Rapport: Ideellt engagemang en utmaning för idrottsrörelsen

En ny rapport pekar på utmaningar för idrottsrörelsernas framtid.
Det ideella engagemanget är fortsatt starkt inom idrottsrörelsen. Men i en regeringsrapport pekar utredaren Johan R Norberg på flera utmaningar. Ett exempel är att många föreningar leds på mer företagsliknande sätt, vilket riskerar att leda till dyrare avgifter som stänger ute dem som inte har råd.
Centrum för idrottsforskning (CIF) har på regeringens uppdrag analyserat hur det ideella engagemanget inom idrottsrörelsen ser ut. Analysen omfattar hur engagemanget har utvecklats över tid, liksom vilka utmaningar och möjligheter detta innebär för idrottsrörelsen. Utredare är Johan R Norberg, professor vid Malmö universitet.
Skapa rörelse för framtiden
– Det finns en bild inom svensk idrott att utvecklingen går åt rätt håll. Att allt fler barn idrottar och att det ideella engagemanget står starkt. Detta är förhastade slutsatser. Vår studie visar att det frivilliga och oavlönade arbetet är satt under press från flera håll. Idrottsrörelsen behöver ta dessa hot på allvar och fråga sig vilken sorts rörelse man vill vara i framtiden”, säger Johan R Norberg i ett pressmeddelande från CIF.
Utmaning att engagera fler att jobba ideellt
En stor utmaning som rapporten pekar på är hur idrottsrörelsen i framtiden ska kunna skapa intresse för ideellt engagemang.
Några av resultaten:
- Idrottsledare är ofta föräldrar som engagerar sig av nödvändighet snarare än av lust, vilket leder till att många slutar när deras barn lämnar föreningen.
- Oklarheter bland unga kring vad det innebär att vara ideell. En enkät visar att 22 procent i åldern 15–24 inte vet om de är medlemmar i någon förening eller ej.
- Ökad professionalisering. Många idrottsföreningar antar företagslika former med stor omsättning och anställd personal. Här pekar studien på en risk för ökade medlemsavgifter som gör att man inte når ut alla samhällsgrupper.