Unga migranter väljer bort ungdomsmottagningen
Få unga migranter söker sig till ungdomsmottagningen. Det var det mest överraskande resultatet som forskaren Nada Amroussia vid Malmö universitet kom fram till i sin avhandling om unga migranters sexualitet och hur de söker vård för sexuell och reproduktiv hälsa. ”Vi behöver mer kunskap om vad det här beror på”, säger hon.
I avhandlingen har Nada Amroussia intervjuat tjugo personer i åldern 17-26 år med rötter i Mellanöstern och som själva identifierar sig som migranter. De är bosatta i Skåne och det varierar hur länge de varit i Sverige, från två månader upp till 16 år.
Frågorna har kretsat kring sexualitet och vad de har för upplevelser av att söka hjälp och kunskap på framförallt ungdomsmottagningar.
För vissa var det kopplat till skam och tabu. För andra var det inte relevant att söka sig dit. De resonerade som så att du går bara dit om du är sexuellt aktiv.
Forskare Nada Amroussia om varför unga migranter inte söker sig till ungdomsmottagningar.
Det resultat som sticker ut är att bara några få besökt en ungdomsmottagning eller en annan klinik som erbjuder råd och hjälp om sexuell och reproduktiv hälsa. Nada Amroussia har fått fram några möjliga förklaringar.
– För vissa var det kopplat till skam och tabu. För andra var det inte relevant att söka sig dit. De resonerade som så att du går bara dit om du är sexuellt aktiv, som att du har en könssjukdom eller är gravid, säger hon men tillägger att hon inte har fördjupat sig inom detta och att det behövs mer kunskap.
Bland de intervjuade var det en som lyfte fram förslaget att ungdomsmottagningen borde kalla alla unga till en årlig koll. Det skulle hjälpa till att ta bort stigmat kring att söka sig dit, resonerade personen.
Internet källan till kunskap om sex
Bland de få som ändå hade besökt en ungdomsmottagning hade majoriteten positiva erfarenheter.
I stället för vårdinrättningar var nätet en vanlig källa till att skaffa sig kunskap om sexuell och reproduktiv hälsa. Vänner var ett annat sätt.
I avhandlingen har Nada Amroussia också intervjuat 31 vårdgivare som arbetar på ungdomsmottagningar och kvinnokliniker i Skåne, de flesta i Malmö. Syftet var att ta reda på vilka utmaningar som vårdgivarna upplever i mötet med migranter.
I analysen av svaren framträder två olika inställningar bland de intervjuade. En del föredrog att fokusera på individen i stället för personens kulturella bakgrund. Att ha för mycket fokus på kulturen och migranter som grupp spär på fördomar, ansåg de.
Utmaningar för personalen
Andra tyckte däremot att kulturen har betydelse och kan skapa utmaningar i mötet. Det kan bland annat röra sig om att den vårdsökande bara kan tänka sig att bli undersökt av en kvinnlig gynekolog och hur man ser på vikten att vara oskuld och om onani är okej eller inte.
Andra utmaningar som lyftes fram rör tolkar. Kvaliteten på tolkning var inte hög, enligt de intervjuade, särskilt inte när de skulle prata om något så intimt som sexualitet.
En del av deltagarna i studien har också märkt av att personer med migrationserfarenhet är mer passiva i mötet än andra och det finns brist på grundkunskaper om sexualitet.
Vara öppen och ödmjuk
För att möta dilemman som uppstår hanterar vårdpersonalen det på olika sätt.
– De pratar mycket om att vara öppen och ödmjuk i mötet och vikten av självreflektion. Inom forskningen kallar vi det som de praktiserar för kulturell ödmjukhet, säger Nada Amroussia.
Andra lösningar var att personalen utbildas inom olika kulturers och länders syn på sexualitet. Att rekrytera personal med olika kulturella bakgrunder var ett annat sätt att möta utmaningarna.
Nada Amroussia disputerade den 22 november och har redan planer på hur hon vill forska vidare inom ämnet.
– Jag vill undersöka glappet som finns mellan unga migranter och ungdomsmottagningen. Vad behövs för att de ska vända sig dit i större utsträckning. Det är viktigt, det handlar om att stärka deras rättigheter till sexuell och reproduktiv hälsa.
Fakta
Några citat från avhandlingen om varför så få unga migranter i Skåne söker sig till ungdomsmottagningen:
"Jag hade inte hört om (ungdomsmottagningen) i skolan. Men jag tror jag hörde om det från mina vänner. Och för mig var det ett skrämmande ställe, typ ett sådant ställe dit mina vänner går om de har problem." (Lara)
"Jag tror att många personer inte går dit (ungdomsmottagningen) för de vill inte bli upptäckta. De vill inte att andra ska få reda på att de har gjort något som är tabu. Och at ha det (ungdomsmottagningen) så offentligt gör det värre för de personerna, och de kommer inte att söka hjälp." (Rima)
"Det var såklart skrämmande att gå dit första gången. Men efter det kändes det som att det var en trygg plats. Jag tror man känner sig bekvämare och tryggare när man väl går dit och ser hur det är. Men jag tror att stigmat kring sexuella relationer gör att det uppfattas som skrämmande, särskilt för unga." (Hala)