog mellan idrottsorganisationer och idrottare, där föräldraskap prioriteras” säger hon.

– Jag har gjort tre olika studier, bland annat en där jag tittat på hur media skriver om föräldraskap i relation till elitidrott. Det är fortfarande stereotyper som styr – kvinnor framställs som de primära föräldrarna, medan mäns engagemang för barnen ofta ses som sekundärt, säger Anna-Maria Hellborg som sedan 2021 forskat kring föräldraskap och elitidrott.

Hellborg förklarar vidare att idrottares möjlighet att vara närvarande föräldrar ofta påverkas av ekonomiska resurser och stöd från omgivningen.

– För många kvinnor handlar det om att ha råd med barnvakt eller att ha föräldrar eller svärföräldrar, säger Hellborg.

När det kommer till hur förbund och klubbar reagerat på de forskningsresultat som hon hittills presenterat, välkomnar hon ytterligare dialog.

Det har inte varit några direkta diskussioner än, men jag hoppas att detta sker i framtiden. Det borde vara en självklarhet att fråga idrottare om deras familjesituation och erbjuda hjälp, till exempel barnpassning vid träningsläger. Kvinnor uttrycker ofta att de ska kräva detta, medan männen mer accepterar att det är deras eget ansvar

Anna-Maria Hellborg 

Det är här som Hellborg menar att kommunikationen brister – inte minst vad gäller kontrakt och vad som faktiskt gäller i praktiken utan det är också en fråga om jämställdhet.

– Det finns riktlinjer från till exempel UEFA och FIFA för kvinnors föräldraskap, men inget motsvarande för män som vill vara föräldralediga. Idrotten är fortfarande konservativ när det gäller mäns roll i familjen. Det saknas förebilder och det pratas inte om det, förklarar Hellborg.

Förhoppningen är att forskningen ska bidra till förändring – men det kräver vilja från olika idrottsrörelser.

– Jag hoppas att resultaten kan användas för att utveckla riktlinjer inom förbund och klubbar. Vad behöver idrottare tänka på? Hur kan sponsorer och organisationer stötta? Det handlar inte alltid om pengar – en positiv och förstående attityd kan göra mycket. Det är en jämställdhetsfråga – och när det gäller mäns föräldraskap så pratas det inte mycket om det. Det är hög tid att vi börjar prata mer om den.

Text av Wilma Haneke Brodd