Var rädd om tänderna – för hjärtats skull
Det finns goda skäl att hålla koll på tandköttet. Bakterier under tandköttskanten påverkar nämligen inte bara munnen. Allt fler forskningsstudier kan visa ett samband mellan tandlossning och ökad risk för åderförkalkning och hjärtinfarkt.
Denna artikel är ursprungligen publicerad i Vetenskap & hälsas temanummer från våren 2023. Ta del av andra artiklar från tidskriften:
Värna hjärtat och sömnen – viktiga vägar till hälsa (Vetenskap & hälsa)
Vanliga tecken på inflammation
De flesta av oss borstar tänderna framför badrumsspegeln varje dag. Men att lyfta på läppen efteråt och undersöka tandköttet är inte lika vanligt.
– Om tandköttet är rött, svullet eller blöder vid tandborstning är det tecken på en inflammation. Håller problemen i sig är det bra att prata med tandläkare eller tandhygienist för när du väl fått in bakterier under tandköttskanten kan det vara svårt att själv få bort dem, säger Björn Klinge, senior professor i parodontologi vid Malmö universitet.
Som forskare har han ägnat en stor del av sitt yrkesliv åt att undersöka kopplingen mellan tandlossning och hjärt-kärlsjukdom, bland annat i den stora Parokrank-studien där specialister från hjärta, tand, inflammation och epidemiologi samarbetar. Där ingick 18 sjukhus som hade både sjukhustandvård och hjärtintensivavdelning.
Munhälsan påverkar hjärtat
Drygt 800 patienter som hade fått sin första hjärtinfarkt matchades mot lika många personer i en kontrollgrupp. Och resultatet var tydligt: Risken att få sin första hjärtinfarkt var ungefär 30 procent större för de patienter som hade tandlossningssjukdom, jämfört med de som inte hade det.
– I våra uppföljningar med patienterna så ser vi också att risken för att få en ny hjärt-kärlhändelse var större för dem med en förstagångsinfarkt och som samtidigt har parodontit, alltså tandlossningssjukdom, berättar Björn Klinge.
I resultat från ett annat stort forskningsprojekt med drygt 1000 patienter i Malmö och Lund, MODS, är det också tydligt att munhälsan påverkar hela kroppen.
Koppling mellan tandlossning och förkalkning
– Där har vi kunnat visa att det finns en direkt koppling mellan allvarlighetsgraden av tandlossningssjukdom och förekomsten av förkalkning i halspulsådern.
Men hur kan slarvig tandborstning egentligen bidra till åderförkalkning och hjärtinfarkt? Parodontit börjar med att en ansamling av bakterier vid tandköttskanten orsakar en inflammatorisk reaktion i tandköttet. Tandköttet svullnar och stänger in mer bakterier under tandköttskanten. Och om den processen får fortgå så börjar vävnaden, alltså käkbenet och tandens upphängning, att brytas ner.
– Kroppen behöver så att säga skapa utrymme för sin försvarsreaktion och om tanden trillar ut så blir man av med sjukdomen. Men inom tandvården försöker vi i stället bromsa sjukdomen så att vävnaden inte förstörs.
Samband mellan sjukdomar
Vid en inflammation kan små sår på insidan av tandköttsfickan göra att det läcker ut bakterier i blodbanan. Forskarna tror också att läckage av inflammatoriska ämnen påverkar åderförfettningsprocessen i våra blodkärl och allt fler studier visar ett samband mellan tandlossningssjukdom och kroniska inflammatoriska sjukdomar, som diabetes, ledgångsreumatism och tarmsjukdomar.
– Munnens inflammation ses då inte som den enda orsaken till andra sjukdomar, utan snarare något som samverkar med en annan pågående kronisk inflammation. För patienter med diabetes bidrar exempelvis en behandling som minskar oral inflammation till sänkta blodglukosnivåer, säger Björn Klinge.
Munhygien, arv och rökning
Tandlossningssjukdom är relativt ovanligt före 40. Eftersom vi idag behåller fler tänder även när vi åldras så innebär det också en ökad belastning på tandköttet jämfört med förr. Två viktiga riskfaktorer är rökning och gener. Men den största riskfaktorn är att man missköter sin munhygien.
– Ärftligheten gör dig mer känslig för utvecklingen men det är inte arvet enbart som driver sjukdomsutvecklingen. I de allra flesta fall räcker noggrann rengöring med tandborste och mellanrumsborste för att hålla tandköttet friskt.
Text: Anna Dahlbeck
Så håller du munnen frisk
- Två, två, två är en bra grundregel. Borsta tänderna två gånger om dagen, i två minuter per gång och ha på två centimeter flourtandkräm.
- Gör rent mellan tänderna: Tandtråd kan vara bra om det är väldigt trångt mellan tänderna men studier visar att mellanrumstandborste är det som är mest effektivt mot plack.
- Undersök ditt tandkött regelbundet. Ett friskt tandkött är blekt rosa, stramt och sitter tätt runt tänderna.