Ny webbaserad tidskrift om migrationsstudier till bred publik
Forskningscentrumet MIM startar en webbaserad tidskrift om migrationsstudier. Syftet är att sprida aktuell migrationsforskning till en bredare publik.
– Det finns redan många akademiska tidskrifter om migration, vi vill hitta en ny nisch. Många är intresserade av ämnet och följer nyhetsrapporteringen, men de har inte tillgång till eller vill inte läsa akademiska texter, säger Brigitte Suter, docent i IMER vid institutionen för globala politiska studier och verksam på Malmö Institute for Studies of Migration (MIM).
Tidskriften heter Current Issues in Migration Research (CIMR) och riktar sig till en bred målgrupp såväl inom som utanför akademin: studenter, yrkesverksamma, beslutsfattare, journalister och allmänheten. Materialet ska vara forskningsbaserat, men även icke forskare och masterstudenter ska kunna bidra.
Fyller ett tomrum
Tidskriften utgör en digital plattform för att ventilera frågor om migration mellan forskare, beslutsfattare och en intresserad allmänhet. I första hand genom kortare texter i format som sällan ryms i traditionella akademiska tidskrifter. På så sätt fyller CIMR ett tomrum mellan akademiska tidskrifter och mer populärvetenskapliga format, förklarar Brigitte Suter.
– Migration är ett område som blivit väldigt polariserat och politiserat. Vår tidskrift erbjuder en plattform för debatt och kunskapsutbyte. Vi vill också erbjuda speciellt yngre, ännu ej etablerade forskare att sprida nya forskningsresultat och reflektioner i ett kortare format, jämfört med en konventionell akademisk, säger Brigitte Suter.
Vi hoppas tidskriften ska leda till att migration i större utsträckning ses som något normalt och mångfacetterat, att vi kan få in nyanserna i debatten.
Brigitte Suter
Hon delar redaktörskapet med kollegorna på Globala politiska studier, Anders Hellström och Magdalena Ulceluşe samt Måns Lundstedt, Göteborgs universitet. Innehållet är tänkt att vara en blandning av bland annat intervjuer med experter utanför akademin, teoretiska reflektioner, konstnärliga bidrag och policy briefs – alltså forskningsbaserade rekommendationer i en viss frågeställning.
– Allt utom traditionella rent akademiska artiklar, säger Brigitte Suter.
Kunskaper och nyanser
CIMR ska ha både svenska och engelska texter. Varje nummer ska innehålla ett tema och en allmän del. Nummer 1, som utkommer 15 november, är närmare 100 sidor och har som tema ’Malmö och superdiversitet’, ett begrepp och forskningsområde som används för att beskriva städer utan en tydlig majoritetsbefolkning.
– Vi hoppas tidskriften ska leda till att migration i större utsträckning ses som något normalt och mångfacetterat, att vi kan få in nyanserna i debatten. Migration kan också vara något självklart och banalt, folk flyttar på sig av olika anledningar och gör olika erfarenheter. Men vi vill också sprida kunskap som man kan använda för att hålla sig informerad i debatten, säger Brigitte Suter.
Current Issues in Migration Research
Släpps fredag 15 november