Rutinmässig antibiotikaanvändning bör undvikas vid kirurgi med tandimplantat – och därför behövs nu tydliga riktlinjer och utbildning för att minska onödig medicinering. Det slår Palwasha Momand fast i en avhandling efter att ha genomfört en klinisk studie, granskat befintlig forskning och patientjournaler samt intervjuat praktiserande tandläkare.

– Antibiotikaresistens är ett av de största hoten mot folkhälsan och vi behöver därför minska användningen av antibiotika när nyttan inte är kliniskt relevant. Men i dag saknas det tyvärr enhetlig praxis när det gäller antibiotika i samband med implantatkirurgi samtidigt som befintliga rekommendationer är vaga, säger Palwasha Momand vid Odontologiska fakulteten.

Hon har studerat antibiotikaprofylax (förebyggande behandling) vid tandimplantatkirurgi i fyra olika delarbeten. Där första delen bestod av en klinisk studie, i vilken närmare 500 patienter antingen fick antibiotika eller placebo i samband med implantatkirurgi.

– Resultatet av vår uppföljning av behandlingarna visade att det inte fanns någon signifikant skillnad mellan grupperna, vilket pekar på att rutinmässig antibiotikabehandling inte behövs vid okomplicerade implantatoperationer.

Palwasha Momand har i sitt avhandlingsarbete även systematiskt utvärderat befintlig forskning och granskat patientjournaler samt intervjuat tandläkare om hur de resonerar kring antibiotika i samband med implantatkirurgi.
Med följd att hon kan konstatera att det i nuläget saknas tydliga riktlinjer och att detta bidrar till osäkerhet hos praktiserande tandläkare, särskilt vid komplexa ingrepp som involverar benuppbyggnad och därmed har högre infektionsrisk.

– Det varierar hur tandläkare reflekterar och resonerar i olika sammanhang. Vissa väljer att använda antibiotika rutinmässigt till alla patienter för säkerhets skull, trots avsaknad att kunna påvisa en klinisk nytta, säger hon.

Avhandlingens slutsats är därför att rutinmässig antibiotikaprofylax vid implantatkirurgi är onödig och bör undvikas. Men det behövs mer forskning för att fastställa optimal användning av antibiotika vid mer komplexa operationer samt tydligare evidensbaserade riktlinjer och olika implementeringsinsatser för att i förlängningen säkerställa ansvarsfull användning av antibiotika vid denna form av tandvård.

– Det pågår nu en omarbetning av befintliga riktlinjer, där den systematiska studien ingår som underlag. Det känns bra att kunna bidra till något konkret.

– Men för att riktlinjerna ska få riktig effekt behöver vi även implementera kunskap kring antibiotikaresistens genom utbildningsinsatser för tandvårdspersonal och även lyfta det ytterligare i tandläkarutbildningen. Så att framtidens tandläkare har med sig detta redan från början, säger Palwasha Momand.

Läs avhandlingen: "Antibiotic Prophylaxis in Dental Implant Surgery"

Disputation – Palwasha Momand