Fristående kurs, avancerad nivå
7,5 hp
Distans | blandad undervisningstid | 50%
19 januari 2026 - 29 mars 2026
Anmälan öppnar 15 september

Om kursen

Hur skiljer sig polisarbete världen över – och vad kan vi lära av det i Sverige? Den här kursen ger dig fördjupad förståelse för internationella likheter och skillnader i hur polisorganisationer styrs, utbildas och utvecklas.

Du får analysera hur globala trender som migration, gränsöverskridande brottslighet och internationellt samarbete påverkar svensk polis, samtidigt som du kritiskt granskar hur arbetsmodeller och metoder sprids mellan länder – och vilka utmaningar det innebär.

Kursen passar dig som vill bredda ditt perspektiv och förstå polisiärt arbete i en global kontext.

Kursinnehåll

Kursen behandlar tre teman inom områden internationellt polisarbete ur ett svenskt perspektiv. Ett tema är jämförande och behandlar svensk polis i relation till andra länder. Inom ramen för huvudområdet polisiärt arbete berörs frågor som jämställdhet, hållbarhet, likheter och skillnader i ledning, styrning och utbildning mellan svensk polis och polisväsendet i andra länder. Ett annat kursmoment handlar om internationaliseringen av kunskap inom huvudområdet polisiärt arbete. Deltagarna kommer att få öva på att kritiskt förhålla sig till vad som sker i överföringen av olika polisiära modeller mellan olika länder och kontexter. Många länder inför liknande polisiära strategier/arbetsmodeller men det saknas många gånger en kritisk diskussion och reflektion kring om en modell anpassad för förhållanden i andra (ofta USA eller Storbritannien) länder fungerar eller borde fungera i Sverige. Det tredje området handlar om hur svensk polis påverkas av internationella tendenser så som globalisering, migration och gränsöverskridande brottslighet (t.ex. narkotika, penningtvätt och människohandel). Kursmomentet behandlar de utmaningarna som internationella utvecklingsdrag medför för den svenska polisen, samt hur internationella tendenser påverkar den svenska polisens organisering och prioriteringar.

Behörighet och urval

Behörighetskrav

Avlagd kandidatexamen inom polisiärt arbete, kriminologi, socialt arbete, socialantropologi, sociologi, statsvetenskap eller juridik, med ett självständigt examensarbete om 15hp.

Urval

30% av platserna fördelas till behöriga sökande med avklarade högskolepoäng inom huvudområdet polisiärt arbete.
70% av platserna fördelas till behöriga sökande med högskolepoäng (oavsett huvudområde).
Urvalet inom dessa görs efter akademiska poäng upp till 285 högskolepoäng

Kurslitteratur

Aktuell litteraturlista finns i kursplanen

Kursvärdering

Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).

Kontakt