Storsatsning på forskning ska förbättra munhälsan

Forskarprofilen "Främjande av oral hälsa" vid Odontologiska fakulteten har "goda möjligheter att etablera ett potentiellt världsledande centrum med stor genomslagskraft för både industrin och sjukvården." Det skriver KK-stiftelsen i motiveringen till att tilldela 48 miljoner till aktuell satsning.
Sammanlagt 48 miljoner kronor fördelade över åtta år. Det får forskningsprofilen ”Främjande av oral hälsa” vid Malmö universitet av KK-stiftelsen för att i nära samarbete med tandvård och näringsliv förbättra enskilda patienters munhälsovård – utifrån miljömässiga, ekonomiska, psykosociala och biologiska faktorer.
– Jag är glad över detta fina erkännande av universitetets odontologiska forskning som har långa traditioner. Nu ges fantastiska möjligheter att utveckla nyskapande forskning i samproduktion med näringsliv och tandvård för att bidra till oral hälsa och samhällsnytta, säger Mia Rönnmar, rektor vid lärosätet.
Bristande munhälsa är ett omfattande globalt problem. I dag uppskattas var tredje individ i världen lida av en eller flera munsjukdomar – med minskad livskvalitet och ökade risker för så kallade systemiska sjukdomar (exempelvis hjärt-kärlsjukdomar och diabetes) som följd. Dessutom bidrar dessa sjukdomar till enorma kostnader för samhället, det handlar årligen om flera tusentals miljarder kronor på global nivå.
Forskningsprofilens ambition är att förbättra oral hälsa inom en rad sammanflätade områden och bidra till en modern, innovativ och evidensbaserad tandvård – där forskningsupptäckter snabbt kan överföras till reell patientnytta. Dessa områden är:
- oral hälsa, allmänhälsa och välbefinnande med stöd av precision i den munhälsovården,
- hållbar hälsa kopplad till livslångt bibehållande av tänder och oral funktion,
- jämlik hälsa i vårt samhälle genom att säkerställa tillgång till munhälsovård,
- implementering av eHälsa som grund för kostnadseffektiv och målinriktad munhälsovård.
– Profilen ” Främjandet av oral hälsa” kommer att tillsammans med våra näringslivspartners bygga vidare på en stor del av vår etablerade forskning och utveckla flera framväxande forskningsområden med stor utvecklingspotential.
– Genom integration av oral och allmän hälsa tillsammans med ett hållbarhetsperspektiv, kan vi öka jämlikhet i vården, med stor utvecklingspotential inom till exempel eHälsa, säger Per Alstergren, dekan vid Odontologiska fakulteten.
Ett utmärkande drag för ”Främjandet av oral hälsa” är det utbredda och nära samarbetet mellan universitetet och övriga vårdgivare och företag inom profilen. Här återfinns exempelvis Folktandvården i Skåne, Gävleborg och Stockholm samt Colosseum Smile AB och internationella TePe, som utvecklar och producerar olika produkter för munhälsa.
– Den nära kopplingen mellan vårdgivare, näringslivsaktörer och patientnära forskning bidrar till en spännande korsbefruktning. Där kan vi tillsammans effektivt åtgärda viktiga kunskapsluckor och utvärdera effekter av olika insatser och utveckla nya strategier och behandlingsformer.
– Det är fantastiskt att äntligen få ha ett "ax till limpa"-perspektiv som tar forskning hela vägen från labbänken till tandläkarstolen, säger Birgitta Häggman-Henrikson, professor och profilledare.
Även Eva Schelin, vd för KK-stiftelsen, lyfter fram vikten av samarbete mellan olika sektorer för att nå utveckling.
– Programmet forskningsprofiler ger långsiktiga förutsättningar för lärosäten att bygga starka forsknings- och utbildningsmiljöer i nära samarbete med näringslivet. Det ger både stabilitet och innovationskraft. Satsningen i Malmö är ett tydligt exempel på hur den här modellen möjliggör forskning med konkret nytta – för både patienter och näringsliv, säger hon.