Bli handledare
Handledare för blivande studie- och yrkesvägledare
Du som är utbildad vägledare och arbetar inom allmänna utbildningsväsendet kan anmäla dig som handledare för kommande VFU-perioder. Du kommer sedan att bli kontaktad av universitet någon vecka innan VFU-perioden börjar, och får då besked på om en student har placerats hos dig.
Arbetar du i en verksamhet utanför utbildningsväsendet med till exempel vägledning, rehabilitering och rekrytering kan också anmäla dig som handledare för kommande VFU-perioder.
För frågor, vänligen kontakta VFU-ansvarig Krystyna Hansson på krystyna.hansson@mau.se. Du kan också anmäla dig genom att använda länken nedan.
VFU-perioder för studie- och yrkesvägledare
Termin 2
I kurs 4, Vägledningens grunder (SY130G), ingår tre veckors VFU. Den ska genomföras inom det allmänna utbildningsväsendet med utbildad vägledare som handledare.
Termin 3
I kurs 5, Vägledning i utvecklings- och lärandeperspektiv (SY171G), ingår fyra veckors VFU, som du ska genomföra inom det allmänna utbildningsväsendet. En av dessa veckor ska vara med lärare som handledare och tre veckor med utbildad vägledare som handledare.
Termin 4
I kurs 8, Arbetsliv och omvärld (SY170G) ingår två veckors VFU, som du genomför på arbetsplatser utanför det allmänna utbildningsväsendet, i en verksamhet som är inriktad på vägledning, rehabilitering och rekrytering med mera. Här behöver handledaren inte vara utbildad vägledare.
Termin 5 och 6
I kurs 12, Vägledningens teori och metod (SY241G), ingår åtta veckors VFU. Här kan du välja att genomföra de fyra första veckorna i verksamheter utanför det allmänna utbildningsväsendet, i en verksamhet som är inriktad på vägledning, rehabilitering och rekrytering med mera.
De fyra sista veckorna av VFU genomförs inom det allmänna utbildningsväsendet.
Handledaren utanför allmänna utbildningsväsendet behöver inte vara utbildad vägledare.
Du kan också välja att genomföra alla 8 veckorna inom det allmänna utbildningsväsendet med utbildad vägledare som handledare.
Vägledardagen
Syftet med vägledardagen är att bibehålla ett effektivt nätverk av SYV-handledare och säkerställa hög kvalitet i alla aspekter av studie- och yrkesvägledarutbildningen. Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) utgör en central del av programmet, och genom ett fördjupat samarbete mellan universitetet och handledarna främjas studenternas professionella utveckling.
Vägledardagen är öppen för alla SYV-handledare som arbetar inom eller utanför skolväsendet.
Deltagande är frivilligt, och det går att handleda SYV-studenter utan att delta i Vägledardagen.
Välkommen till Vägledardagen 2025
Vägledardagen på Malmö universitet handlar om att bygga relationer och skapa en länk mellan studenter som ska ut i arbetslivet och aktiva studie- och yrkesvägledare. Vi vill med dagen även ge framtidsspaning, inspiration och kunskapsutbyte.
När: Onsdagen den 26 februari 2025
Var: Niagara, plan 5, Nordenskiöldsgatan 1, Malmö
Program
13.00–13.15 Välkomna
13.15–14.30 Hur är det att arbeta som SYV? Vad skiljer olika arbetsplatser och kommuner åt?
Medverkande:
Susanna Pergament, Samordnare för studie- och yrkesvägledare, Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen, Malmö stad
Björn Kalin, Enhetschef, Utbildningsförvaltningen, Göteborgs stad
Per Lundgren, Verksamhetsutvecklare skola–arbetsliv, Falkenbergs kommun
Marlene Klit Welin, SYV-strateg, Skol- och fritidsförvaltningen, Helsingborgs stad
14.30–15.00 Fika
15.00–16.30 Metoder, utveckling och aktiviteter på gång inom vägledning. Vad är nytt och vad händer:
Medverkande:
Joakim Cao – Lunds universitet
Karin Löfgren – Vägledningscentrum,Göteborgs Stad
Besa Murati – Malmö Stad
Sandra Dahlgren – Landskrona kommun
Moderator under eftermiddagen: Per Eriksson, Malmö universitet
16.30–18.00 Barmingel, Café Niagara
Evenemanget är för närvarande fullbokat, men du kan ändå skicka in din anmälan. Om vi får möjlighet att ta in fler deltagare, till exempel vid återbud, kommer Malmö universitet att kontakta dig med ett erbjudande.
.