- Ekstig, K, Hellström, L, Sollervall, H, Matematik startbok – för ingenjörer och naturvetare, Studentlitteratur 2019 eller senare.
- Övningar i endimensionell analys. 1. uppl. (2011). Lund: Studentlitteratur
- Dessutom kommer kompletterande material som tillhandahålls digitalt via kurssidan att användas.
Referenslitteratur (Denna bok kommer vara kursbok i kurserna Analys A och B):
- Månsson, Jonas & Nordbeck, Patrik (2011). Endimensionell analys. 1. uppl. Lund: Studentlitteratur
EduSinglePage
Om kursen
en moderna ingenjören använder sig av digitala hjälpmedel i sin vardag för att utveckla nya och inovatiova produkter och lösningar. För att kunna hantera dessa på ett ändamålsenligt sätt krävs en bred matematisk grund att stå på. I denna kurs introduceras matematik för studier på högskolenivå och dess tillämpningar både med och utan digitala hjälpmedel. Stor vikt läggs vid att lära sig göra korrekta uppställningar och uträkningar av matematiska problem samt lära sig den matematiska terminologin. För att kunna lösa problem med hjälp av datorprogram innehåller kursen också inledande programmering.
Oavsett om du kommer direkt från gymnasiet eller inte, kan det kännas bra att veta att du välkomnas till dina högskolestudier med en förberedande kurs i matematik och programmering: Med den för du och alla andra studenter en gemensam bas att stå på inför efterföljanade kurser i matematik och tekniska kurser.
Denna kursen ges som del av program:
Kursinnehåll
Kursen syftar till att vara en introduktion till högre studier inom matematik med tillämpningar inom produktutveckling och design samt maskin- och materialteknik. Detta görs genom att träna studenten i att hantera matematiken och de matematiska begreppen på ett stringent matematiskt sätt, att använda korrekta matematiska termer och att utföra matematiska beräkningar och grafritning, både med och utan digitala hjälpmedel. Fokus är på att ge förståelse för matematiken och på att ge räknevana.
Kursen syftar också till att introdocera programmering som ett verktyg för att lösa matematiska, tekniska och naturvetenskapliga problem.
I kursen tas följande upp:
1\. Aritmetik
2\. Algebra
3\. Funktionsbegreppet
4\. Elementär ekvationslösning
5\. Problemlösning och formelhantering
6\. Analytisk geometri
7\. Trigonometri
8\. Programmering
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet + Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c eller Matematik D.
Kurslitteratur
Kursvärdering
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).