CTA skapar fakultetsövergripande nätverksorganisation

Arbetsmiljöfrågor behöver alltid uppmärksammas och studeras, menar Lisa Ringblom – Med tanke på kostnaderna för en bristande arbetsmiljö och dåliga arbetsvillkor, så får man ofta betala ett högt pris på alla nivåer. Det är viktigt att trivas på jobbet.
Hur uppnår vi en god arbetsmiljö och goda arbetsvillkor? Centrum för tillämpad arbetslivsforskning och utvärdering, CTA, har sedan 2008 bedrivit flervetenskaplig och praktiknära forskning med fokus på organisatoriska och sociala arbetsmiljöfrågor.
– Att forska om och sätta fokus på arbetet är alltid viktigt, eftersom arbetslivet är en så stor och viktig del för såväl individer som organisationer och samhället. Det är bärande och centralt på många sätt, säger Lisa Ringblom, koordinator på CTA.
Arbetsmiljö, samarbete, ledarskap och organisering
På CTA bedrivs flervetenskaplig forskning inom arbetsliv och organisation. Det rör sig om arbetsmiljö, samarbete, ledarskap och organisering. Ett 20-tal forskare från lärosätets samtliga fakulteter är kopplade till forskningscentrumet, som bland annat utvecklar verktyg och metoder som kan bidra till nyttiggörande av forskning. Samhällsförändringar - exempelvis en ökad digitalisering och möjlighet att jobba hemma – kan inspirera till nya forskningsområden, men kärnfrågan är alltid densamma:
– Hur uppnår vi en god arbetsmiljö och goda arbetsvillkor? säger Lisa Ringblom,
Lisa Ringblom är samhällsvetare med examen i både genusvetenskap och statsvetenskap och är disputerad i arbetsvetenskap. Det som följt med henne hela tiden är ett intresse för organisationer och genusfrågor, betydelsen av kön inom arbetslivet. Just nu undersöker hon ökningen av andelen kvinnliga lastbilschaufförer.
Deltagare från över 20 länder
Under året arrangeras Malmö arbetslivssymposium, där de senaste rönen inom den sociala och organisatoriska arbetsmiljön, som är CTA:s fokus, diskuteras. I maj hålls också en workshop om COPSOQ, som är ett enkätverktyg för undersökning av arbetsmiljön på arbetsplatser. Deltagare från över 20 länder har anmält sig. Ett tredje större arrangemang är Malmö Work Science Meeting som i september samlar både forskare och praktiker till en konferens om aktuell arbetslivsforskning.
Efter ett nytt beslut om basfinansiering för Malmö universitets forskningscentrum stod det klart att finansieringen av CTA ska fasas ut över en tvåårsperiod: i år får centrumet 50 procent av nuvarande basanslag och 25 procent under 2026. Just nu är CTA i en omställningsfas där det går från forskningscentrum till en fakultetsövergripande nätverksorganisation i stället.
– I fokus för oss även framåt är forskningen och vår förhoppning är att vi fortsatt ska kunna bedriva den tvärvetenskapliga forskningen med fokus på organisatoriska och sociala frågor, säger Lisa Ringblom.