Vi använder kakor på vår webbplats för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer om kakor.
Odontologi
Den odontologiska forskningens grundläggande mål är att främja munnens hälsa och funktion. Framsteg inom dessa områden kan förutom att förbättra munhälsan även förbättra den allmänna hälsan. Den odontologiska forskningen bedrivs integrerat med utbildning och tandvård.
Universitetets forskning spänner över ett brett register från molekylärbiologiska studier av vävnader och processer i munhålan till breda undersökningar av munhälsan hos olika generationer och samhällsklasser.
Odontologiska specialistämnen
Cariologi – läran om karies
Ämnet cariologi innefattar diagnostik och behandling av kariessjukdom och erosioner (frätskador), dess orsaks- och försvarfaktorer samt riskbedömning och förebyggande åtgärder avseende såväl kariessjukdom som erosioner. Behandlingen omfattar individuellt anpassade förebyggande och sjukdomsbehandlande åtgärder samt operativ behandling i syfte att bibehålla eller förbättra munhälsan och därmed den allmänna hälsan.
Inom ämnet beaktas att medicinska, psykosociala, ekonomiska och sociala faktorer, tandvårdsvanor med mera, kan påverka kariessjukdomen och dess förlopp och vid behov hålls motiverande samtal för att initiera beteendeförändring, exempelvis förändra ogynnsamma kostvanor. Ämnet omfattar också diagnostik och behandling av medfödda eller förvärvade defekter och skador i tandens hårdvävnader.
Forskning
Forskningen handlar om olika aspekter av kariessjukdomen där fokus sätts på kariessjukdomen ur olika perspektiv såsom mikrobiologiska och immunologiska aspekter samt betydelsen av ärftliga faktorer. Även forskning med ett salutogent (hälsofrämjande) perspektiv bedrivs inom ämnet, med fokus på friskfaktorer snarare än på riskfaktorer. Forskningen bedrivs ofta i samarbete med såväl omgivande tandvård som med andra vetenskapsområden.
Kontakt
Endodonti – sjukdomar i tandens pulpa
Forskningsområden inom endodonti omfattar pulpa-dentinkomplexets funktion och sjukdomar i eller utgående från tandens pulpa. Dessa sjukdomar benämns pulpainflammation eller pulpit och rotspetsinflammation eller apikal parodontit. Forskningen innebär utveckling av kunskap om hur man kan förebygga, diagnostisera, behandla och ställa prognos vid dessa sjukdomar. Sjukdomarna studeras även på samhällsnivå dvs hur vanligt det är med rotspetsinflammation i befolkningen samt vad det är som påverkar förekomsten.
Kontakt
Käkkirurgi och oral medicin
Forskning och forskarutbildning bedrivs med fokus på käkledssjukdomar, hård- och mjukvävnadsregeneration inför implantatbehandling, hälsoekonomiska aspekter på visdomstandskirurgi, slemhinneförändringar respektive benläkning relaterade till rökning samt läkemedelsinducerade bennekroser.
Kontakt
Materialvetenskap och teknologi
Inom ämnet Materialvetenskap och teknologi bedrivs forskning och forskarutbildning för att utveckla och tillämpa biokompatibla material och metoder. Syftet är att förebygga, behandla och upprätthålla orala hälsa och funktion hos patienter med kliniska tillstånd förknippade med skadade eller saknade tänder och maxillofaciala vävnader. Forskning och undervisning omfattar klinik och laboratorieverksamhet, både nationellt och internationellt.
Kontakt
Odontologisk radiologi
Forskning inom Odontologisk radiologi har sitt fokus på diagnostik för huvud-halsregionen, samt på röntgenstrålning och dess påverkan på biologisk vävnad.
Odontologisk radiologi rymmer många områden från teknik till samhällsnyttan av röntgenundersökningar. Pågående forskning finns om olika bildgivande system där stråldosoptimering har en central roll. Magnetresonans-undersökningar, MR och ultraljud är spännande tekniker att undersöka, verifiera och validera. Diagnostisk noggrannhet, tillförlitlighet, och nyttan för både patient och samhälle, undersöks också. Ständigt pågående samarbeten finns både nationellt och internationellt.
Kontakt
Oral biologi
Makromolekyler och mikroorganismer har en stark tendens att förbinda sig med ytor och bilda vidhäftande mikrobiella samhällen, så kallade biofilmer, och vi har numera kännedom om att de orsakar de flesta infektionssjukdomarna. En framträdande egenskap hos biofilmer som är av klinisk relevans är deras starka motstånd mot värdens försvarsmekanismer och konventionella behandlingar inklusive många antimikrobiella medel. En nyckelfaktor vid kontroll, modifiering eller eliminering av biofilmer är därför att förstå mekanismerna som gör att bakterier anpassar sig och överlever i biofilmernas miljöer.
Fokus i vårt arbete ligger på biofilm-inducerade sjukdomar i munhålan. Vårt mål är att förstå de mekanismer som gör att orala bakterier framkallar sjukdom i biofilmer och att identifiera avgörande tillfällen för intervention i denna process.
Kontaktperson
Oral patologi – läran om munhålans sjukdomar
Grunden för vår forskning utgörs av de kliniska problem, som framkommer i de vävnadsprover (biopsier), som insänds i stort antal till avdelningen från hela landet. Vi bearbetar även experimentellt sådana problem som har anknytning till munslemhinnans och spottkörtlarnas sjukdomar, främst med avseende på avvikande immunreaktioner.
Kontakt
Oral protetik – läran om hur och varför man ersätter skadade eller förlorade tänder
Oral protetik rör rehabilitering av tandförluster med målet att återskapa funktion, komfort och estetik.
Vi forskar ur patientens, vårdgivarens och samhällets perspektiv - ofta med en flervetenskaplig ansats. Frågeställningarna är såväl basbiologiska som kliniska och omfattar hela spannet från molekyl till människa, från laboratoriestudier till registerstudier och kliniska studier. Aktuella projekt rör digitala processtekniker, biomaterial, gränsytor, dentala implantat samt utveckling av nya och utvärdering av befintliga behandlingsmetoder som inkluderar kostnadseffektivitetsanalys samt patienters livskvalitet.
Kontakt
Orofacial smärta och käkfunktion
Inom ämnesområdet bedrivs specialisttandvård, utbildning på grund-forskar-internationell master- och specialistnivå inom bettfysiologi. Den kliniska verksamheten omfattar patienter med orofacial smärta, käkfunktionsstörningar samt sömnstörningar. Forskning inom Orofacial smärta och käkfunktion och närliggande ämnen sker i samarbete med nationella och internationella forskare, folktandvårdsorganisationer och privata vårdgivare.
Kontakt
Ortodonti – tandreglering
Bettavvikelser är vanliga och förekommer hos cirka 60-75% av befolkningen av vilka 30% har sådana bettavvikelser att de bör rättas till. Obehandlade bettavvikelser kan leda till risker för oral hälsa och funktion. Detta tillsammans med djupgående missnöje vid påtagligt synliga bettavvikelser bedöms som viktiga behandlingsmotiverande faktorer.
Tandreglering eller ortodontisk behandling innebär att man med hjälp av fastsittande eller avtagbara tandställningar påverkar käkarna och deras tillväxt samt förflyttar tänder med avvikande läge så att tandraderna bättre överensstämmer med det ”normala” bettet.
Forskningsinriktning
Tandregleringsavdelningen i Malmö bedriver evidensbaserad patientcentrerad forskning. Forskningen ingår i fakultetens forskningsmiljö: Orofaciala funktionsstörningar och smärta. Orofacial funktionsstörning och smärta är en sammanfattning av ett flertal kliniska problem och sjukdomar som involverar bettet och käkarna, tuggmuskulatur och käkleder samt närliggande strukturer. Barn, ungdomar och vuxna drabbas och orsaken till problemen är oftast multifaktoriell.
Kontakt
Parodontologi – läran om tandlossningssjukdomarna
Forskning och forskarutbildning inom parodontologi omfattar laboratorie-, translationell- och klinisk verksamhet, ofta i samarbete med nationella och internationella aktörer från akademin, vården, och industrin. Forskningsresultaten förmedlas via nationella och internationella publikationer, kongresser, och andra fora.
Pedodonti – tandhälsa för barn och unga vuxna
Pedodonti är ett tvärvetenskapligt ämne och forskningen idag är inriktad på att främja god och jämlik hälsa. Fokus är på smärta och smärtlindring i samband med tandbehandling samt barnens upplevelser av detta. Vidare är fokus på orala hälsan hos barn som är särskilt utsatta och sårbara, t ex medicinskt belastade barn, barn i socialt utsatta områden och barn som placerats av samhället i dygnsvård. Diagnostik av karies i primära tänder är ett annat område.
Forskning
Pedodonti är en tillämpad disciplin inom vilken baskunskaper från olika odontologiska, medicinska och beteendevetenskapliga vetenskaper sammanförs och tillämpas som en ofta modifierad form, anpassade till väldefinierade kännetecken hos den ständigt utvecklande individen.
Inom pedodonti finns det olika forskningsområden som avdelningen fokuserar på:
- Smärta och smärtbehandling hos barn och ungdomar i samband med tandbehandling
- Barn och föräldrars upplevelse och förväntningar på tandvården
- Tandläkarstudenters syn på smärta och smärthantering i samband med behandling av barn i tandvården
- Utvärdering av digital smärtskattning i barn- och ungdomstandvård
Extremt för tidigt födda barn- och ungdomar i tandvården - Kariesprevention hos barn och ungdomar
Kontakt
Tematiska grupperingar:
-
Akut och kronisk smärta
-
Barn och ungdomar
-
Odontologisk epidemiologi
-
Odontologisk radiologi
Forskare, publikationer och projekt
-
Personal
Olivia Aherne - Doktorand
olivia.aherne@mau.se -
Personal
Per Alstergren - Professor/Övertandläkare/Dekan
per.alstergren@mau.se -
Personal
Lars Andersson - Seniorprofessor
lars.andersson@mau.se -
Personal
Henrik Berlin - Universitetslektor, biträdande/Specialisttandläkare
henrik.berlin@mau.se -
KBPersonal
Kristina Bertl - Specialisttandläkare/Universitetsadjunkt/Övertandläkare
kristina.bertl@mau.se -
TBPersonal
Tessa Bijelic - Doktorand
tessa.bijelic@mau.se -
Personal
Annika Björkner - Docent/Sektionschef/Universitetslektor/Övertandläkare
annika.bjorkner@mau.se -
GBPersonal
Gabriella Boisen - Doktorand
gabriella.boisen@mau.se -
Personal
Linda Bokander Matilainen - Doktorand
linda.bokander-matilainen@mau.se -
SBPersonal
Susanne Brogårdh-Roth - Specialisttandläkare/Universitetslektor/Övertandläkare
susanne.brogardh@mau.se -
PCPersonal
Peter Carlsson - Timavlönad
peter.carlsson@mau.se -
Personal
Bruno Chrcanovic - Docent/Projektforskare
bruno.chrcanovic@mau.se -
CCPersonal
Cecilia Christersson - Docent/Timlärare
cecilia.christersson@mau.se -
Personal
Julia Davies - Prodekan/Professor
julia.davies@mau.se -
EEPersonal
Ewa Carin Ekberg - Docent/Specialisttandläkare/Professor/Övertandläkare
ewacarin.ekberg@mau.se -
Personal
Mohamed El-Rubaiy - Doktorand
mohamed.el-rubaiy@mau.se -
DEPersonal
Dan Ericson - Docent/Seniorprofessor
dan.ericson@mau.se -
AFPersonal
Anders Falk - Specialisttandläkare/Universitetsadjunkt/Övertandläkare
anders.falk@mau.se -
Personal
Amela Fisic - Universitetsadjunkt
amela.fisic@mau.se -
Personal
Helena Fransson - Docent/Universitetslektor/Övertandläkare
helena.fransson@mau.se -
Personal
Emma Gardell - Doktorand
emma.gardell@mau.se -
Personal
Fredrik Gränse - Specialisttandläkare/Universitetsadjunkt/Övertandläkare
fredrik.granse@mau.se -
Personal
Emma Göranson - Doktorand
emma.goranson@mau.se -
BGPersonal
Bengt Götrick - Docent/Sektionschef/Universitetslektor/Övertandläkare
bengt.gotrick@mau.se -
Personal
Katja Elses Hashemi - Doktorand
katja.hashemi-elses@mau.se -
Personal
Mohammed Hawthan - Doktorand
mohammed.hawthan@mau.se -
AHPersonal
Anders Hedenbjörk Lager - Universitetslektor/Övertandläkare
anders.hedenbjork.lager@mau.se -
KHPersonal
Kristina Hellén-Halme - Docent/Specialisttandläkare/Professor/Övertandläkare
kristina.hellen-halme@mau.se -
AHPersonal
Anders Hoszek - Universitetsadjunkt/Övertandläkare
anders.hoszek@mau.se -
Personal
Birgitta Häggman Henrikson - Professor/Övertandläkare
birgitta.haggman.henrikson@mau.se -
GHPersonal
Gunnel Hänsel Petersson - Docent/Universitetslektor/Övertandläkare
gunnel.hansel-petersson@mau.se -
CJPersonal
Camilla Johansson - Universitetsadjunkt
camilla.johansson@mau.se -
Personal
Tita Kirkinen - Doktorand
tita.kirkinen@mau.se -
GKPersonal
Gunilla Klingberg - Professor/Övertandläkare
gunilla.klingberg@mau.se -
BKPersonal
Björn Klinge - Docent/Specialisttandläkare/Professor emeritus/emerita
bjorn.klinge@mau.se -
Personal
Liv Kroona - Universitetsadjunkt/Övertandläkare
liv.kroona@mau.se -
Personal
Axel Kutschke - Doktorand
axel.kutschke@mau.se -
Personal
Christel Larsson - Docent/Sektionschef/Universitetslektor/Övertandläkare
christel.larsson@mau.se -
Personal
Minh Le - Doktorand
minh.le@mau.se -
Personal
Natuschka Lee - Projektforskare
natuschka.lee@mau.se -
PLPersonal
Pia Lindberg - Docent/Universitetslektor/Övertandläkare
pia.lindberg@mau.se -
Personal
Thomas List - Docent/Sektionschef/Professor/Övertandläkare
thomas.list@mau.se -
Personal
Nina Lundegren - Universitetslektor/Övertandläkare/Programledare
nina.lundegren@mau.se -
LMPersonal
Leona Malmberg - Specialisttandläkare/Universitetsadjunkt/Övertandläkare
leona.malmberg@mau.se -
Personal
Aleksandar Milosavljevic - Specialisttandläkare/Universitetslektor, biträdande
aleksandar.milosavljevic@mau.se -
Personal
Marie Nordström - Doktorand/Universitetsadjunkt
marie.nordstrom@mau.se -
Personal
Magnus Olsson - Doktorand
magnus.olsson@mau.se -
Personal
Evaggelia Papia - Universitetslektor/Programledare
evaggelia.papia@mau.se -
Personal
Liselotte Paulsson - Universitetslektor/Övertandläkare/Docent
liselotte.paulsson@mau.se -
KPPersonal
Karin Persson - Universitetslektor
karin.persson@mau.se -
Personal
Sofia Petrén - Universitetslektor/Övertandläkare/Docent/Specialisttandläkare
sofia.petren@mau.se -
Personal
Maria Pigg - Docent/Programledare/Universitetslektor/Övertandläkare
maria.pigg@mau.se -
Personal
Zdenka Prgomet - Universitetslektor, biträdande
zdenka.prgomet@mau.se -
Personal
Carolina Robertsson - Doktorand
carolina.robertsson@mau.se -
Personal
Rikard Roxner - Doktorand/ST-Tandläkare
rikard.roxner@mau.se -
Personal
Oonagh Shannon - Universitetslektor
oonagh.shannon@mau.se -
ESPersonal
Elena Shmarina - Universitetsadjunkt
elena.shmarina@mau.se -
Personal
Mikael Sonesson - Universitetslektor/Övertandläkare/Docent/Specialisttandläkare
mikael.sonesson@mau.se -
Personal
Nikola Stanisic - Doktorand
nikola.stanisic@mau.se -
Personal
Andreas Stavropoulos - Specialisttandläkare/Professor/Övertandläkare
andreas.stavropoulos@mau.se -
Personal
Claes Wickström - Docent/Universitetslektor
claes.wickstrom@mau.se -
Personal
Eva Wolf - Docent/Universitetslektor/Övertandläkare
eva.wolf@mau.se
-
2023 | Artikel, forskningsöversikt
How old are you?: a systematic review investigating the relationship between age and mandibular third molar maturity
Gunilla Klingberg, Daniel Benchimol, Henrik Berlin, Johan Bring, Carl Gornitzki, Jenny Odeberg, Sofia Tranæus, Svante Twetman, Emma Wernersson, Pernilla Östlund, Helena Domeij
-
2023 | Artikel i tidskrift
Sick leave and disability pension among TMD patients with musculoskeletal diseases, mental and behavioural disorders - a SWEREG-TMD population-based cohort study.
Adrian Salinas Fredricson, Carina Krüger Weiner, Johanna Adami, Annika Rosén, Bodil Lund, Britt Hedenberg-Magnusson, Lars Fredriksson, Pia Svedberg, Aron Naimi-Akbar
-
2023 | Artikel i tidskrift
Non‐surgical treatment of mild to moderate peri‐implantitis with an oscillating chitosan brush or a titanium curette—12‐month follow‐up of a multicenter randomized clinical trial
Sadia N. Khan, Odd Carsten Koldsland, Ann‐Marie Roos‐Jansåker, Johan Caspar Wohlfahrt, Anders Verket, Ibrahimu Mdala, Anna Magnusson, Eirik Salvesen, Carl Hjortsjö
-
2023 | Artikel i tidskrift
Stability of maxillary anterior teeth during retention and 1 year after removal of retention—an RCT on adolescents retained with two different bonded retainers and a vacuum-formed retainer
Sasan Naraghi, Niels Ganzer, Lars Bondemark, Mikael Sonesson
-
2023 | Artikel i tidskrift
Pressure Release Technique versus placebo applied to cervical and masticatory muscles in patients with chronic painful myofascial Temporomandibular Disorder. A randomized clinical trial.
Gema Serrano-Hernanz, Teresa Angulo-Carrere, Ignacio Ardizone-García, Peter Svensson, Ana M Álvarez-Méndez
-
2023 | Artikel i tidskrift
Influence of Crown-Implant Ratio and Implant Inclination on Marginal Bone Loss around Dental Implants Supporting Single Crowns in the Posterior Region: A Retrospective Clinical Study.
Maha Abdul Rahim, Kashmala Khan, Bruno Ramos Chrcanovic
-
2023 | Artikel i tidskrift
Diagnostic Criteria for Temporomandibular Disorders - INfORM recommendations: Comprehensive and short-form adaptations for adolescents.
EwaCarin Ekberg, Ing-Marie Nilsson, Ambrosina Michelotti, Amal Al-Khotani, Per Alstergren, Paulo Cesar Rodrigues Conti, Justin Durham, Jean-Paul Goulet, Christian Hirsch, Stanimira Kalaykova, Flavia P Kapos, Christopher D King, Osamu Komiyama, Michail Koutris, Thomas List, Frank Lobbezoo, Richard Ohrbach, Tonya M Palermo, Christopher C Peck, Chris Penlington, Claudia Restrepo, Maria Joao Rodrigues, Sonia Sharma, Peter Svensson, Corine M Visscher, Kerstin Wahlund, Roberto Rongo
-
2023 | Artikel i tidskrift
Associations between Temporomandibular Disorders, Pain, Jaw and Masticatory Function in Dentofacial Deformity Patients: a Cross-sectional Study.
Sivaranjani Madhan, Gustavo G Nascimento, Janne Ingerslev, Marie Cornelis, Else Marie Pinholt, Paolo M Cattaneo, Peter Svensson
-
2023 | Artikel i tidskrift
Microcontact-Imprinted Optical Sensors for Virulence Factors of Periodontal Disease
Thomas Hix Janssens, Sudhirkumar Shinde, Rahma Abouhany, Julia R Davies, Jessica Neilands, Gunnel Svensäter, Börje Sellergren
-
2023 | Artikel, forskningsöversikt
The Effect of Domiciliary Professional Oral Care on Root Caries Progression in Care-Dependent Older Adults: A Systematic Review
Elisabeth Morén, Pia Skott, Kristina Edman, Nivetha Gavriilidou, Inger Wårdh, Helena Domeij
-
Forskningsprojekt
Burning Mouth Syndrome: ny diagnostik och behandling
per.alstergren@mau.se -
Forskningsprojekt
Dentala röntgenundersökningar på barn med särskilda behov av röntgenbilder
kristina.hellen-halme@mau.se -
Forskningsprojekt
KRUX – komplikationer relaterade till bruxism
birgitta.haggman.henrikson@mau.se -
Forskningsprojekt
Smartphone-applikation för att rapportera vakenbruxism – utveckling av en svensk version
birgitta.haggman.henrikson@mau.se -
Forskningsprojekt
Allvarlig spridning av endodontiska infektioner (PRENDIS). En prospektiv studie av prediktorer och konsekvenser för individen på kort och...
victoria.dawson@mau.se -
Forskningsprojekt
Internetbaserad behandling av käksmärta hos ungdomar
tessa.bijelic@mau.se -
Forskningsprojekt
Högtranslucenta zirkoniumdioxid-material: Studier om hur processfaktorer påverkar materialegenskaperna
camilla.johansson@mau.se -
Forskningsprojekt | DOKTORANDPROJEKT
Resiliensfaktorer bland kariesfria vuxna i låg socioekonomiska områden i Sydafrika
marie.nordstrom@mau.se -
Forskningsprojekt | DOKTORANDPROJEKT
Salutogenes hos friska unga vuxna med låg socioekonomiskt status i Skåne
marie.nordstrom@mau.se -
Forskningsprojekt
Endodonti utfört som singel eller tvåbesöksbehandling av allmäntandläkare – en klinisk prospektiv randomiserad multicenterstudie
annika.bjorkner@mau.se -
Forskningsprojekt
Prediktiva biomarkörer för parodontit
julia.davies@mau.se -
Forskningsprojekt
Prediktiva biomarkörer för karies
claes.wickstrom@mau.se -
Forskningsprojekt
Riskbedömning och riskfilosofi i tandvården
helena.fransson@mau.se -
Forskningsprojekt
Utvärdering av kostnadseffektiviteten av metoder för att bedöma risk för karies och tandlossning
helena.fransson@mau.se -
Forskningsprojekt
Malmö Offspring Pain Study - MOPS
birgitta.haggman.henrikson@mau.se
Forskningsmiljöer
Forskarutbildning
Malmö universitet har forskarutbildning i odontologi.