¤ markerar litteratur som återkommer i andra kurser inom mastersprogrammet
¤ Edberg AK, Ehrenberg A, Wijk H, Öhlen J, (2021) Omvårdnad på avancerad nivå - kärnkompetenserna inom sjuksköterskans specialistområde. Lund; Studentlitteratur. 600s.
Garnow T, (2021) Kulturmöten – Interkulturell omvårdnad med normkritiska perspektiv. Lund: Studentlitteratur AB. 296 s.
¤ Polit F, Beck CT, (2020) Nursing Research, Generating and Assessing Evidence for Nursing Practice. 11th rev international edition. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins. 768s
Dessutom ingår vetenskapliga studier och elektroniska dokument aktuella för kursen.
Omvårdnad: Teorier och begrepp för omvårdnad och profession
Om kursen
Kursen syftar till att studenten utvecklar fördjupad kunskap och förståelse om centrala begrepp inom medicinsk vetenskap, vårdvetenskap och omvårdnad i såväl ett teoretiskt som ett empiriskt sammanhang. Kursen syftar även till att introducera; kärnkompetenserna, kulturkompetens samt teorier, processer och modeller för sjuksköterskans funktion i omvårdnadsarbetet. Syftet med kursen är också att student ska utveckla färdigheter i akademiskt skrivande och kritiskt analytiskt förhållningssätt samt kunna förstå grunderna i de tre vanligaste forskningsparadigmen inom medicin och vårdvetenskap.
Kursinnehåll
Kursen behandlar och belyser centrala begrepp och teorier inom omvårdnad och medicinsk vetenskap av relevans för omvårdnadsarbetet ur ett professions- och verksamhetsperspektiv. Relevanta kärnkompetenser, modeller för omvårdnad däribland omvårdnadsprocessen diskuteras. Begreppen kulturmedvetenhet jämställdhet och profession diskuteras och problematiseras i relation till sjuksköterskans funktion. Sambandet mellan vetenskap och evidens diskuteras. Även ett akademiskt skrivande och vikten av att anta ett kritiskt förhållningssätt behandlas.
Kursen syftar till att studenten utvecklar fördjupad kunskap och förståelse om centrala begrepp inom medicinsk vetenskap, vårdvetenskap och omvårdnad utifrån ett teoretiskt och empiriskt perspektiv. Kursen ska även leda till att ge fördjupade kunskaper om kärnkompetenserna, kulturmedvetenhet och jämställdhet för sjuksköterskans funktion i omvårdnadsarbetet.
Behörighet och urval
Behörighetskrav
Examen om minst 180 högskolepoäng i huvudämnet omvårdnad alternativt vårdvetenskap inklusive ett examensarbete om minst 15 högskolepoäng.
Urval
100% högskolepoäng
Kurslitteratur
Kursvärdering
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna (HF 1:14).