Just nu pågår skolvalet för alla som börjar förskoleklass eller högstadium efter sommaren. Här svarar Hanna Sjögren, docent i utbildningsvetenskap på Malmö universitet, på frågor om skolvalet.

Det fria skolvalet är en av 1990-talets stora skolreformer. Hur har vår syn på skolvalet förändrats idag jämfört med tidigare?

– Skolvalets roll har ökat successivt, framförallt de senaste fem-tio åren. Föräldrar är idag mer aktiva och det finns en större medvetenhet att hävda sina rättigheter som föräldrar och det sätter större press på kommunerna. Kommunerna har idag mer automatiserade system för att välja skola, man använder sig ofta av algoritmer och man har en inrättat en statlig överklagandenämnd dit föräldrarna kan vända sig om de är missnöjda med beslutet.

Varför har skolvalet blivit viktigare?

– Många kommuner har idag inrättat obligatoriskt skolval. Det gör att föräldrar måste välja skola för sina barn. Det har också att göra med att det idag finns en annan förväntan på att föräldrar ska vara mer aktiva i sina barns liv jämfört med i början av 1990-talet. Föräldrarnas engagemang för sitt barn knyts samman med hur väl barnet lyckas. En annan förklaring hänger ihop med att skolan har blivit mindre jämlik. Då blir det också viktigare för föräldrarna att informera sig om vilken skola ens barn ska gå på.

Vad avgör när man väljer skola?

– De vanligaste faktorerna enligt tidigare studier är att skolan ska vara trivsam, ligga nära hemmet, ha goda kunskapsresultat och bra elevsammansättning.

Vem gynnas respektive missgynnas av skolvalet?

– De som gynnas är de som är mer aktiva och ser till att vara informerade och det handlar oftast om socioekonomiskt resursstarka grupper i samhället. De som missgynnas är elever från resurssvaga hem. Det har gjorts många studier som visar att skolvalet är en bidragande orsak till den ökade segregationen i samhället. Den största orsaken är boendesegregationen.

Behöver dagens skolvalssystem förändras?

– Det finns flera politiska förslag om att förändra skolvalet, bland annat finns det en skrivning i Tidöavalet om att skolvalet ska bli obligatoriskt och centraliserat. Det finns många utmaningar med att göra ett gemensamt system för hela landet, eftersom förutsättningarna ser väldigt olika ut. Men det är inte min roll att ta ställning till om skolvalet ska förändras. Min och andras forskning kan bidra med ett gediget kunskapsunderlag för att politikerna ska kunna fatta beslut på ett mer informerat sätt. För beslutsfattarna handlar det mycket om att göra avvägningar mellan föräldrars inflytande och individens rättigheter å ena sidan och samhällsansvaret som skolorna har å andra sidan.