I vår släpper Lotta Löfgren, professor i sexologi på Malmö universitet, en ny bok om nätdejting. Redan på Alla hjärtans dag ges ett smakprov ur boken då Löfgren deltar i en konsert tillsammans med Malmö akademiska kör.

De senaste tjugo åren har Lotta Löfgren forskat om kärlek och sex på internet. Hon har följt utvecklingen där det från början flörtades via mejl till dagens dejtingappar.

Hennes forskningsprojekt har rört sig inom olika områden, som cybersex, medelålders och onlinedejting och dejtingappar för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Nu har kunskapen resulterat i boken ”Längtan efter intimitet i dejtingapparnas era”.

– Den kan ses både som en tillbakablick och en samtida ögonblicksbild. För att förstå nuet måste vi titta på hur vår syn på sexualitet och kärlek har förändrats, säger Lotta Löfgren.

Har den förändrats?

– Både och. Och det är väl det som blir utmaningen för nutidsmänniskan att navigera mellan motstridiga normer och beteendemönster. Å ena sidan säger en norm att du ska vara återhållsam med din sexualitet, se dig inte som en vara, håll dig till en som du älskar. Å andra sidan tillåter en annan norm tillfälliga sexuella möten, utbytbarhet, öppna relationer.

En stor del av boken berör den världsomspännande företeelsen nätdejting. Den största dejtingappen Tinder hade 75 miljoner användare globalt år 2023 och mer än var fjärde singel i Sverige har nätdejtat.

Nackdelar med nätdejting

I boken intervjuas nätdejtare som lyfter fram flera fördelar med onlinedejtandet som att det möjliggör möten som kanske annars aldrig hade ägt rum. Men det tas även upp baksidan av det.

– Många nätdejtare känner att man är som en vara på en marknad, en form av kärleksmarknad. Man ställs inför frågor som hur kan jag boosta min profil och ska jag konsumera snabbt eller hållbart? Det finns många paralleller till att vi lever i ett konsumtionssamhälle i stort, säger Lotta Löfgren.

Det här kan bidra till känslor som att vara utbytbar, tomhet och ensamhet hos användarna.

Längan efter äkthet

Lotta Löfgren tror att dejtingappar i någon form är här för att stanna. Däremot anar hon en trend där nätdejtare börjar tröttna på det stora utbudet av potentiella partners och istället suktar efter äkthet och långsam dejting. Och dejtingapparna utvecklas hela tiden i samspel med användarnas behov.

–  Vi vill ha människor som känns äkta, inte en AI-partner, även om det kan vara ett sätt för vissa att träna relationer på. De ska inte vara superframgångsrika, superrika eller superlyckade. Men då gäller det att våga vara sig själv; med sina extra kilon, år och oavslutade projekt. Det imperfekta är det nya perfekta.

Säkrare dejtingappar

Andra förändringar hon ser framför sig är att fler dejtingappar kommer att utvecklas på ett sätt som gör det svårare med bedrägerier. Hon tror även att målgruppsanpassade dejtingappar, som elitsinglar och appar för 55-plussare, kommer att minska och att det blir mer flytande gränser för hur vi identifierar oss vad gäller exempelvis ålder, kön och sexuell identitet.

Boken släpps senare i vår, men redan på Alla hjärtans dag den 14 februari kommer Lotta Löfgren att delta i en konsert med Malmö akademiska kör och läsa utdrag ur boken.