Forskningsfinansiären Forte initierar ett samarbete med Mötesplats Social Innovation (MSI) vid Malmö universitet om samskapande. Samtidigt får MSI 1,5 miljoner av Vinnova för ett forskningsprojekt om akademiskt policystöd till social innovation för omställning till hållbara samhällen.

I svensk och europeisk forskningspolitik efterfrågas forskning i samverkan med samhällsaktörer eftersom det antas bidra till forskningens kvalitet, relevans och nytta. En fördjupad form av samverkan är det som Forte kallar för samskapande, där samhällsaktörer och de som ska använda eller få nytta av forskningsresultaten, aktivt involveras i flera delar av forskningsprocessen.

För att öka kunskapen om hur samskapande genomförs i praktiken har Forte initierat ett samarbete med Mötesplats Social Innovation (MSI) vid Malmö universitet, som pågår till och med 2026.

– Såväl forskare som lärosäten och finansiärer behöver ökad kunskap om hur samskapande kan genomföras i praktiken samtidigt som forskningens lagstadgade frihet värnas, säger Malin Lindberg, gästprofessor i social innovation vid Malmö universitet, som tillsammans med Anna Tengqvist, samordnare vid MSI, leder lärprocessen.

Från Malmö universitet medverkar även Kettil Nordesjö, docent i socialt arbete.  

Längre artikel om samarbetet med Forte

Mötesplats Social Innovation tilldelas även 1,5 miljoner kronor av Vinnova för ett forskningsprojekt om akademiskt policystöd till social innovation för omställning till hållbara samhällen.

I det ettåriga forskningsprojektet går Mötesplats Social Innovations samtliga sex noder – vid Högskolan i Borås, Jönköping University, Luleå tekniska universitet, Malmö universitet, Umeå universitet och Örebro universitet – samman för att undersöka och förbättra det akademiska policystödet till social innovation för hållbar omställning.

Projektet har som mål att öka kunskapen om den roll som akademin kan ha i en hållbar samhällsutveckling.

– Allt fler lärosäten försöker gå från att vara så kallade entreprenöriella universitet med fokus på teknisk och kommersiell utveckling, till det som kallas för engagerade och utvecklande universitet med fokus på samhällsutmaningar och hållbar utveckling, säger Malin Lindberg, gästprofessor i social innovation vid Malmö universitet och projektledare för forskningsprojektet.

Från Malmö universitet medverkar även Per-Anders Hillgren, professor i interaktionsdesign.

Längre artikel om forskningsprojektet